Tonje Brenna er Norges klart mektigste kvinne, ifølge redaksjonen i bladet Kapital.
Håvard Sæbø
For 17. år på rad har businessbladet Kapital kåret Norges 100 mektigste kvinner. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (36) topper årets liste.
Aldri før har det vært større utskiftninger på listen, og aldri tidligere har en så ung kvinne gått helt til topps.
• Hun mener at Nav ikke tar hensyn til syke. Ber Brenna rydde opp
– Kapital gratulerer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (36) som Norges mektigste kvinne, sier redaktør Vibeke Holth. Kapital-redaksjonen begrunner rangeringen av 36-åringen fra Jessheim som landets mektigste kvinne, slik:
Ubestridt kronprinsesse
– Som arbeids- og inkluderingsminister har Brenna det øverste politiske ansvaret for at vi har et velfungerende arbeidsmarked i Norge. Hun er dessuten politisk ansvarlig for Nav, øverste leder for Arbeidstilsynet, Arbeidsretten, Trygderetten, Riksmekleren, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og Statens pensjonskasse, påpeker Holth.
Hun peker også på at som nestleder i Ap og partiets nå ubestridte kronprinsesse, har Brenna betydelig innflytelse over Arbeiderpartiets politikk.
– Og med sin hånd over arbeidsmarkedet er hun i en genuin posisjon til å tekkes det mektige LO-systemet, som jobber iherdig med å få gjennomslag for kjernesakene sine på arbeidsfeltet, sier redaktør Holth.
• Fersk minister foreslår nytt regelverk for barnehager
Flere navn ut
Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som Kapital opprinnelig hadde rangert som Norges mektigste kvinne, faller helt ut av maktlisten etter at hun mistet vervet som utenriksminister. Det samme gjør tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen og tidligere arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, som i fjor ble rangert som Norges sjuende mektigste kvinne.
Anniken Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister etter habilitetsbråk. Dette førte også til fall fra Kapitals makt-topp.
Jan-Erik Østlie
Kapitals liste over Norges mektigste kvinner preges ellers av mange nye navn, som kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth og digitaliseringsminister Karianne Tung.
Holth trekker også fram at samtlige av de ni parlamentariske lederne på Stortinget er kvinner.
(©NTB)
uvakt@ntb.no
Politikere dominerer lista
1. Tonje Brenna (36) – Arbeids- og inkluderingsminister. Nestleder i Arbeiderpartiet.
2. Ida Wolden Bache (50) – Sentralbanksjef og leder av hovedstyret og komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet.
3. Peggy Hessen Følsvik (62) – LO-leder, medlem i sentralstyret til Ap og i Sparebank 1 Gruppen, samt styreleder i Forskningsstiftelsen Fafo.
4. Rigmor Aasrud (63) – Parlamentarisk leder (Ap), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget (også den utvidede), valgkomiteen, Europautvalget og delegasjonen for forbindelser med EU-parlamentet.
5. Marit Arnstad (61) – Parlamentarisk leder (Sp), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget (også den utvidede), valgkomiteen, Europautvalget og delegasjonen for forbindelser med EU-parlamentet.
6. Ingvild Kjerkol (48) – Helse- og omsorgsminister (Ap) og leder av Trøndelag Ap.
7. Emilie Enger Mehl (30) – Justis- og beredskapsminister (Sp).
8. Erna Solberg (62) – Partileder i Høyre, medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget (også den utvidede), delegasjonen for forbindelser med EU-parlamentet og delegasjonen til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa.
9. Kirsti Bergstø (42) – Partileder SV, medlem av arbeids- og sosialkomiteen, valgkomiteen og den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.
10. Kjerstin Braathen (53) – Konsernsjef i DNB, styreleder Vipps og BankID Bankaxept, nestleder i styret i Fremtind Forsikring og styremedlem i Finans Norge.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad