Undersøkelse etter valget:
Mange medlemmer sa de skulle stemme Sp, men se hva de faktisk stemte
Mange tvilere stemte ved året valg, og en stor andel landet på Ap. – Dette viser at arbeidet vi gjorde i forkant av valget hadde en betydning, sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug.
Per Flakstad
Mange av Fagforbundets medlemmer flørtet med Senterpartiet før valget, men endte med å stemme Arbeiderpartiet.
per.flakstad@fagbladet.no
Før valget viste en stor medlemsundersøkelse i Fagforbundet at 21 prosent av medlemmene kunne tenke seg å stemme Senterpartiet. En ny mindre undersøkelse etter valget viser at partiets oppslutning i valget falt til 15 prosent.
Samtidig har Senterpartiet økt oppslutningen blant Fagforbundets medlemmer i løpet av de to siste stortingsperiodene.
• November: SV øker mest etter å ha vraket Ap og Sp
Mange tvilere landet på Ap
For Arbeiderpartiets del er den siste undersøkelsen lystig lesing. Partiet økte fra 41 prosent av medlemmene som sa de skulle stemme Ap før valget til 49 prosent som faktisk gjorde det.
Andelen tvilere var høy i undersøkelsen før valget. Drøyt 16 prosent svarte at de ikke visste hva de skulle stemme. Etter valget viser den siste undersøkelsen at mange av dem både brukte stemmeretten sin og landet på Arbeiderpartiet.
• Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte
– Viktig arbeid
– Dette viser at arbeidet vi gjorde i forkant av valget hadde en betydning, sier Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug.
Det hun er aller mest fornøyd med er at forbundets innsats bidro til at mange medlemmer brukte stemmeretten. Hun er heller ikke lei seg for at mange av dem endte med å stemme Arbeiderpartiet.
– Jeg synes også det er grunn til å understreke at den siste undersøkelsen viser at 71 prosent av forbundets medlemmer stemte på de tre partiene som vi definerer som det rødgrønne samarbeidet, sier hun.
– Tillitsvalgte gjorde en flott innsats
I undersøkelsen, som er gjort med 5000 tilfeldig uttrukne medlemmer, sier 49 prosent at de stemte Ap, 15 prosent Senterpartiet, mens både SV og Rødt fikk 7 prosent hver. Høyre fikk 7 prosent og Frp 8 prosent.
– Arbeidet før valget handlet om å jobbe systematisk og fortelle medlemmene våre at deres stemmer betydde noe. Selv med koronarestriksjoner var vi inne på veldig mange arbeidsplasser fordi våre plasstillitsvalgte gjorde en flott innsats. Telefonprosjektet vårt, der medlemmene fikk én til én-samtaler, bidro også til å overbevise mange usikre om at de skulle bruke sin viktigste demokratiske rettighet på valgdagen, og det var hovedmålet vårt, sier Skoghaug.
Hun er ikke overrasket over at oppslutningen om Senterpartiet ble redusert.
– Dette følger tendensen på landsbasis, og derfor er det ikke så overraskende. Jeg tror også det skremte en del av Fagforbundets medlemmer at Senterpartiet var utydelige på om de støttet det rødgrønne samarbeidet fullt og helt eller om de ønsket å kjøre slalåm mellom høyresiden og venstresiden for å hente støtte til politikken sin. Dette kan ha bidratt til at medlemmer skiftet mening i løpet av sommeren, sier hun.
• Strømsjokket: Slik blir regjeringens hjelpepakke
– Ser en ny politisk kurs
Skoghaug mener det er tydelig at Arbeiderpartiet har fått økt troverdighet blant forbundets medlemmer.
– Vi ser også nå hvordan Ap og Sp, med støtte fra SV, leverer med hurdalsplattformen og endringene i statsbudsjettet. Nå har vi fått en ny kurs for landet der målet er mer velferd og reduserte forskjeller blant folk. I tillegg forstår denne regjeringen betydningen av å involvere arbeidstakersiden inn i utviklings- og endringsarbeid.
– Den politikken som regjeringen nå fører stemmer godt overens med mange av målene for forbundets arbeid selv om vi kanskje er mer utålmodig og ønsker enda raskere endringer enn politikerne, sier Sissel M. Skoghaug.
Sp: Vi lytter til fagbevegelsen
Selv om Senterpartiet falt fra 21 til 15 prosent i løpet av sommeren, har partiet økt oppslutningen blant medlemmene i de to siste valgene. I en tilsvarende undersøkelse før valget i 2017 var det 11 prosent av de spurte som sa de ville stemme Sp. Dette var en tredobling i forhold til 2013.
− Undersøkelsen, sammenlignet med tidligere undersøkelser, tyder på at Senterpartiet har hatt sterk vekst blant Fagforbundets medlemmer ved årets valg sammenlignet med i 2017 og 2013. Også i år har vi større oppslutning blant fagforbundets medlemmer enn den oppslutningen vi fikk i valget. Det er en tillitserklæring vi tar med oss i arbeidet på Stortinget og i regjering, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet.
− Vi hadde mange sterke målinger i vinter og vår, men i politikken er det velgerne som gir deg mandat ved valg, derfor tar vi med oss den tilliten velgerne har gitt oss. Vi har nær tredoblet Stortingsgruppen vår siden 2013. Senterpartiet lytter til fagbevegelsen og vi jobber godt sammen om viktige saker for å utvikle gode tjenester og trygge arbeidsplasser over hele landet. Det er motiverende at det er blitt lagt merke til blant Fagforbundets medlemmer, sier Arnstad.