JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn:

Mats Monsen:

Mats har ennå ikke fylt 30 - nå leder han 10.000 LO-medlemmer

Mats Monsen (29) er på plass på kontoret til Fagforbundet Trondheim, etter seks år i hovedstaden.

Mats Monsen (29) er på plass på kontoret til Fagforbundet Trondheim, etter seks år i hovedstaden.

Helge Rønning Birkelund

Mats Monsen (29) ledet Fagforbundet Ung, men ble brått voksen da han flyttet hjem til Trondheim i sommer. Nå leder han landets tredje største lokalforening i LO.

2021083009403320210830094030

helge@lomedia.no

TRONDHEIM: Allerede etter to uker som nestleder, rykket Mats Monsen opp som leder i Fagforbundet Trondheim. Plutselig ledet han 10.000 medlemmer og en rekke heltids-tillitsvalgte.

Med sine 10.000 medlemmer er foreningen den nest største fagforeningen, kun slått av Oslo Akershus Handel og Kontor.

Viktig faktor i folks liv

29-åringen har tatt fatt på jobben med ærefrykt og ydmykhet. Samtidig er han spent.

– Jeg gleder meg til å komme i gang og føler jeg har en stor kampvilje. Styrken vi har med å være så mange medlemmer gir oss muligheter til å være en viktig faktor i folks liv, sier Mats Monsen til FriFagbevegelse.

Etter to år som nestleder rykket han opp som ungdomsleder i Fagforbundet. Her satt han i fire år, etter å ha blitt valgt på landsmøte i 2017.

Med seks år til sammen i hovedstaden og Fagforbundet sentralt har han en god ballast å ta med seg inn i arbeidet med det store lokallaget.

At det er mye å gjøre i jobben, har han allerede merket.

Likevel føles det ikke som en jobb, men som en hobby.

– Det føles mer som et engasjement, sier Monsen.

Brenner for ungdommen

Han har vært politisk aktiv siden 2009, da han gikk på videregående skole. Først i AUF. Han var blant annet fylkesleder for AUF i daværende Sør-Trøndelag. Det var også inngangsbilletten hans til LO.

– Jeg fikk beskjed om at hvis jeg skulle være aktiv i AUF, måtte jeg være fagorganisert, sier Mats Monsen.

Selv om han nå er «voksen-tillitsvalgt» brenner han spesielt for ungdommen.

Viktige saker han jobber spesielt med, er heltid/deltid og rett til læreplass. Hele og faste stillinger har også vært kjempeviktige saker for ham.

Da han ble tillitsvalgt for Fagforbundet Ung, ble tannhelse en viktig sak.

– Gjennom en kampanje fikk vi møte veldig mange mennesker som var i en vanskelig situasjon. De fortalte historier om hvordan de havnet utenfor samfunnet fordi de ikke hadde råd til å ta vare på kroppen sin. Det er helt feil at det skal være slik i velferdsstaten vi lever i. Tenna er jo en del av kroppen, mener han.

Han er også sterkt engasjert i «velferd i egen regi». Med det menes at velferdstjenester skal drives av det offentlige.

– Vi må sikre at det offentlige har kompetanse og nok folk til å gi folk gode tjenester. Vi må hindre at offentlige midler går til privat virksomhet hvor man kan ta utbytte. Det handler om kvalitet og tilgjengelighet for alle, mener Mats Monsen.

Vurderer gjenvalg

Han tok over som leder etter Sonja Tangen, som er blitt lektor ved yrkesfaglærerutdanningen ved NTNU. Hun ble leder for drøye fire år siden etter at Kristin Sæther ble valgt inn i LO-ledelsen.

Monsen trivdes de seks årene han jobbet i Oslo, men må innrømme at han føler seg mer hjemme i Trondheim, hvor han både har kone, familie, venner og en nesten blind labrador som de forsøker å tilpasse hverdagen. Jakt og fiske står også høyt på lista over hobbyer.

Hva framtida bringer, vet han ikke. Foreløpig er han valgt som leder til årsmøte i januar, men han utelukker absolutt ikke at han vil si ja til gjenvalg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy