Ny bok – «Arbeiderpartiet - Alle skal ned»:

LO-topper ble fly forbanna over Støres Venstre-flørt

Mette Nord, leder i Fagforbundet, og LO-leder Hans Christian Gabielsen.

Mette Nord, leder i Fagforbundet, og LO-leder Hans Christian Gabielsen.

Sissel M. Rasmussen / Jan-Erik Østlie

Både Mette Nord og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen raste da det kom fram at Ap kunne åpne døren for Venstre-samarbeid.

2018101815022220181018150222

helge@lomedia.no

Det kommer fram i boka «Arbeiderpartiet – Alle skal ned» som VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård lanserte på Kagge Forlag torsdag.

Duoen har forsøkt å skildre hvordan Arbeiderpartiet klarte å skusle bort regjeringsmakta etter å ha svevd på skyene på meningsmålinger i lang tid før valgkampen. Toppen nådde partiet for fire år siden, da Opinion-målingen som ble utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) viste en oppslutning på 39 prosent.

Forfatterne skildrer en maktkamp mellom to ambisiøse nestledere og hvordan partiet ble rammet av varslinger i forbindelse med Metoo-kampanjen. Valgkampen skal også ha sin del av skylda for valgresultatet, hevder Skarvøy og Melgård.

– Tajik var villig til å sette vervet sitt på spill

«Ikke bare uforståelig, det var helt utilgivelig»

En av de ødeleggende utspillene ifølge bokas forfattere var Ap-leder Jonas Gahr Støres flørt med Venstre.

I et intervju med VG lukket Støre døren fullstendig for et regjeringssamarbeid med MDG og Rødt, men sa det var naturlig å ha regjeringssamtaler med Senterpartiet, SV, KrF og Venstre.

– Svaret viste seg å bli ødeleggende for Ap, heter det i boken.

«At Støre åpnet for å regjere med Trine Skei Grande – hun som hadde sagt at hun ble kvalm av LO – men stengte døren for Rødt, som mange LO-medlemmer sympatiserte med, var ikke bare uforståelig, det var helt utilgivelig. Da var det lettere å godta KrF-samarbeid, fordi KrFs arbeidslivspolitikk var spiselig for LO», skriver forfatterne.

Følg oss på Facebook

Fly forbanna Mette Nord

Fagforbundets leder Mette Nord skal ha vært fly forbannet og spurt hva slags påfunn dette var.

Støre skal ha vist til et vedtak i sentralstyret som Nord selv skal ha vært med på. Partiet skulle søke et bredt samarbeid, og Støre tolket det til å inkludere alle partier minus Høyre og Frp.

– Da vi var enige om bredt samarbeid gjaldt det overhodet ikke Venstre, skal Nord ha svart.

Flere forbund ga beskjed om at engasjementet for å drive valgkamp sank betraktelig. Langt færre ville drive valgkamp, hvis resultatet ble at fagforeningshaterne i Venstre kom inn i regjering.

LO-ledelsen viste til at dette ikke var drøftet i samarbeidskomiteen, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen rykket ut og ble førstesideoppslag i Klassekampen med tittelen «Ut mot Aps Venstre-flørt».

(Saken fortsetter under bildet.)

«Arbeiderpartiet – Alle skal ned» av VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård ble lansert på Kagge Forlag torsdag.

«Arbeiderpartiet – Alle skal ned» av VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård ble lansert på Kagge Forlag torsdag.

Tormod Ytrehus

Lenge varslet flørt

At Støre flørtet med Venstre burde imidlertid ikke kommet som noen overraskelse på LO-toppene. Allerede da Jonas Gahr Støre oppsummerte vårsesjonen i juni, snakket han om dette.

– Vi vil erstatte Høyre og Frp i regjering. Det vil kreve samarbeid med andre partier på en eller annen måte. Vi har gode erfaringer med å samarbeide. Vi kjenner det med to partier, men har også bygget relasjoner med andre, som Venstre. Det gjør vi blant annet i Bergen, uttalte han til FriFagbevegelse.

– Jeg lytter veldig mye til erfaringene derfra. Samarbeid med Venstre er åpenbart mulig om det er politisk vilje til det. Selv hevder Venstre at partiet får mer igjen ved å samarbeide med Frp. Den tesen holder ikke. De har heller ikke brukt tid på å prøve oss ut. De får erfare oss, oppfordrer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I midten av august – en måned før stortingsvalget – snudde imidlertid Jonas Gahr Støre og lukket døren for Venstre.

– De partiene som vil bytte ut Frp og Høyre er våre foretrukne samarbeidspartnere. Venstre er ikke blant dem, sa han.

Hadia Tajik: – Hegnars hotell har råd til pensjon fra første krone

Maktkampen

Varslersakene mot Trond Giske har fått stor plass i boka. Nestleder Hadia Tajik i Ap skal ha vært så misfornøyd med måten varslene ble håndtert på at hun var villig til å sette vervet sitt på spill.

– Jeg forstår at det er jeg som må velge, sa Hadia Tajik i en telefonsamtale med Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

«Hun ønsket ikke å bli værende i partiledelsen om Giske ble», står det i boka. Uttalelsene falt i løpet av noen timer: fra nestleder Trond Giske var blitt konfrontert med varsler fra flere kvinner om seksuell trakassering, hvorpå partiledelsen konkluderte med kritikk mot Giske, men lot ham fortsette i vervet som nestleder.

Giske måtte til slutt gå av, til tross for at han bestred innholdet i mesteparten av anklagene han ble utsatt for. Ifølge forfatterne Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgård skjedde det etter «et voldsomt press» mot Støre, blant annet som følge av ultimatumet Tajik stilte.

Boka baserer seg på over 100 anonyme kilder, og opplysningene er i liten grad kommentert eller imøtegått av Giske, Tajik og Støre, fordi de ikke har ønsket det.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy