LOs sommerpatrulje: – Ledigheten kan friste ungdom til å skrive under på litt av hvert

LOs sommerpatrulje: Patruljen undersøkte denne uka arbeidsforholdene ved flere bedrifter i Oslo. Her ved Eirik Holt, Mani Hussaini, Stian Michalsen, Linn Andersen, Pål Spjelkavik og Maren Hedne. Patruljen hadde sin siste arbeidsdag fredag denne uka, og har gjennom sommeren avdekket hundrevis av lovbrudd.

LOs sommerpatrulje: Patruljen undersøkte denne uka arbeidsforholdene ved flere bedrifter i Oslo. Her ved Eirik Holt, Mani Hussaini, Stian Michalsen, Linn Andersen, Pål Spjelkavik og Maren Hedne. Patruljen hadde sin siste arbeidsdag fredag denne uka, og har gjennom sommeren avdekket hundrevis av lovbrudd.

Stian Fyen, ANB

AUF-leder Mani Hussaini har vært med LOs sommerpatrulje i ti år. Han mener ungdom signerer langt tøffere arbeidskontrakter nå som ledigheten blant de unge er høy.

2017071714110020170717150909

stian.fyen@anb.no

– Jeg skjønner at glipper kan skje, men jeg er ganske lei av å finne arbeidstakere uten arbeidskontrakt. Skal du jobbe i Norge må du ha arbeidskontrakt. Det burde norske arbeidsgivere og arbeidstakere ha lært seg, sier leder for LOs sommerpatrulje, Pål Spjelkavik, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I 32 år på rad har patruljen reist fra arbeidsplass til arbeidsplass for å sjekke at ungdom i sommerjobb får de rettighetene de har krav på. I år har de besøkt rekordmange 7000 arbeidsplasser i hele landet.

Fredag i forrige uke var siste stopp i denne omgang. Fortsatt finner patruljen helt elementære brudd på lover og regler i arbeidslivet, som manglende eller mangelfulle kontrakter, manglende overtidsbetaling eller ulovlig lang arbeidstid.

Dette må du huske når du har fått sommerjobb

20 prosent lovbrudd

– Vi begynte i fjor å føre statistikk om lovbrudd rundt verneombudsbestemmelser. Det har gjort at vi har fått en voldsom økning i antall brudd, men det er naturlig. Fjerner vi den faktoren, ser vi at antall brudd har gått litt ned. Da fortsetter den jevne nedgangen vi har sett siden 1985, da vi så 50 prosent lovbrudd. I dag ligger det stabilt rundt 20 prosent, sier Spjelkavik.

I løpet av sommeren har patruljen truffet på ungdommer som selv må betale regninga om en restaurantgjest stikker av uten å ha betalt, eller ungdom som selv må betale for egen arbeidsuniform eller ta med veksel til kassa.

– Selv om vi har et rekordhøyt antall brudd er det sånn at syv av ti av de vi møter jobber under helt lovlige forhold. De har det bra i sommerjobben sin. Så folk burde fortsatt søke sommerjobb, understreker Spjelkavik.

Anne Marthe ble oppsagt – beholdt både jobb og AFP

Tøft arbeidsmarked

En av de faste deltakerne som bruker deler av sommerferien på å sørge for at ungdom har det godt på jobb, er AUF-leder Mani Hussaini. Han har deltatt i patruljen hver sommer siden 2007. Han mener å se at ungdom signerer på langt tøffere arbeidskontrakter nå som ungdomsledigheten er så høy.

– Det har blitt et tøffere arbeidsmarked og mange arbeidsledige ungdommer. Da kan det gå på tryggheten løs. Når folk er desperate etter å få seg jobb, kan man være villige til å se gjennom fingrene når det gjelder for eksempel kontrakt og overtidsbetaling. Jeg skjønner at det er fristende. Jeg kunne vurdert det samme om jeg var desperat etter jobb. Men med en gang dette blir en trend er vi på en farefull vei, sier AUF-lederen.

Det samme poenget gjentar Spjelkavik.

– Det er over 70.000 ungdommer nå som står helt uten arbeid, utdanning eller skole. De påvirker sommerjobbmarkedet. Vi hører om ungdommer som har søkt over 200 sommerjobber uten å få napp. Da skriver du under på litt av hvert når du først får tilbudet om en jobb.

Burde det finnes en sykmelding for sorg?

Bedre enn før

Samtidig understreker begge at arbeidslivet i Norge, også for ungdom i all hovedsak er bra.

– De aller fleste arbeidsplassene vi besøker, er positive tilfeller. Det er viktig å huske på. Vi har et godt arbeidsliv i Norge, men høy organisasjonsgrad og parter som tar ansvar. Folk flest har god oversikt over rettighetene sine. Men det er noen tilfeller vi finner rundt omkring som vi må ta tak i, sier Hussaini.

(ANB)

• Følg Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy