Måtte stenge barnehager i Finnmark: – Det er kritisk
STENGT: Det har vært færre barn som har gått i barnehagen i sommer i Finnmark.
Colourbox
Fylkeslederen i Fagforbundet Finnmark tror ikke grepene som er tatt, er gode nok.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Den siste tiden har flere barnehager i Finnmark vært stengt på grunn av mangel på ansatte, ifølge iFinnmark.
Avisen har tidligere skrevet om at foreldre har måttet ta fri fra jobben, fordi både barnehager i Alta og i Kautokeino har slitt med å kunne holde åpent som følge av mangel på ansatte.
Det får fylkesleder i Fagforbundet Finnmark, Jorunn Helene Mikkelsen, til å reagere.
– De tillitsvalgte jeg har vært i kontakt med er fortvilte. Men det er politikerne som til syvende og sist må inn og ta grep. Money talks – gjør noe med lønna, oppfordrer fylkeslederen.
Mikkelsen mener at det er først når rådmannen i en kommune, ansatte på rådhuset eller sykepleiere og helsefagarbeidere må være hjemme fra jobb fordi barnehagen er stengt, at man ser hvor viktig barnehagen er.
– Det er kritisk det barnehagene nå opplever, og kommunene burde tatt grep for lenge siden.
Barnehager i Finnmark har måttet stenge på grunn av mangel på ansatte.
– Alle monner drar
Regionalt samarbeidskontor (RSK) Vest-Finnmark, Midt-Finnmark og Øst-Finnmark har skrevet brev til Kunnskapsdepartementet hvor de peker på at problemet med mangel på kompetente folk er økende.
Samtidig viser de til at søkertallene til barnehagelærerutdanningen er nedadgående, samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser for regionen og hvordan dette rammer barn og familier.
RSK foreslår en forsøksordning hvor barnehagelærere i Finnmark og Nord-Troms får slettet deler av studielånet.
Slik håper de det vil bidra til at barnehagene i regionen kan tiltrekke seg flere ansatte, og hindre at barnehager blir stengt i perioder.
MÅ MER TIL: Jorunn Helene Mikkelsen sier at hun tror det må mer til enn å få redusert studielån til å få flere til å bli værende i nord.
Leif Martin Kirknes
Fra 1. august i fjor var også barnehagene gratis for alle kommunene i Finnmark, samt sju kommuner i Nord-Troms; Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen, Karlsøy, Lyngen og Storfjord.
– Det er bra at brev er sendt. Alle monner drar. Men jeg tror det skal mer til enn studielån. Jeg vet ikke om de har spilt på lag med tillitsvalgte fra Fagforbundet eller Utdanningsforbundet og snakket med ansatte i ulike barnehager, sier Mikkelsen.
Stadig færre søker seg til lærerutdanningene: – Alvorlig lærerkrise.
– Får store konsekvenser
Til det svarer Øyvind Rognli, Kontorleder RSK Vest-Finnmark at dette er bare et ledd i mange tiltak de forsøker å gjennomføre/forslå.
– Vi er et interkommunalt samarbeid med et styre av oppvekstledere, barnehageeiere, der også tillitsvalgte er representert. Vi har hatt møte med Kunnskapsdepartementet og spilte dette inn som et forslag nå i juni.
MÅ HOLDES ÅPNET: Flere barnehager måtte stenge i sommer som følge av for få ansatte.
Jo Straube
RSK mener at det er barnehagesektoren som har størst utfordringer med rekruttering i Finnmark. I tillegg har flere barnehager for få ansatte med pedagogisk utdanning.
– Dette får store samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser for regionen, og sist, men ikke minst, rammer dette barn og familier, sier Rognli til Ifinnmark.
– Bygger ikke samfunnet
Fagforbundslederen mener at det ikke bare er barnehager som har utfordringer. Hovedproblemet slik hun ser det er at folk flytter fra fylket. Siden regjeringen har vedtatt at folk skal bo i Finnmark, må det legges til rette for det.
Mikkelsen stor tro på sterkere insentiver for å få folk dit enn de tiltakene som allerede er.
Hun viser til Equinor som tilbyr gunstige lån til ansatte på Melkøya som velger å bosette seg i fylket.
– Jeg er sterkt imot flying in – flying out hvor folk som jobber i oljeindustrien, vikarbyrå eller forsvaret flyr inn, jobber intensivt og så ut igjen. Det bygger ikke samfunnet. Vi trenger familier som etablerer seg, jobber og betaler sin skatt og får barn.
Lite effekt
Vista analyse evaluerte i 2022 på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet tiltak som halv skatt, fritak av arbeidsgiveravgift og nedskriving av studielån i tiltakssonen Nord-Troms og Finnmark og vurderer behovet for endringer i dem.
Rapporten viste at virkemidlene hadde hatt liten varig effekt på bosettingen. Nye eller forsterkede virkemidler økte bosettingen i en begrenset periode på færre enn ti år.
Rapporten viser til at dette kan skyldes at verdien av virkemidlene går ned over tid sammenliknet med lønninger, boligpriser og annet, eller at virkemidlene får gradvis mindre oppmerksomhet. De viser til at adgangen til å slette studielån ser ut til å virke bedre enn lavere prosentsats i alminnelig inntektsskatt.
I dag finnes det ordninger rettet mot lærere i skolen. Rektor Else Berit Skagen ved Dronning Mauds Minne høgskole for barnehagelærerutdanning sa til Adresseavisen i juli i år at det er krise. Responsen fra forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) var at et slikt grep ikke er vurdert ennå for barnehagelærerutdanningen.