LO/Trond Isaksen (pressefoto)
Sommerpatruljen intervjuet ansatte ved færre arbeidsplasser enn vanlig, blant annet fordi færre bedrifter har ansatt sommervikarer i år, skriver VG.
I 2019 var det 39,2 prosent av arbeidsplassene som brøt arbeidsmiljøloven, ifølge sommerpatruljen.
Blant annet har sommerpatruljen ikke kunnet oppsøke sykehjem og andre institusjoner, av frykt for å spre koronasmitte.
Det har vært en merkbar økning i andelen sommervikarer som forteller at de fikk for lite eller ingen pause i arbeidstiden, og mer enn én av ti melder at de ikke har fått vaktlistene 14 dager i forkant, slik loven krever. Få ansatte jobber overtid, men mange av dem som gjør det får ikke overtidstillegg.
– Mange av de vi besøker er kafeer og butikker som kanskje har vært nedstengt. Bedriftene er for forsiktige og tar derfor tilbake for lite folk, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO.
Det er imidlertid også flere positive endringer. Langt flere sommervikarer har hatt en arbeidskontrakt, og arbeidsgivere har vært flinke til å overholde grensen på antall timer ansatte under 18 år kan jobbe.
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Anita Arntzen
Illustrasjonsfoto.
Sissel M. Rasmussen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
KREV HANDLING: Janne Håkonsen jobbar som sosialkonsulent i Nav Sagene og er tillitsvalgt i Fagforbundet. Ho er uroa over fleire månaders ventetid på AAP-søknadar og den store prisauka.
Øystein Windstad
FORVENTNINGSFULLE: Sarah, Eren, Muhammed, Luna, Krishal og Magnus har nettopp tryllet Fargekladden ut av skapet sammen med pedagogisk leder Jorge, Roberto Navarro Fica. Nå skal de lese om Wilma som har to mammaer.
Werner Juvik