JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget slo ring om au pair-ordningen

Lot seg ikke skremme av au pair-skrekkhistorier

FLERTALL: Det er flertall på Stortinget for å beholde dagens au pair-ordning,.

FLERTALL: Det er flertall på Stortinget for å beholde dagens au pair-ordning,.

Sissel M. Rasmussen

Det er flertall for å beholde dagens au pair-ordning, men ny regjering kan sette saken på dagsorden igjen.

2017060610413220230821171436

helge@lomedia.no

Forslagsstillerne fra SV, Kirsti Bergstø og Karin Andersen er nærmest opprørt over debatten om au pair-ordningen i Stortinget fredag.

– Jeg registrerer at høyresiden nøyer seg med å beskrive den gode intensjonen med ordningen, men ikke forholder seg til virkeligheten slik den er, sier Kirsti Bergstø til LO-Aktuelt.

KrF og Venstre er med på å sikre regjeringen flertallet i denne saken.

– En au pair er en billig hushjelp

Skrekkeksempler

Partikollega Karin Andersen viste til skrekkhistorier om au pair-ordningen fra en NRK-dokumentar fra talerstolen.

– Det gjelder Lucia som forteller at hun ble seksuelt misbrukt av vertsfaren allerede i bilen på vei fra Gardermoen, Cristine som forteller at hun hadde ansvaret for en sju måneder gammel baby hele dagen og måtte gjøre husarbeid. Det er Diana som ble misbrukt seksuelt og måtte amme vertsfamiliens baby. Det er Anna som forteller om lange arbeidsdager og måtte være alene med familiens barn mens vertsfamilien dro på ferie, fortalte Karin Andersen.

– President, dette er veldig alvorlig. Jeg lurer jo på om flertallet her reagerer så avslappet fordi dette er utenlandske jenter som blir utnyttet av norske familier, la hun til.

– Vi ser at au pair-ordningen kan bli misbrukt

– Det finnes masse historier som forteller om grov utnyttelse utover avtalt arbeidstid, vold, trusler og overgrep som må tas på alvor. Mange har positive erfaringer. Men jeg reagerer på at høyresiden tar så lett på at en stor andel rett og slett blir tråkket på, sier Bergstø.

– Hele maktperspektivet rundt ordningen er problematisk. Det er fattige, unge mennesker som kommer til rike familier og bor hjemme hos folk. Det skal være en kulturutveksling, men blir mye arbeid og lite kultur i mange tilfeller. Det er vertsfamilien som er den kulturelle oversetteren til samfunnet. Til og med oppholdstillatelsen er knyttet til familien, påpeker Bergstø.

Norske familier granskes for misbruk av au pair-ordningen

Strammes inn

Forslaget om å starte avviklingen av au pair-ordningen ble ikke vedtatt. Men det er flertall på Stortinget for at misbruk skal straffes strengere. Tre av forslagene fikk gjennomslag i Stortinget:

Regjeringen må sikre økonomisk støtte til et hjelpesenter for au pair og vertsfamilier på samme nivå som det tidligere hjelpesenteret til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet.

Vertsfamilier som har begått straffbare handlinger mot au pair kan hindres å få en ny au pair.

Og vertsfamilier som grovt bryter lover eller regler som skal beskytte au pairer, kan miste retten til au pair for alltid.

Bergstø utelukker ikke at det kan bli en omkamp om hele ordningen til høsten hvis det blir et nytt flertall på Stortinget.

Mens SV vil avvikle ordningen, vil både Arbeiderpartiet og Senterpartiet erstatte ordningen.

– På rødgrønn side har vi en forskjellig innretning på forslagene våre, men vi er alle enige om at noe må skje, poengterer Kirsti Bergstø.

Miljøpartiet De Grønne stemte for ulike rødgrønne forslag.

Statsråd Per Sandberg (FrP) kunne på sin side ikke love at revidert nasjonalbudsjett gitr en bevilgning til et hjelpesenter for au pair og vertsfamilier. Han viste i stortingsdebatten til at det er mange andre instanser som kan oppfylle oppgavene til hjelpesenteret som ble drevet av Norsk Folkehjelp inntil 1. april i år.

– I stedet for å avvikle ordningen, som flere i komiteen vil, bør vi heller sikre at den blir brukt for det den er ment som, nemlig kulturutveksling. Og at vi jobber videre for å forhindre misbruk, mente lederen i kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad.

• Følg oss på Facebook

LO mener au pair-ordningen må fjernes

Mamma'n til Pernille er fra Manila

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy