Lungeskadd ungdomsarbeider får oppreisning av Narvik kommune. Endelig

Lungeskadde Stig Johansen har ikke vært inne på arbeidsplassen sin, i Idrettens hus, siden han sluttet der for 7,5 år siden.

Lungeskadde Stig Johansen har ikke vært inne på arbeidsplassen sin, i Idrettens hus, siden han sluttet der for 7,5 år siden.

Kai Inge Punsvik

Stig Johansen har kjempet en lang kamp for anerkjennelse og kompensasjon etter at han ble lungesyk. Nå gir arbeidsgiveren, Narvik kommune, ham en økonomisk oppreisning.

2015062512000020150630090247

Saken har vært belastende. Men beløpet jeg har fått for tort og svie føles helt klart som en delseier.

Stig Johansen

vegard.velle@fagbladet.no

Oppreisningen er ikke noen erstatning for lungeskadene Johansen er påført. Den er en innrømmelse fra kommunen om at deres medarbeider skulle vært bedre ivaretatt i årene etter at han ble syk.

– Saken har vært belastende. Men beløpet jeg har fått for tort og svie føles helt klart som en delseier. Jeg vil gi ros til Fagforbundet, som ikke har lukket saken, men fortsatte å gi meg bistand, sier Johansen til fagbladet.no.

Taket lekket som en sil

Stig Johansen fikk astma og kols i 2008, etter å ha jobbet i en årrekke i ungdomsklubben Apollo, i kjelleren til Idrettens hus I Narvik. Og siden den gang har han kjempet for yrkesskadeerstatning fra Nav.

Taket i ungdomsklubben der Johansen jobbet, lekket som en sil, og arbeidsdagen begynte med å tømme bøtter og kar for vann. Ingen av de ansatte tenkte på at fukten i kjelleren kunne være skadelig for helsen deres. Det gjorde heller ikke kommunelegen, verneombudet eller kommunen.

Saken tas opp på ny

Johansen fortsetter å kjempe for yrkesskadeerstatning fra Nav. Og saken blir sannsynligvis tatt opp til ny vurdering etter at Narvik kommune på grunn av farlig inneklima nå har stengt av arbeidsplassen der Johansen tidligere jobbet. Johansen har ikke satt sine bein inne på sin tidligere arbeidsplass etter at han ble syk for 7,5 år siden.

Moralsk og økonomisk oppreisning

Likevel er Stig Johansen svært fornøyd. Han har ikke bare moralsk, men også økonomisk fått en oppreisning fra Narvik kommune, som han mener har et selvstendig ansvar som arbeidsgiver i saken.

Stig Johansen er kraftig redusert som arbeidstaker, og klarer bare å fungere i en 50 prosent jobb. Når det er fuktig vær ute, eller han kommer inn i et fuktig bygg, blir han andpusten og hoster kraftig.

– Det er helt klart dette føles som en oppreisning og en anerkjennelse fra kommunen om at jeg har gått gjennom en vanskelig tid. Det er dog ikke en anerkjennelse om yrkessykdom, påpeker Johansen.

Dagen etter at fagbladet.no snakker med Johansen, skal han på konsert med Def Leppard og Judas Priest i Oslo.

– Nå kommer gammelrocker'n fram i meg, sier han.

Sto alene i årevis

– Narvik kommune var enige i at de ikke at hadde fulgt opp Stig Johansen på en skikkelig måte. Han sto veldig alene, forteller Anne Gry Rønning-Aaby, som har vært Fagforbundets advokat for Johansen.

Det var den nye rådmannen tok til slutt saken på alvor. Stig Johansen får både en økonomisk oppreisning, men også en utbetaling tilsvarende lønna Johansen ville hatt om han hadde beholdt stillingen sin. Denne får tilbakevirkende kraft.

– Vi setter pris på at Narvik kommune kom på banen og måten de fulgte opp saken, sier Rønning-Aaby. Nå går hun videre med saken overfor Nav.

Fornøyd med resultatet

– Dette har vært en lang kamp fra oss i Fagforbundet, og det måtte en ny Rådmann til for å rydde opp. Rådmann Wenche Foldberg beklaget at dette hadde tatt alt for lang tid og ønsket oss lykke til i saken mot forsikringsselskapet. Hun tilbød seg også å bidra om nødvendig. Resultat er veldig bra, synes Børre Liebeck, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Narvik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy