JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Matvareprisene fortsetter å vokse kraftig: Kjøtt og kornprodukter øker mest

Sissel M. Rasmussen

Uvanlig høy vekst i matvareprisene og drivstoffprisene har ført til en økning i konsumprisindeksen på 6,3 prosent de siste tolv månedene.

2022071209004920220712090049

Prisveksten det siste året var 0,6 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i mai, som allerede var svært høy.

– I juni var det først og fremst økte priser på drivstoff og matvarer som gjorde at vi fikk en ytterligere heving i tolvmånedersveksten. Matvareprisene økte uvanlig mye, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Prisen på matvarer har økt med 5,6 prosent det siste året. Det er kjøtt og kornprodukter som har økt mest, med henholdsvis 9,4 og 5,2 prosent.

Stor månedsendring

Fra mai til juni steg matvareprisene med 2 prosent.

– En så stor økning i matvareprisene fra mai til juni er uvanlig. Vanligvis ser vi de største bevegelsene i matvareprisene i februar og juli, som er tidsvinduene der leverandørene kan justere prisene inn mot matvarekjedene, sier Kristiansen.

Strøm og drivstoff fortsetter å være utgiftsposter med stor prisoppgang. Nordmenns strømutgifter var i juni 28,4 prosent høyere enn i juni i fjor.

Fra mai til juni i år steg prisene på drivstoff med 12,8 prosent. Sammenlignet med juni 2021 var de 56,4 prosent høyere i juni i år.

Mindre inflasjon enn Europa

Inflasjon justert for avgiftsendringer og energivarer, ofte kalt kjerneinflasjon, var på 3,6 prosent det siste året. Det er rett under den høyeste tolvmånedersendringen i kjerneinflasjon på 3,7 prosent i 1995.

Uten regjeringens strømstøtte hadde den totale prisveksten vært på 8,2 prosent.

Ved forrige tolvmånedersendring var prisveksten på 5,7 prosent. Det var den høyeste prisveksten siden 1988.

I eurosonen har prisveksten det siste året vært på 8,6 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy