Fikk endelig fast jobb:
Marit vet ikke om hun er oppsagt eller ikke: Nå kan hun miste jobben enda en gang
Marit Lysgård Amundsen i Rauma kommune fikk fast jobb, mistet den, fikk den tilbake, men nå mister hun den kanskje igjen.
Sidsel Hjelme
Ordføreren i Rauma har bedt henne om unnskyldning, mens assisterende kommunedirektør står på sitt og mener ingen fikk jobben tilbake. For Marit er det kaos.
Ingeborg.rangul@fagbladet.no
Fagforbundet er overrasket. Midt oppi i alt står trebarnsmoren Marit, som bare ønsket seg en forutsigbar hverdag.
Marit Lysgård Amundsen i Rauma kommune fikk fast jobb, mistet den, fikk den tilbake, men nå mister hun den kanskje igjen.
– Jeg føler det er mye styr nå, og at situasjonen er ubehagelig, sier Marit Lysgård Amundsen til Fagbladet.
Fikk kontrakt
På nyåret kan hun være uten jobb igjen, selv om hun fikk arbeidskontrakt i posten onsdag, med fast jobb fra 12. oktober. Kontrakten har ingen sluttdato.
{f1}
Amundsen opplever at det som blir sagt nå, er noe helt annet enn det som ble sagt i forhandlingsmøtene. Hun forstår ikke at assisterende kommunaldirektør tilbakeviser at hun fikk tilbake jobben.
– Alt står jo i protokollen fra forhandlingsmøtet jeg hadde med kommunen sammen med Kompetansesenteret i Møre og Romsdal og Fagforbundet Rauma.
Heldigvis har hun fått mange støtteerklæringer også fra folk hun ikke kjenner.
Hun har også fått en privat melding med beklagelse fra ordføreren for at hun ikke fikk svar innen fristen på kravet om fast stilling.
– Jeg har folk i ryggen. Det hjelper på, sier trebarnsmora.
• Marit (36) ble oppsagt og fikk jobben tilbake. Så kom brevet i posten
Unødig støy for medlemmene
– Det overrasket meg mildt sagt når jeg leser i Romsdals Budstikke, at assisterende kommunedirektør Perry Ulvestad sier at oppsigelsene fortsatt gjelder, sier rådgiver i Kompetansesenteret i Møre og Romsdal, Marius Granås.
– Dette ble ikke nevnt i forhandlingsmøtene. Når vi kommer til enighet i et forhandlingsmøte, så vil jo også det medføre at oppsigelsene opphører, sier Granås til Fagbladet.
• Nå går flere til rettssak etter oppsigelser i kommunene
Granås synes assisterende kommunedirektør lager unødig støy og usikkerhet for medlemmer som har opplevd en vanskelig nok tid fra før.
– Her synes jeg ordføreren nok en gang må beklage og sørge for ro rundt disse sakene. Dette er selvfølgelig en ytterligere belastning for våre medlemmer.
Han sier at alle de sju det ble forhandlet for, fikk tilbake jobben, enten i annen stilling eller en stilling med tilnærmet tilsvarende stillingsprosent de ble oppsagt fra.
– Om nødvendig får vi på vegne av våre medlemmer gå videre med sakene for å få parkert dette en gang for alle.
– Kommunen har fulgt loven
Assisterende kommunedirektør Perry Ulvestad sier til Romsdals Budstikke at kommunen har fulgt loven, og tilbakeviser at noen av de 13 ansatte som har opplevd det samme som Marit Lysgård Amundsen, har fått tilbake jobbene sine, slik som Fagforbundet først krevde.
I en mail til Fagbladet skriver Ulvestad at i brev datert 03.07.20 krevde Fagforbundet i Rauma stopp i oppsigelsesprosessen. I brev datert 07.07.20 avviste kommunedirektøren kravet.
Trakk ikke oppsigelsene
Til selve nedbemanningen ble ikke oppsigelsene fra Rauma kommune trukket. Aktuelle overtallige ble på vanlig måte av arbeidsgiver innfaset i mulige ledige stillinger med ny arbeidsavtale. Varsler om søksmål ble trukket, også fra de som ikke ble innfasa i noen ny fast stilling eller fikk mindre stillingsstørrelse.
Romsdals Budstikke skriver at bakgrunnen for nedbemanningen er en reduksjon i antall plasser på Helsehuset hvor en hel avdeling innen pleie og omsorg skal legges ned.
Bare i 2020 er underskuddet anslått til å lande på drøyt 20 millioner kroner for omsorgssektoren alene. Nå er kommunen i en prosess der de skal si opp 30 årsverk. Det betyr at ansatte som Marit Lysgård Amundsen risikerer å miste jobben nok en gang.
Fikk bistand
Marit Thorstensen er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Rauma kommune, og var på ballen fra første dag. Alle de oppsagte i Rauma fikk tilbud om bistand fra Fagforbundet.
Pleiemedarbeider Marit Lysgård Amundsen( til høyre) ble oppsagt fra jobben i Rauma kommune. Med hjelp fra hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Marit Thorstensen, fikk hun jobben tilbake.
Sidsel Hjelme
De oppsagte krevde selv forhandlinger, og Fagforbundet i Rauma kontaktet også Kompetansesenteret i Møre og Romsdal, som ble med i møtene.
Klar melding
Meldingen var soleklar: Fagforbundet står opp for medlemmene til siste slutt i denne saken. Om kommunen ikke gir dem jobbene tilbake, tar de saken til retten.
Av 13 oppsagte var det sju som krevde forhandlinger. Alle disse har nå fått tilbake omtrent samme stillingsprosent som de hadde før oppsigelsen.
Fagforbundet framholdt at kravet ved nedbemanninger er at hele kommunen skal være utvelgelseskrets. I Rauma hadde kommuneledelsen tatt hele kuttet i botjenesten og på helsehuset.
Dette er saken
• Trebarnsmoren Marit Lysgård Amundsen sendte inn krav til Rauma kommune om en stillingsprosent tilsvarende den hun hadde jobbet i flere år.
• På forsommeren kom svaret: Marit gikk opp fra en helgestilling på 12,8 til 65 prosent fast jobb fra første mai.
• Tre uker senere fikk hun oppsigelsen i posten. Årsaken var at kommunen måtte kutte i budsjettene etter flere års overforbruk.