JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Masserettssak etter Tromsø-blokade

De som har nektet å betale bøtene politiet har skrevet ut i forbindelse med blokadeaksjonene på Tromsø havn må nå møte i retten. Her fra den foreløpig siste aksjonen, i slutten i august.

De som har nektet å betale bøtene politiet har skrevet ut i forbindelse med blokadeaksjonene på Tromsø havn må nå møte i retten. Her fra den foreløpig siste aksjonen, i slutten i august.

Jan-Erik Østlie

Tirsdag 4. november kan det bli trangt om plassen i Nord-Troms tingrett. Da skal 41 aksjonister dømmes for å ha blokkert lossing og lasting av hurtigruta på Tromsø havn.

2014091912000020230821171436

frifagbevegelse@lomedia.no

Ved flere anledninger det siste året har havnearbeidere og sympatiserende aksjonister blokkert lossing og lasting av hurtigruteskipene på Tromsø havn, i protest mot det de oppfatter som regulært streikebryteri. Til sammen 41 aksjonister har nektet å godta forelegg på 4.000 kroner fra politiet. Det er disse 41 som nå må møte i tingretten.

Fersk dom skaper spenning

Ifølge avisa Nordlys er både lederen for LO i Tromsø, lederen for Fagforbunde i Tromsø og den lokale streikelederen fra Transportarbeiderforbundet, Geir Ingebrigtsen, blant de som vil sitte på tiltalebenken.

Ingebrigtsen sier til Nordlys at tror det blir en spennende rettssak – ikke minst i lys av dommen Borgarting lagmannsrett nylig kom med i en tilsvarende konflikt mellom Transportarbeiderforbundet og firmaet Holship i Drammen.

- Dommen fra Borgarting lagmannsrett i Holship-saken i forrige uke gir oss retten til å blokkere slik vi har gjort. Derfor blir rettssaken 4. november veldig spennende. sier streikeleder Geir Ingebrigtsen.

Langvarig sympatistreik

I Tromsø ble havnearbeiderne allerede i desember i fjor tatt ut i sympatistreik til støtte for Transportarbeiderforbundets krav om tariffavtale ved Risavika terminal ved Stavanger. Blokadeaksjonene ble iverksatt da spedisjonsfirmaet Nor Lines forøkte å omgå streiken ved å sette egne ansatte til å laste og losse hurtigruteskipene som anløpet Tromsø.

Havnearbeiderne mener dette er regulært streikebryteri og i strid med både tariffavtalen og internasjonale konvensjoner som gir registrerte havnearbeidere fortrinnsrett til laste- og lossearbeid.

De har fått full støtte for sinn syn hos Transportarbeiderforbundet (NTF):

«NTF mener også at det foregår streikebryteri i stor skala i Tromsø havn. Derfor trekker vi nå arbeidsgiverne for Arbeidsretten for å slå fast dette, og at våre folk faktisk har rett til å aksjonere mot uvesenet», skrev forbundsleder Roger Hansen i et debattinnlegg på FriFagbevegelse.no i forrige måned.

Arbeidsrettssaken som skal avgjøre om Nor Lines virksomhet er streikebryteri, vil ifølge Nordlys bli gjennomført i slutten av november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy