Helsefagarbeider på Stortinget

Madeleine kan bare drømme om egen bolig til seg og barna

TIL STORTINGET: Helsefagarbeider Madeleine Holtet var nylig på Stortinget der hun fortalte om hva det gjør med henne og familiens liv når hun bare får 19 prosents fast jobb.

TIL STORTINGET: Helsefagarbeider Madeleine Holtet var nylig på Stortinget der hun fortalte om hva det gjør med henne og familiens liv når hun bare får 19 prosents fast jobb.

Øystein Windstad

Helsefagarbeideren har 19 prosent stilling. Hun ble invitert på Stortinget av SV og Nicholas Wilkinson, som krever rett til fulltid og svar fra helseministeren.

2017102613350620171026135352

oystein.windstad@fagbladet.no

Madeleine Holtet ser ut over de gullbelagte dekorasjonene og de røde, fløyelsdekkede gulvene på Stortinget. Hun håper at politikerne som sitter i denne salen vil handle og bedre livet hennes og flere tusener andre helsefagarbeidere i samme situasjon:

– Konsekvensene av at jeg bare får 19,84 prosents stilling er at vi står på stedet hvil som mennesker og familie. Jeg og samboeren får ikke huslån. Vår største drøm er å gi barna våre det hjemmet vi hadde forestilt oss for ti år siden, forteller helsefagarbeideren som jobber på sykehjem på Bjørkeleangen i Akershus.

29-åringen og samboeren har en datter på ti år og en sønn på fem år. Holtet er ikke alene. Tall fra Helsedirektoratet viser at over 50.000 helsefagarbeidere jobber deltid.

70 prosent av nye stillinger er deltid

Får hjelp fra stortingspolitiker

Hun får anerkjennende nikk fra Nicholas Wilkinson i SV som har invitert henne til Stortinget:

– Jeg oppdaget Madeleine og hennes kamp i lokalavisa og bestemte meg for å gjøre noe med saken, forteller SV-politikeren og viser til et oppslag i Indre Akershus blad (betalingsmur). Wilkinson er tidligere leder i Sosialistisk Ungdom og ble valgt inn som fersk representant på stortinget fra Akershus i høst.

KREVER FULLTID: Madeleine Holtet får støtte fra Nicholoas Wilkinson fra SV. Han oppdaget hjelpepleierens situasjon i lokalavisa og har stilt spørsmål til helseminister Bent Høie om hva han vil gjøre med de som ikke får jobbe fulltid.

KREVER FULLTID: Madeleine Holtet får støtte fra Nicholoas Wilkinson fra SV. Han oppdaget hjelpepleierens situasjon i lokalavisa og har stilt spørsmål til helseminister Bent Høie om hva han vil gjøre med de som ikke får jobbe fulltid.

Øystein Windstad

Krever svar fra ministeren

Noe av det første han gjorde etter å ha pratet med Holtet var å stille et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie (H) i oktober.

«Hva gjør ministeren for å sikre at arbeidet organiseres slik at det er mulig å stå i 100 % stilling og hva gjør ministeren for å skape en heltidskultur i helsevesenet?». Det er rundt 90.000 helsefagarbeidere og hjelpepleiere i dag og over 60 prosent jobber deltid.

Se gjennomsnittlønna i flere enn 300 yrker

Gjorde alt rett

Holtet jobbet som vikar og utdannet seg senere som helsefagarbeider 2015. Hun har gjort alt etter boka og som anbefalt for å få fast stilling. Men fortsatt er hun avhengig av å bli oppringt for å ta vikarvakter.

– Hjemme i stua di er det et bilde der du står med fagbrev og har fullført denne utdanninga med toppkarakterer. Hva tenker du når du ser på det bildet i dag?

– For å være ærlig har jeg tenkt at det brevet kan jeg tørke meg bak med, satt på spissen. Jeg er stolt over å ha fullført og angrer ikke på det. Det var en personlig seier å få til utdanning samtidig som jeg hadde jobb og barn. Det var hektiske år og dårlig betalt som lærling. Jeg vil gjerne få noe mere ut av det fagbrevet, sier 29-åringen frustrert mens hun slår hendene ut til siden. Madeleine Holtet forteller at hun står fram med sin livssituasjon fordi hun ønsker å gi de som jobber deltid og er avhengige av uforutsigbare ringevakter en stemme.

(Saken fortsetter under bildet)

OPPGITT: Madeleine Holtet jobbet i flere år som vikar og utdannet seg etterhvert til helsefagarbeider: -Det er frustererende når en har gjort alt rett og tatt utdanningsløp at en ikke får mere enn 19 prosent stilling

OPPGITT: Madeleine Holtet jobbet i flere år som vikar og utdannet seg etterhvert til helsefagarbeider: -Det er frustererende når en har gjort alt rett og tatt utdanningsløp at en ikke får mere enn 19 prosent stilling

Øystein Windstad

Fikk svar fra helseministeren

Wilkinson og Holtet fikk nylig et signert brev med svar fra helse- og omsorgsminister Bent Høie på hva regjeringen vil gjøre med at mange må jobbe deltid. Helseministeren skriver blant annet:

«Regjeringen er opptatt av å redusere bruken av deltid, og at det etableres en heltidskultur i helsetjenesten. Dette framgår også i regjeringsplattformen. Flest mulig ansatte i helse og faste stillinger øker kvaliteten på pasientbehandlingen – økt kontinuitet bidrar til bedre pasientsikkerhet». Videre viser Høie til at det har blitt færre som jobber deltid i helseforetakene de siste fire årene. I eksempelvis Helse Vest har andelen deltidsansatte sunket fra rundt 35 til 30 prosent de fire siste årene. Høie skriver at problemene med deltidsjobbing er komplisert, og at løsninger må finnes blant annet i samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner.

-Deltid er kvinnefenomen

Vil lovfeste rett til fulltid

Nicholas Wilkinson etterlyser flere konkrete tiltak i svaret fra helseministeren. SV`eren har klare meninger om hva som bør gjøres:

– Ministeren bør øke grunnbemanningen i helsevesenet, det er spesielt her du har mye deltid. Dette går ut over dem som jobber der, men også velferdstjenestene våre. Vi kommer til å trenge 100.000 flere ansatte i helse og omsorg innen få år. Da kan vi ikke sende folk som ønsker å jobbe, hjem igjen, sier han og legger til:

– Det andre er at vi ønsker at det skal bli en rett å jobbe heltid i offentlig sektor, sier politikeren som beskriver trygge jobber som hans hjertesak.

– Det Fagforbundet gjør er kjempebra, de har blant annet et initiativ i min kommune Oppegård der jeg bor, sier Wilkinson. Han viser til Fagforbundets mange prosjekter og samarbeid med kommunene for å få færre vikarer og flere i faste stillinger og fulltid.

- Det ropes etter helsefagarbeidere men ingen vil gi dem jobb

Fakta om deltid og helsefagarbeidere

90.5000 jobber som helsefagarbeidere og hjelpepleiere.

Rundt 60 prosent jobber deltid.

Generelt jobber menn i Norge 14 prosent deltid og kvinner 37.

I 2015 ble det 19.000 flere som jobbet deltid.

Fast ansettele og heltid er en av Fagforbundets viktigste saker.

Fagforbundet samarbeider med ledelsen i mange kommuner om å få til færre vikarer og flere faste fulltidsarbeidende.

(KS), (SSB)

Ministeren bør øke grunnbemanningen i helsevesenet, det er spesielt her du har mye deltid. Dette går ut over dem som jobber der, men også velferdstjenestene våre. Vi kommer til å trenge 100.000 flere ansatte i helse og omsorg innen få år. Da kan vi ikke sende folk som ønsker å jobbe

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy