JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krav om lærlingeplasser i offentlige kontrakter:

Malerfirmaet løy om lærlingplasser – men kan likevel få jobbe for Trondheim kommune

For å få jobben ved Huseby skole i Trondheim, strøk Malerfirma Edvardsson setningen om at de ikke hadde lærlinger fra en attest.

For å få jobben ved Huseby skole i Trondheim, strøk Malerfirma Edvardsson setningen om at de ikke hadde lærlinger fra en attest.

colourbox.com

Firmaet som forfalsket en lærlingattest får jobbe for kommunen, hvis de klarer å skaffe seg lærlinger.

2020050710331020200508095155

torgny@lomedia.no

Malerfirmaet Edvardsson fra Tromsø får ikke starte opp jobben på en ny skole i Trondheim fordi de ikke klarte å oppfylle kravet om lærlinger. Nå kan de likevel få en ny sjanse.

FriFagbevegelse skrev om Edvardsson i slutten av mars. Da ble det vist at firmaet hadde forfalsket attester som dokumenterte at de ikke hadde lærlinger.

Entrepenørselskapet Hent er nå i gang med byggingen av nye Huseby skoler for Trondheim kommune. Her hadde Malerfirmaet Edvardsson fått kontrakten på malerarbeidet.

Lov om offentlig anskaffelse slår fast at de som får offentlige kontrakter i lærefag, skal være godkjente opplæringsbedrifter og ha lærlinger i arbeid på prosjektet.

Kastet ut av opplæringskontoret

Vanligvis skjer dette gjennom opplæringskontor – og Malerfirmaet Edvardsson var tilsluttet Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Hålogaland, Byggopp.

Men på bakgrunn av det som kom fram om forfalskning av attester i artikkelen i FriFagbevegelse, valgte Byggopp i Hålogaland å kaste dem ut.

p

Etter det FriFagbevegelse erfarer, har Edvardsson forsøkt først å bli medlem i Byggopp i Trøndelag og så bli direktegodkjent av fylkeskommunen.

Uansett har de ikke klart å ansette lærlinger slik at kravene i loven er oppfylt.

Ingen kommentar

FriFagbevegelse har kontaktet Malerfirmaet Edvardsson, men daglig leder, Peter Helge Sandgren, vil ikke kommentere saken.

Konserndirektør for HMS og kommunikasjon i Hent, Endre Persen kan konstatere at Malerfirmaet Edvardsson ikke har oppfylt de kravene som er i kontrakten slik at de kan starte opp med malerarbeidet på Huseby nå i mai.

– Det er ikke aktuelt for dem å starte opp på dette prosjektet. De har søkt om å bli godkjent opplæringsbedrift i Oslo, Trøndelag og Tromsø, og har fått avslag i Trøndelag. Da er det uaktuelt å arbeide på prosjektet på Huseby, sier Persen.

Kan komme tilbake

– Har dere sagt opp kontrakten med Malerfirmaet Edvardsson?

– Nei, og hvis de blir godkjent opplæringsbedrift, slik at de oppfyller kravene i kontrakten, kan de starte opp jobben, sier Persen.

Ifølge Trøndelag fylkeskommune er det bare mulighet for en bedrift å bli godkjent som opplæringsbedrift i hjemfylket. Siden Malerfirmaet Edvardsson hører hjemme i Tromsø, kan de bare bli godkjent i Troms og Finnmark.

Framtida vår

Vi spør Persen om hva han synes om lærlingklausulen. Han svarer at Hent er positiv til den.

– Det er på mange måter framtida vår, og vi har ikke tidligere opplevd at noen som har fått kontrakt, ikke har klart å oppfylle den, sier konserndirektøren.

– Edvardsson forfalsket en attest om at de hadde lærlinger. Er ikke det nok til at dere kan bryte kontrakten?

– Har lært

Person svarer at de konstaterer at Malerfirmaet Edvardsson ikke har godkjenning som lærebedrift.

– De ønsker å rette på dette, slik at de er i stand til å imøtekomme fastlagte krav, svarer Hents mann – og føyer til at bedriften også har skjerpet prekvalifiseringsrutinene på bakgrunn av erfaringene med Malerfirmaet Edvardsson og kontrakten på Huseby skoler.

– Vi har ingen kontrakt med Malerfirmaet Edvardsson. Det er det hovedentreprenøren, Hent, som har, sier Tore Myrvold.

– Vi har fått en melding fra Byggebransjens uropatrulje i Trondheim om at dette malerfirmaet ikke oppfyller lærlingkravene, og den meldingen har vi sendt videre til hovedentreprenøren.

– Gledens dag

Vidar Sagmyr i Uropatruljen er svært fornøyd med at Malerfirmaet Edvardsson mistet jobben for Hent.

– Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av et seriøst arbeidsliv, og et godt signal til alle de bedriftene som driver med seriøs fagopplæring, sier Sagmyr.

Han synes det blir feil når Hent gir Edvardsson en ny sjanse. De burde hatt alt klart når kontrakten ble inngått.

– Hvordan synes du Trondheim kommune har opptrådt?

– Jeg synes kommunen har opptrådt på en god måte. De har gitt entreprenøren en forholdsvis kort frist til å rydde opp, og den fristen er holdt, sier Sagmyr.

– Kast dem ut

Daglig leder av opplæringskontoret for overflateteknikk, Ingar Strand, mener at det burde vært stilt strengere krav slik at lærlingklausulen var oppfylt når anbudet ble levert inn. Nå er det slik at jobben kan nesten gjøres ferdig før det blir leid inn et firma med lærlinger.

– Det offentlige burde vært strammere og kastet ut de firmaene som ikke har alt i orden når kontrakten inngås, mener Strand.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy