KLAR TALE: Iren Luther vil se flere menn i helsesektoren.
Marte Bjerke
ida-kristin.tvedt@fagbladet.no
Da Mannsutvalget sist uke la fram sin rapport slo de blant annet fast at større oppmerksomhet om gutter og menns likestillingsutfordringer vil styrke likestillingspolitikken.
– Mannsrollen er i dag en annen enn det den én gang var, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) da hun presenterte rapporten onsdag.
Blant forslagene fra utvalget er å innføre individuelle rettigheter til foreldrepenger, innføre fleksibel skolestart, nedsette et mannshelseutvalg og gjøre helsetjenester mer tilgjengelige for gutter og menn.
Til sammen er det 35 tiltak i utvalgets rapport.
Iren Luther, leder for yrkesseksjon for helse og sosial i Fagforbundet, sier hun ønsker seg flere menn inn i helsetjenestene.
– Ingen tvil
Luther sier menn trengs i både sykehjem, sykehus og hjemmetjenester.
– Helsesektoren trenger mange flere som vil jobbe der, uavhengig av kjønn.
Hun ønsker Mannsutvalgets forslag om å få gutter til å velge fag som helse- og oppvekstfag velkommen.
Et av Mannsutvalgets forslag til hva man skal gjøre for å fremme menns likestillingsinteresser er å «gjennomføre en nasjonal satsing for at flere unge skal velge og gjennomføre kjønnsutradisjonelle utdanningsprogram på yrkesfag».
MANNSUTVALGET: Utvalget presenterte nylig rapporten sin.
Petter Pettersen
Mannsutvalget ønsker en helhetlig og langsiktig nasjonal satsing for at flere unge skal velge kjønnsutradisjonelt på yrkesfag. Innenfor helse- og oppvekstfag er over 80 prosent av elevene jenter.
– Det er klart at vi gjerne skulle sett flere menn i både sykehus, sykehjem og hjemmetjenester. Det er ingen tvil om bedre kjønnsbalanse er bra for både arbeidsmiljøet, tjenestekvaliteten og muligheten til å rekruttere flere, sier Luther.
– Suksesshistorie
KS-prosjektet Menn i helse er et tiltak for å rekruttere voksne menn uten arbeid inn i et eget utdanningsløp for å bli helsefagarbeidere.
Selv om mange er enige om behovet for flere menn i sektoren, er dette det eneste landsdekkende tiltaket for å rekruttere flere menn til helse- og omsorgssektoren. Tiltaket retter seg utelukkende mot voksne menn.
– Menn i helse er jo en helt fantastisk suksesshistorie. Det er imidlertid høyt på tide med en mer målretta satsing på å rekruttere yngre menn og gutter, sier Luther.
Hun synes Mannsutvalgets forslag peker i helt riktig retning.
Det er forslått at disse bør gå over en tiårsperiode. Det bør i tillegg bygge videre på erfaringer fra tidligere prosjekter, men også med ny initiativ.
Mannsutvalgets forslag til virkemidler.
Arbeidspraksis til ungdomsskoleelever.
Kampanjer rettet mot ungdom, foreldre og studierådgivere på ungdomsskolen.
Rollemodellordninger på yrkesfag.
Arbeid for bedre kjønnsbalanse tas eksplisitt inn i mandatet til Samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) og de faglige rådene, og med det engasjere næringslivet og partene i arbeidslivet i satsingen.
Styringsdokumenter pålegger fylkeskommunen og skolene å ta et særlig ansvar for å følge opp elever som har valgt utradisjonelt.
Nettverksordninger for å rekruttere og øke gjennomføringen blant ungdom som velger kjønnsutradisjonelt.
Lignende tiltak ble også foreslått i NOU 2019: 19 Jenterom, gutterom og mulighetsrom.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB