PIONERENE: Sommerpatruljen 1985. Rundt bilen på Youngstorget står fra venstre: Unn Johannsen, Jan Lajord, Ingunn Olsen, Merethe Brunsell, Vidar Bjørnstad og Grethe Alnæs.
Britt Andreassen
hanne@lomedia.no
Pionerene den første tida var ikke opptatt av statistikker og tallet på arbeidsplasser de oppsøkte og lovbrudd de fant. De var opptatt av kvaliteten på hvert enkelt møte med arbeidstakere og arbeidsgivere. De greide også å få bred, lokal pressedekning rundt i landet, og de unge var pådriverne, forteller Jan Lajord, en av de første «vaktbikkjene» som dro ut fra Youngstorget i Oslo.
Det var en tjuvstart i 1984 med patruljer i de to fylkene Oppland og Rogaland. LO-ungdommen hadde tett kontakt med erfaringsutveksling med kolleger i Danmark og Sverige, der LO-ungdommen hadde vært først ute med slik oppsøkende virksomhet.
Ikke skolepensum
– Informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet får du ikke på skolen, dessverre, og heller ikke arbeidsgiverne hadde så stor kunnskap da vi begynte. De unge fikk mye tåkeprat om manglende overtid og feriepenger for eksempel. Ikke alt var i vond mening, men noen visste bare ikke bedre, så de første åre brukte vi mye tid på å informere arbeidsgiverne, sier Lajord.
Han var med de første 4-5 årene, og jobben hans besto mest i år sørge for brosjyrer, skaffe t-skjorter og leie biler. Etterhvert overtok de unge rundt i landet ansvaret med å leie egne biler, lage reiseruter og holde kontakt med pressa.
Morsom og nyttig erfaring
– En del har grudd seg litt på forhånd, men så ble det det morsomste de hadde vært med på. Det har vært og er en en god skole for dem som er med. De har lest seg opp på regelverket og de er blitt lært opp til å ta ansvar, mener han.
I dag er Jan Lajord nestleder i LOs organisasjonsavdeling, og følger sommerpatruljen fra sidelinja.
– Sommerpatruljen bare ruller og går. Det er mange tusen som har vært med på sommerpatruljen disse 30 årene, og det har aldri vært vanskelig å få folk med. Patruljen har hatt innflytelse og satt rettigheter og plikter på dagsorden. Sommerpatruljen er dermed god PR for fagbevegelsen, sier Lajord.
LOs sommerpatrulje
• Er blitt gjennomført årlig siden 1985.
• Setter fokus på ungdommers situasjon i arbeidslivet.
• LOs sommerpatrulje besøker fylkene.
• Flere hundre unge tillitsvalgte avlegger ungdommer i sommerjobb besøk under patruljeukene.
• De unge tillitsvalgte oppsøker arbeidsplasser som har unge arbeidstakere for å påse at lover og avtaler blir fulgt.
• Svært ofte blir flere av de bruddene som blir oppdaget umiddelbart løst.
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com
LANGT FRA MÅLET: – Vi ikke helt der at stoppeklokka er borte, sier hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg i Østensjø, som har jobbet i hjemmesykepleien i bydelen i 23 år.
Per Flakstad
TØFF HVERDAG: Gamle Svinesundbru er åpnet for grensependlere i helsekritiske funksjoner. Likevel, det er en tøff hverdag, med daglige kontroller, sier Karin Stacke.
Ola Tømmerås
Colourbox
FÅR FØLGER: Om ansatte i Porsgrunn kommune takker nei til vaksinen mot korona, kan det få konsekvenser for arbeidet. På bildet fyller en sykepleier fra Bærum kommune sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus.
Heiko Junge / NTB