STØTTE: Barn, voksne, ungdom og firbeinte hadde møtt opp for å vise sin støtte til Oslo Nye Teater som trues av nedleggelse, på grunn av foreslåtte budsjettkutt.
Jo Straube
marte.bjerke@fagbladet.no
Det sto ikke på verken kampviljen eller oppmøtet da ensemblet ved Oslo Nye Teater inviterte til demonstrasjonstog til støtte for teateret som nå trues av nedleggelse.
Regien på åpningen var definitivt et profesjonelt teater verdig: Til tonene av Wenche Myhres «Vi lever» smalt vinduene i det grønne bygget i Arbeidergata opp og fra alle etasjer vinka de ansatte ned til en jublende folkemengde.
Jo Straube
– Det er 25. september litt over kokka ni, og vi lever, ropte skuespiller Gunnar Eiriksson i rollen som appellant.
I budsjettet som ble lagt frem av byrådet onsdag, er det foreslått et kutt i bevilgningene til Oslo Nye på 40 millioner kroner. Et «uoverlevelig kutt», kaller Eiriksson det.
SOLID ROLLETOLKNING: Skuespiller Gunnar Eiriksson hadde fått rollen som appellant til stående ovasjoner.
Jo Straube
– I desember får vi vite om vi fortsatt lever, konkluderer han.
Da skal budsjettet vedtas.
Sjokklekkasjen om Oslo Nye Teater: – Vanskelig å se noe håp
Etterlyser ordentlig prosess
En av dem som mener det er håp om at det finnes «fornuftige stemmer», er Mari Røsjø. Hun er leder i Fagforbundet Teater og Scene Oslo.
– Det er ikke for seint å snu, er hennes budskap til politikerne når hun står i regnet og venter på å ta marsjen fra Arbeidergata og ned til borggården foran Oslo rådhus der hun skal holde appell.
– Hvorfor skal Oslo holde seg med et kommunalt teater?
– Et godt spørsmål. Det er fordi kultur er viktig: Vi trenger et kulturtilbud som treffer alle, derfor trenger vi at kommunen driver et eget teater. Dette teateret har mange fra østkanten som publikum og mange barn som publikum, påpeker Røsjø.
Å SNU: Mari Røsjø i Fagforbundet oppfordrer politikerne til å snu og gi Oslo Nye muligheten til å overleve.
Jo Straube
Røsjø er svært kritisk til den politiske prosessen rundt budsjettkuttene – eller kanskje heller mangelen på en prosess.
– Hvis vi får en ordentlig prosess, vil vi også få et mye bedre resultat, enn å legge ned fra et år til et annet. Teateret har allerede lagt fram gode planer for å håndtere den økonomiske situasjonen, sier hun som til vanlig jobber på Nationaltheatret, men som nå er frikjøpt som tillitsvalgt.
Skifter ut hele styret i Oslo Nye
MANN- OG KVINNESTERKE: Hele Fagforbundets ledelse hadde møtt opp for å støtte teateret. Her Mette Nord og Helge Sporsheim.
Jo Straube
– Gjerne diskutere kulturpenger, men ikke på denne måten
Synspunktene Røsjø fremmer, går igjen blant appellantene foran rådhuset en halvtimes tid seinere.
Flere trekker fram betydningen av kulturen og teateret i en urolig tid i verden, som en motvekt mot ekkokamre på nett, udemokratiske krefter og falske nyheter – og som et alternativ til digitale møteplasser.
Mange etterlyser åpen politisk debatt om budsjettforslaget og en ryddig prosess.
Blant appellantene finner vi i tillegg til Røsjø, skuespillere fra Oslo Nye, politikere fra MDG, Rødt, SV og Ap og arbeidsgiverforeningen Norsk Teater- og Orkesterforening (NTO).
STØTTER KOLLEGER: Skuespiller Guri Glans var blant mange kolleger som hadde møtt opp.
Jo Straube
Midt i folkemengden står en tydelig engasjert demonstrant. Skuespiller Guri Glans har stilt opp til støtte for kolleger. Hun kaller prosessen med budsjettkuttene forkastelig.
– Vi kan gjerne diskutere hvordan vi skal bruke kulturpengene i Oslo, men ikke på denne måten. Jeg er her for å kjempe for humanitet, i solidaritet med mine kolleger, sier hun.
Teatre og popsenter kan bli nedlagt: – Et nasjonalt problem
– Dritgode på motgang
Skuespiller Gunnar Eiriksson peker fra sitt vindu i Arbeidergata på at det som nå skjer med Oslo Nye Teater er del av en utvikling han mener å se i hele kulturlivet.
– Dette er en kamp vi må kjempe og som vi må vinne!
Og muligens er det håp?
– Vi som jobber med kunst og kultur, er dritgode på motgang, understreker Eiriksson.
– Vi kommer til å vinne fordi vi er mye bedre på å reise oss enn å legge oss ned.
Men fra åpne vinduer i Arbeidergata – Oslo Nyes personalinngang – går turen til lukkede vinduer i Oslo rådhus.
Jo Straube
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB