LOs sommerpatrulje: Flere lovbrudd mot unge ansatte

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

LOs sommerpatrulje fant brudd på arbeidsmiljøloven ved 45 prosent av de 1.694 arbeidsplassene de sjekket i år. Det er en kraftig økning fra i fjor.

2020072411234820200724112331

Sommerpatruljen intervjuet ansatte ved færre arbeidsplasser enn vanlig, blant annet fordi færre bedrifter har ansatt sommervikarer i år, skriver VG.

I 2019 var det 39,2 prosent av arbeidsplassene som brøt arbeidsmiljøloven, ifølge sommerpatruljen.

Blant annet har sommerpatruljen ikke kunnet oppsøke sykehjem og andre institusjoner, av frykt for å spre koronasmitte.

Det har vært en merkbar økning i andelen sommervikarer som forteller at de fikk for lite eller ingen pause i arbeidstiden, og mer enn én av ti melder at de ikke har fått vaktlistene 14 dager i forkant, slik loven krever. Få ansatte jobber overtid, men mange av dem som gjør det får ikke overtidstillegg.

– Mange av de vi besøker er kafeer og butikker som kanskje har vært nedstengt. Bedriftene er for forsiktige og tar derfor tilbake for lite folk, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO.

Det er imidlertid også flere positive endringer. Langt flere sommervikarer har hatt en arbeidskontrakt, og arbeidsgivere har vært flinke til å overholde grensen på antall timer ansatte under 18 år kan jobbe.

Koronapandemien har begrenset LOs sommerpatrulje

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy