JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Måling: Nå må Støre ha hjelp av MDG

MARGINER: Det er små marginer som skiller, og i denn målingen trenger Jonas Gahr Støre MDG på laget for å få flertall.

MARGINER: Det er små marginer som skiller, og i denn målingen trenger Jonas Gahr Støre MDG på laget for å få flertall.

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeiderpartiet og Senterpartiet faller, og trenger nå støtte fra MDG for å sikre flertall etter valget.

2017081008420020230821171436

desken@anb.no

Det viser partibarometeret for august gjennomført av Opinion for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

For å sikre flertall i Stortinget holder det ikke lenger for Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum å sikre seg støtte fra SV eller KrF. Enten trenger de begge partienes støtte, eller så må de vinne gunsten til Miljøpartiet De Grønne.

– I denne målingen er et rødgrønt flertall veldig avhengig av MDG fordi de kommer over sperregrensa og får mange mandater som følge av det, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, til ANB.

Han understreker samtidig at alle endringer i denne målingen er innenfor feilmarginen.

– Denne målingen illustrerer tydelig at det er små marginer i dette valget, der små endringer i oppslutningen om enkeltpartier kan skape store endringer i Stortinget og i potensielle regjeringssamarbeid, sier han.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

– Vanvittig gambling

Nasjonal talsperson i MDG, Une Aina Bastholm, omtaler målingen som «strålende» for partiet.

– Det betyr at vi kan jobbe bredere med grønn politikk og være i posisjon til å velge hvem som blir Norges neste statsminister. Vi kan legge makt bak kravene om å omstille Norge, og i tillegg innta en mer solidarisk rolle i verdenssamfunnet, sier Bastholm.

MDG er klare til å presse Arbeiderpartiet i en grønnere retning.

– Ap er nødt til å endre seg, og det blir kanskje fortere enn partiet tror hvis denne tendensen fortsetter. Ap driver med en vanvittig gambling. I stedet for å løfte klima og miljø til viktige valgkampsaker, bruker partiet alle anledninger til å droppe temaet. Vi trenger partier som tør å rigge for hvor Norge skal være om 20-30 år, sier Bastholm.

• Følg oss på Facebook

Dårlig for Ap

Arbeiderpartiet måles her til 30 prosents oppslutning, en nedgang på 2,6 prosentpoeng sammenliknet med juni.

– 30 blank er ikke et godt nok resultat for oss på noen måte. Vi har en stor mobiliseringsjobb foran oss med å hente velgere som sympatiserer med Ap, men som nå sitter på gjerdet. Den viktigste jobben de neste 33 dagene er å mobilisere, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Tidligere i sommer har Jonas Gahr Støre vært tydelig på at han verken ønsker et samarbeid med Rødt eller MDG i regjering. Denne målingen endrer ikke på det, sier Stenseng.

– Vi endrer ikke på det vi har sagt på bakgrunn av enkeltmålinger. Først skal vi gjøre et så godt valg som mulig 11. september, så skal vi forhandle etter at resultatet foreligger. Det er fortsatt vår holdning.

Valgforsker Bergh sier løpet er langt fra kjørt for Ap.

– Du skal ikke undervurdere muligheten for Ap til å få et bedre resultat i løpet av valgkampen. Det er ganske systematisk at Ap kommer seg i løpet av den tiden, sier han. (ANB)

Rødt og MDG på vippen i ny måling

Fakta om målingen:

Opinions meningsmåling for august er basert på 950 intervjuer foretatt 1.–7. august. 72 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra juni i parentes):

Ap 30,0 (- 2,6)

Høyre 24,9 (+ 1,8)

Frp 12,3 (+ 0,4)

KrF 6,0 (+ 0,7)

Sp 10,8 (- 2,1)

SV 4,1 (0)

Venstre 3,2 (- 0,3)

Rødt 2,9 (+1,3)

MDG 4,3 (+ 0,5)

Andre 1,5 (+ 0,3).

Mandater august '17: H+Frp+V+KrF (79), Ap+SV+Sp (80), Ap+Sp+KrF (84), MDG (8), Rødt (2).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy