JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil tilbake som brannmester

Må møte i retten etter å ha gjort jobben sin som tillitsvalgt

VIL TILBAKE: Frode Negård ønsker å få tilbake jobben som om brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Han hevder han ble degradert etter å ha varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen.

VIL TILBAKE: Frode Negård ønsker å få tilbake jobben som om brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Han hevder han ble degradert etter å ha varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen.

Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen

– Jeg gjorde bare jobben min som hovedtillitsvalgt. Nå sitter jeg her i rettssalen, sier Frode Negård

2018010412473720230821171436

INGEBORG VIGERUST RANGUL

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Frode Negård er brannmann, og har stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset etter å ha varslet om det han mener er sjefens dårlige lederstil. Han er medlem i Fagforbundet, og representeres av forbundsadvokat Kjetil Edvardsen under rettssaken. Det er Dagbladet som har fulgt saken.

I løpet av den åtte dager lange rettssaken skal retten ta stilling til to forhold: Ble Frode Negård utsatt for en ulovlig gjengjeldelse og degradert fra brannmester til brannkonstabel fordi han varslet om kritikkverdige forhold? Og sa han selv fra seg stillingen sin som brannmester i et såkalt 15-1 møte? (se faktaboks).

Midlertidig-ikke permanent løsning

– På 15-1 møtet, hvor jeg stilte sammen med en fra Fagforbundets kompetansesenter i Østfold, fikk jeg 32 beskyldninger mot meg. Jeg datt helt i kjelleren, forteller Negård.

Han mener at han i løpet av dette møtet gikk med på å møte på jobb på dagtid i tre uker, og at dette ikke var en endelig løsning, men midlertidig.

Det var etter dette møtet han gikk fra å være brannmester til å montere alarmer. (Ekstern lenke)

Sto fram

I mars i fjor sto Negård sammen med en kollega fram i Dagbladet fordi de mente arbeidskonflikten mellom brannmester Frode Negård og brannsjef Nils Erik Haagenrud i MHBR hadde forsinket røykdykkerne da det brant i en bolig på Elverum i. En mann i 60-åra omkom i brannen.

Negård fikk ikke være med på røykdykkingen fordi han var satt til såkalt dagtidsarbeide, ifølge han selv som følge av at han hadde varslet om brannsjefens lederstil.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gransket dødsbrannen, og fant at ingen regler var brutt.

– Angrer ikke

Negård ble tillitsvalgt i Midt-Hedmark brann og redning (MHBR) i 2006 og hovedtillitsvalgt i 2007 fram til mars 2017.

– I kraft av dette vervet kom jeg med en bekymringsmelding på adferden til brannsjef Nils Erik Haagenrud og helse- miljø- og sikkerhetstiltak. Det var kommet et varsel om en trakasseringssak fra et mannskap til meg som hovedtillitsvalgt.

Negård varslet styret i MHBR i desember 2016 om kritikkverdige forhold og ble innkalt til drøftingsmøtet 10. januar 2017.

– Jeg hadde ikke sittet i denne rettssalen hadde jeg ikke hatt vervet som hovedtillitsvalgt. Jeg gjorde bare jobben min som tillitsvalgt, og det utløste hele greia. Jeg angrer ikke. Det er viktig å si fra om kritikkverdige forhold. Mange har sluttet i MHBR, og mange ønsker ikke å stå fram, sier Negård til Fagbladet.

Stevnet arbeidsgiver

Negård har stevnet arbeidsgiveren sin for retten. Han krever jobben som brannmester tilbake, samt 500 000 kroner i oppreisningserstatning. Han har vært sykemeldt siden førsommeren 2017.

På bakgrunn av dette har brannsjefens advokat etterspurt detaljer om Negårds eierskap til hus og hytter, og detaljer om han har andre verv enn dem i MHBR, skriver Dagbladet.

KS bedrift ser ikke på Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.

Kollegastøtten er avgjørende

– Jeg har en god følelse etter første dag i rettssalen, sier Negård.

Nå vil han tilbake til jobben som brannmester.

Tiden etter at han ble innkalt til drøftingsmøtet og fram til nå har vært beintøff.

– Jeg ønskes tilbake av de fleste av mine kollegaer. Og kollegastøtten jeg har opplevd denne tøffe tiden har vært drivkraften min.

Fagbladet forsøkte onsdag å komme i kontakt med advokat Kanwal Suleman. Vi spurte om hun ville kommentere reaksjoner på at hun i forkant har ringt Frode Negårds vitner (se undersak). I tillegg spurte vi om Haagenrud har kommentar til beskyldningene fra Negård.

Kanwal Suleman svarer på sms at at rettsak pågår, og ber om å bli ringt opp etter klokken 16. Hun har tidligere uttalt til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere påstandene, og sier at hun ikke kommenterer personalsaker i media.

Ringte motpartens vitner

Brannsjefens advokat, Suleman Kanwal, skal ha ringt Frode Negårds vitner i forkant av rettssaken.

Til Dagbladet sier Kjetil Edvardsen fra juridisk avdeling i Fagforbundet, som representerer Negård, at vitnene har kontaktet han. De har vært fortvilte, og gitt uttrykk for ubehag i etterkant av telefonsamtalene.

Edvardsen vil ikke kommentere det advokatetiske, men mener det er nødvendig at retten blir kjent med at MHBR sin advokat driver en aktiv, pågående prosess opp mot Negårds vitner.

Advokat Kanwal Suleman ønsker ikke å kommentere påstandene overfor Dagbladet og sier at hun ikke kommenterer personalsaker i media.

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver plikt til drøftelser ved oppsigelse

Arbeidsmiljøloven § 15-1 sier følgende om plikten til å gjennomføre drøftelsesmøte:

Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.

Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse mellom flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.

Kilde: juridiskabc.no

Dette er saken:

•I mars i fjor sto Negård sammen med en kollega fram i Dagbladet fordi de mente arbeidskonflikten mellom brannmester Frode Negård og brannsjef Nils Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) hadde forsinket røykdykkerne da det brant i en bolig i Elverum.

•En mann i 60-åra omkom i brannen.

•Negård fikk ikke delta i røykdykkingen fordi han var satt til såkalt dagtidsarbeide, ifølge ham selv som følge av av at han hadde varslet mot Haagenruds lederstil i 2013 og 2016. Han monterte derfor trygghetsalarmer i eldres boliger rundt om i kommunen.

•Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gransket dødsbrannen, og fant at ingen regler var brutt.

•Arbeidsgiver og Negård har siden forsøkt å komme til enighet, uten hell, fordi Negård hevder seg usaklig degradert.

•Negård har stevnet arbeidsgiveren sin for retten. Frode Negård ber om at MHBR dømmes til å betale erstatning og oppreisning til ham på 500 000 kroner, i tillegg forsinkelsesrenter. Han ønsker også å stå i stillingen til rettssaken er avgjort, og at MHBR skal betale sakens omkostninger. Han mener han er utsatt for en ulovlig gjengjeldelse etter varsling. MHBR mener de har gitt ham en saklig oppsigelse. Saksøker mener en slik avtale ikke foreligger. Negård nsatt som brannmester fram til saken er rettsskraftig.

•KS bedrift ser ikke på Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.

•Den sivile rettssaken starter i Sør-Østerdal tingrett onsdag 3. januar og holder på i åtte dager.

Kilde: dagbladet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy