JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lysbakken gir seg som SV-leder

Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg som leder i SV.

Audun Lysbakken tar ikke gjenvalg som leder i SV.

Per Flakstad

SV-leder Audun Lysbakken har informert partiets medlemmer om at han ikke tar gjenvalg på landsmøtet i mars neste år.

2022110909185120221109094148

Når SV møtes til landsmøte den 17. mars neste år, vil Lysbakken ha vært partileder i elleve år.

I et brev til SVs medlemmer skriver Lysbakken at det har vært en ære å få lede partiet.

– Jeg er ufattelig stolt over å få være leder for partiet jeg tror så sterkt på, og over tilliten jeg har fått av tusenvis av medlemmer og enda flere velgere. I dag er tiden likevel inne for å fortelle dere at jeg ikke stiller til gjenvalg som partileder på landsmøtet i mars. Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, skriver Lysbakken.

– En av de viktigste

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier det er trist at Lysbakken gir seg.

– Audun Lysbakken kommer til å stå igjen som en av de viktigste partilederne i SVs historie, sier han til NRK.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski istemmer.

– Jeg kommer til å savne Audun som leder. Han har vært avgjørende for SVs vekst de siste årene, og jeg er glad for at han skal lede oss noen måneder til gjennom budsjettforhandlinger og til landsmøtet. Utover det har jeg ingen kommentar nå, sier hun.

Lysbakken får også skryt av en av sine politiske rivaler, Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Jeg syns det er synd at Lysbakken trekker seg som partileder. Han er en partileder jeg har stor respekt for, selv om vi er rykende uenig om det meste. Jeg vet der er svært krevende å kombinere rollene som toppolitiker og forelder og har stor forståelse for avgjørelsen hans om å prioritere barna, skriver hun i en kommentar til NTB.

Bra med utskifting

I meldingen til SV-medlemmene sier Lysbakken at han mener en leder ikke bør sitte for lenge.

– Jeg tror det er bra for et demokratisk parti med utskifting på toppen. Jeg har sittet 17 år i arbeidsutvalget, som leder og nestleder. Hvis SV skal vokse videre må vi evne å tenke nytt og utvikle oss i takt med menneskene vi er til for, da er det også klokt at vi fornyer oss selv iblant, skriver han.

Han skriver også at han mener SV har hatt en positiv utvikling de siste årene, etter at de første årene under hans lederskap var preget av mye motgang.

– Vi holdt sammen og ga aldri opp. Siden 2017 har vi vært i jevn vekst, både i oppslutning og medlemstall. Etter åtte år i opposisjon til en blå regjering har vi også vunnet tilbake innflytelse i norsk politikk. Vi er et parti med mot til å bruke makten velgerne har gitt oss, skriver Lysbakken.

Takker familien

Den tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsministeren retter en takk til familien sin for støtten han har fått i løpet av årene som partileder.

– I mange år har familien min stilt opp for at jeg skulle kunne gjøre jobben som SV-leder. Jeg håper jeg har klart å være både en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det koster. For meg og for min partner, hun jeg deler liv og familie med. For et år siden fikk vi en liten datter. Hun har tre storesøsken, de to yngste av dem er ti og tolv, skriver Lysbakken.

– Vi har noen fine, men hektiske år foran oss. Jeg ønsker meg en roligere hverdag for familien min mens minsten er liten og storebror og storesøster fortsatt er barn. Skal vi få det, må det skje nå, skriver Lysbakken.

Han sier han fortsetter som partileder fram til landsmøtet. Han blir også sittende på Stortinget der han er valgt inn fram til 2025.

oyvind.aukrust@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy