JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs sommerpatrulje: Flere lovbrudd mot unge ansatte

LO/Trond Isaksen (pressefoto)

LOs sommerpatrulje fant brudd på arbeidsmiljøloven ved 45 prosent av de 1.694 arbeidsplassene de sjekket i år. Det er en kraftig økning fra i fjor.

2020072411234820200724112331

Sommerpatruljen intervjuet ansatte ved færre arbeidsplasser enn vanlig, blant annet fordi færre bedrifter har ansatt sommervikarer i år, skriver VG.

I 2019 var det 39,2 prosent av arbeidsplassene som brøt arbeidsmiljøloven, ifølge sommerpatruljen.

Blant annet har sommerpatruljen ikke kunnet oppsøke sykehjem og andre institusjoner, av frykt for å spre koronasmitte.

Det har vært en merkbar økning i andelen sommervikarer som forteller at de fikk for lite eller ingen pause i arbeidstiden, og mer enn én av ti melder at de ikke har fått vaktlistene 14 dager i forkant, slik loven krever. Få ansatte jobber overtid, men mange av dem som gjør det får ikke overtidstillegg.

– Mange av de vi besøker er kafeer og butikker som kanskje har vært nedstengt. Bedriftene er for forsiktige og tar derfor tilbake for lite folk, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO.

Det er imidlertid også flere positive endringer. Langt flere sommervikarer har hatt en arbeidskontrakt, og arbeidsgivere har vært flinke til å overholde grensen på antall timer ansatte under 18 år kan jobbe.

Koronapandemien har begrenset LOs sommerpatrulje

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy