Ny bok om ytringsfrihet på arbeidsplassen

Mange ansatte får munnkurv på jobben

FORFATTERNE: Journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle har skrevet en tankevekkende bok om muligetene for kritiske ytringer på jobben.

FORFATTERNE: Journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle har skrevet en tankevekkende bok om muligetene for kritiske ytringer på jobben.

Jan-Erik Østlie

Ytringer fra ansatte kan kollidere med arbeidsgivernes krav om − og forståelse av − lojalitet. Konsekvensene for arbeidstakerne kan bli alvorlige og oppfattes ofte som psykisk vold viser en ny bok om ansattes ytringsfrihet i dagens Norge.

2016011913130020160126120306

Å bli trakassert av arbeidsgiver fordi du ytrer noe han eller hun ikke liker, fungerer ofte som ren psykisk vold

Maria Amelie, journalist og forfatter

jan.erik@lomedia.no

LES OGSÅ: Halvparten tier om kritikkverdige forhold

Tror du ansatte har full ytringsfrihet i dagens norske arbeidsliv? Boka «Moderne munnkurv» av journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle dokumenterer at du i så fall må tro om igjen.

– Jeg var helt sikker på at det var skurker i ledelsen

Evig aktuelt tema

Under lanseringen av boka i Oslo nylig sa forlagssjef Arne Bernhardsen i Gyldendal Arbeidsliv at den kom til å være mer aktuell enn han hadde forutsett. Samme dag hadde både Aftenposten og Dagsavisen et oppslag om varsling på to forskjellige arbeidsplasser. Ytringsfrihet finner tydeligvis ikke sted. Å kunne si hva man mener som arbeidstaker er ikke sjølsagt.

Amelies og Dahles bok inneholder ni ulike saker fra mange felt der ansatte har kommet med upopulære ytringer. Boka presenterer også en undersøkelse blant ledere og ingeniører på ulike stillingsnivå og sammenligner den med aktuell forskning på ytring og varsling. Dette er ikke lystig lesning for dem som mener at det står bra til på innsiden av norsk arbeidsliv.

Åsnes-varslere fikk fullt medhold

Hver femte ansatte seksuelt trakassert

Angår mange

Hvorfor har de to journalistene skrevet denne boka?

− Fordi temaet angår mange. Det handler om menneskeskjebner, og konsekvensene er ganske alvorlige. Dessuten har det vært viktig for oss å finne ut av hvilke ytringer som tillates, hvilke som utløser straff og hva straffen fra arbeidsgiverne består i, sier Dahle til NNN-arbeideren.

− Hvis folk ikke kan si hva de ønsker, betyr det også mye for samfunnet. Å bli trakassert av arbeidsgiver fordi du ytrer noe han eller hun ikke liker, fungerer ofte som ren psykisk vold, mener Amelie som også veit godt hva det vil si å ytre seg i offentligheten. Hun fikk mye oppmerksomhet og skapte stor debatt om norsk asylpolitikk da hun i 2011 ga ut boka «Ulovlig norsk». Amelie og Dahle har tidligere jobbet sammen i Teknisk Ukeblad med særlig fokus på arbeidsliv.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Hard HR

Boka er imidlertid ikke den eneste på markedet om temaet. Det har de siste årene vært skrevet en del om flere enkeltsaker, både i aviser og i bøker. Ytringsfrihet og varsling er et tema med en del offentlig oppmerksomhet. Etter å ha lest «Moderne munnkurv» sitter vi likevel igjen med inntrykk av at problemet er større enn noensinne.

− Hvorfor er det sånn?

− Det skyldes nok at utviklingen i arbeidslivet går i motsatt retning av det mange av oss ønsker. Det blir mer og mer hard HR, og det skjer en brutalisering av de ansattes arbeidsmiljø. Også relativt harmløse ytringer kan fort føre til bråk og elendighet. I boka forteller vi om en Statoil-ansatt som ble beskyldt for å være illojal etter fire uskyldige ord i en e-post, sier Dahle. Mens hans medforfatter supplerer:

− Den voldsomme utbredelsen av sosiale medier har også åpnet opp for et utall av muligheter til å komme med ytringer din arbeidsgiver kanskje ikke liker så godt.

TEMA: Er det ytringsfrihet i arbeidslivet

Tillitsvalgte svikter

Arbeidsmiljøloven hjemler at konflikter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som hovedregel skal løses tjenestevei. Det betyr at verneombud eller tillitsvalgte som oftest involveres i sakene. Det forventes nok av de fleste arbeidstakerne, og spesielt av de fagorganiserte, at tillitsvalgte som et minimum stiller støttende opp for dem i tilfeller der arbeidsgiver kommer med sanksjoner. «Moderne munnkurv» gir ikke tillitsvalgte spesielt gode karakterer, det hender rett som det er at de verken vil ta i problemene eller stille seg på arbeidstakers side.

− Hvordan kan tillitsvalgte bli bedre?

− Mer åpen dialog om dette og mer kunnskap. For det er viktig å løse sakene internt. Det fins eksempler på arbeidsplasser som holder kurs om konfliktløsning og med godt resultat. Samtidig kan det være smart av den som ytrer seg om kontroversielle ting og tenke litt strategisk. Og det er veldig viktig å skille mellom budskapet og eget ego. Du ytrer deg ikke for sjøl å komme i fokus, men for å belyse en viktig sak, sier Maria Amelie.

− De tillitsvalgte burde nettopp være de som tar initiativet til kurs om problemløsning. Tillitsvalgte bør ikke være bremseklossene her, sier Dag Yngve Dahle.

Kronikk: Varslere trenger tillitsvalgte

Straffen

Når det gjelder sanksjoner mot ansatte som ytrer seg på en måte arbeidsgiver reagerer mot, er det flest som straffes for ytringer knyttet til arbeidsgiver og arbeidslivet generelt. Ytringer om politikk og religion straffes sjelden. Halvparten av de som irettesettes får kritikk av leder på tomannshånd, en av fire får kritikk fra leder i plenum, en av fem blir frosset ut, en av fem blir fratatt arbeidsoppgaver og 15 prosent får dårlige karakterer der et karaktersystem er etablert.

Halvparten fortsetter på kort sikt å jobbe som før, men med langt mindre glød og motivasjon. Fem prosent sier opp jobben der og da, mens 21 prosent sier opp etter hvert. Syv prosent blir sjukmeldt og tre prosent får sparken. Forfatterne av «Moderne munnkurv» mener det ser ut til at helse- og kommunesektoren har lavest terskel for ytringer som medfører arbeidsgivers vrede.

Kulturendring

− Det er viktig å merke seg at ytringsfriheten ikke reguleres av arbeidsmiljøloven. Men det er da heller ikke jussen som må endres, men kulturen på arbeidsplassene, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Han ytrer seg også i boka, var invitert til boklanseringen og trakk blant annet fram den store enigheten man mener det er mellom NHO og LO på dette feltet.

− Hvorfor står ikke LO i fremste rekke for et forsterket varslingsvern? Heller ikke fagforeningene ute på arbeidsplassene synes det er behagelig med disse bråkmakerne, sier Arne Jensen.

Boka avsluttes sånn: «Å legge til rette for et godt diskusjonsklima virker å være i takt med tida, mens å legge bånd på ansattes ytringsfrihet i lojalitetens navn kan ses på som et kaldt pust fra fortida. Den moderne munnkurven ser ikke ut til å være så moderne.»

Les vår omtale av boka her:

Arbeidsmiljøloven, § 3-6

Plikt til å legge forholdene til rette for varsling

«Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, utarbeide rutiner for intern varsling eller sette i verk andre tiltak som legger forholdene til rette for intern varsling om kritikkverdige forhold i virksomheten i samsvar med § 2-4 (Varslerparagrafen), dersom forholdene i virksomheten tilsier det.»

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy