Masserettssak etter Tromsø-blokade

De som har nektet å betale bøtene politiet har skrevet ut i forbindelse med blokadeaksjonene på Tromsø havn må nå møte i retten. Her fra den foreløpig siste aksjonen, i slutten i august.

De som har nektet å betale bøtene politiet har skrevet ut i forbindelse med blokadeaksjonene på Tromsø havn må nå møte i retten. Her fra den foreløpig siste aksjonen, i slutten i august.

Jan-Erik Østlie

Tirsdag 4. november kan det bli trangt om plassen i Nord-Troms tingrett. Da skal 41 aksjonister dømmes for å ha blokkert lossing og lasting av hurtigruta på Tromsø havn.

2014091912000020140930080743

frifagbevegelse@lomedia.no

Ved flere anledninger det siste året har havnearbeidere og sympatiserende aksjonister blokkert lossing og lasting av hurtigruteskipene på Tromsø havn, i protest mot det de oppfatter som regulært streikebryteri. Til sammen 41 aksjonister har nektet å godta forelegg på 4.000 kroner fra politiet. Det er disse 41 som nå må møte i tingretten.

Fersk dom skaper spenning

Ifølge avisa Nordlys er både lederen for LO i Tromsø, lederen for Fagforbunde i Tromsø og den lokale streikelederen fra Transportarbeiderforbundet, Geir Ingebrigtsen, blant de som vil sitte på tiltalebenken.

Ingebrigtsen sier til Nordlys at tror det blir en spennende rettssak – ikke minst i lys av dommen Borgarting lagmannsrett nylig kom med i en tilsvarende konflikt mellom Transportarbeiderforbundet og firmaet Holship i Drammen.

- Dommen fra Borgarting lagmannsrett i Holship-saken i forrige uke gir oss retten til å blokkere slik vi har gjort. Derfor blir rettssaken 4. november veldig spennende. sier streikeleder Geir Ingebrigtsen.

Langvarig sympatistreik

I Tromsø ble havnearbeiderne allerede i desember i fjor tatt ut i sympatistreik til støtte for Transportarbeiderforbundets krav om tariffavtale ved Risavika terminal ved Stavanger. Blokadeaksjonene ble iverksatt da spedisjonsfirmaet Nor Lines forøkte å omgå streiken ved å sette egne ansatte til å laste og losse hurtigruteskipene som anløpet Tromsø.

Havnearbeiderne mener dette er regulært streikebryteri og i strid med både tariffavtalen og internasjonale konvensjoner som gir registrerte havnearbeidere fortrinnsrett til laste- og lossearbeid.

De har fått full støtte for sinn syn hos Transportarbeiderforbundet (NTF):

«NTF mener også at det foregår streikebryteri i stor skala i Tromsø havn. Derfor trekker vi nå arbeidsgiverne for Arbeidsretten for å slå fast dette, og at våre folk faktisk har rett til å aksjonere mot uvesenet», skrev forbundsleder Roger Hansen i et debattinnlegg på FriFagbevegelse.no i forrige måned.

Arbeidsrettssaken som skal avgjøre om Nor Lines virksomhet er streikebryteri, vil ifølge Nordlys bli gjennomført i slutten av november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy