JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Marte Mjøs Persen blir ny arbeidsminister og her er den nye olje- og energiministeren

NYE: Terje Aasland blir ny olje og energiminister. Han har vært stortingsrepresentant for Ap siden 2005 og er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Marte Mjøs Persen blir ny arbeids- og integreringsminister.

NYE: Terje Aasland blir ny olje og energiminister. Han har vært stortingsrepresentant for Ap siden 2005 og er leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Marte Mjøs Persen blir ny arbeids- og integreringsminister.

Stian Lysberg Solum/NTB

Marte Mjøs Persen (Ap) blir ny arbeidsminister og Terje Lien Aasland (Ap) blir ny olje- og energiminister etter at Hadia Tajik trakk seg i forrige uke.

2022030713350120220307133533

Statsrådsskiftene ble formelt gjennomført i ekstraordinært statsråd på Slottet mandag ettermiddag. Allerede før helgen signaliserte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han ikke ville vente lenge før en erstatning for Hadia Tajik ville bli utnevnt.

Støre vil møte pressen klokken 13.30.

De første nyhetene om endringene i regjeringen kom søndag kveld. Kilder som flere medier var i kontakt med, opplyste at Marte Mjøs Persen (Ap) skulle forlate posten som olje- og energiminister, som hun tiltrådte etter valget i fjor høst. I stedet ble hun utpekt til å overta den ledige posten som arbeids- og inkluderingsminister.

Som erstatning for Persen hentet statsministeren inn Terje Lien Aasland (Ap) som ny olje- og energiminister.

• Fem ting du bør vite om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

ERFAREN: Terje Aasland fra Skien har vært stortingsrepresentant siden 2005 og blir nå olje og energiminister.

ERFAREN: Terje Aasland fra Skien har vært stortingsrepresentant siden 2005 og blir nå olje og energiminister.

Håvard Sæbø

Nav-skandalen

Tidligere har Mjøs Persen (46) vært ordfører i Bergen. Fra 2011 til 2015 var hun også medlem av Aps sentralstyre. Etter valget høsten 2021 ble hun valgt inn på Stortinget fra Hordaland, men ble valgt av Jonas Gahr Støre til jobben som olje- og energiminister.

Persen har i den korte perioden som olje- og energiminister vært med på å få på plass støtteordninger for å avlaste folk for høye strømregninger. Som arbeidsminister vil hun blant annet få ansvaret for å rydde opp i Nav-skandalen, der mange tusen mennesker har blitt feilbehandlet.

Håvard Sæbø

• Fikk offentlig støtte og solgte barnehagebygg til milliarder

Energipolitiker

Aasland (57) har vært innvalgt på Stortinget siden 2005 og er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiet. Han har bakgrunn som energimontør og tillitsvalgt i fagbevegelsen. I perioden 1995–2000 var han leder av Skien Arbeiderparti og leder av Telemark Arbeiderparti fra 2006 til 2020.

På Stortinget har Aasland vært medlem av energi- og miljøkomiteen og næringskomiteen i flere omganger. Han ledet også næringskomiteen fra 2009–2013 og ble valgt som leder av energi- og miljøkomiteen høsten 2021.

Aasland har i høst og vinter vært synlig i debatten om strømkrisen og innføringen av støtteordninger.

• Slik var Tadjik sine 140 dager som minister

Tajik trakk seg

Onsdag i forrige uke trakk Tajik seg fra stillingen som arbeids- og inkluderingsminister etter medieoppslag om at hun fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 – basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Søndag trakk Tajik seg også som nestleder i Arbeiderpartiet.

Ap-statsråd Bjørnar Skjæran overtok midlertidig ansvaret for Arbeids- og inkluderingsdepartementet etter at Tajik formelt gikk av fredag.

peter.talos@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy