JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingen brøt sammen i natt: Kirkestreik fra lørdag morgen

– Det som står på spill er så viktig at vi måtte gå til streik. Vi streiker for en forsvarlig bemanning i fremtidens kirke, sier leder i Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen..

– Det som står på spill er så viktig at vi måtte gå til streik. Vi streiker for en forsvarlig bemanning i fremtidens kirke, sier leder i Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen..

Privat

Det er streik i kirkelig sektor etter at meklingen i oppgjøret brøt sammen natt til lørdag.

2020121209554020201212095522

per.flakstad@fagbladet.no

I første fase er totalt 30 kirkelig ansatte tatt ut i konflikt, fem av dem fra Fagforbundet.

– Årets lønnsoppgjør har en svært begrenset økonomi. Vi er ansvarlige, og kravene vi fremmet overfor KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter var innenfor frontfagets ramme på 1,7 prosent. Likevel har vi ikke lykkes med å komme til enighet, sier forhandlingsleder for Fagforbundet, Kai Nygård til Fagforbundets nettside.

– Vi mener KA la opp til det som en realiteten var en lønnsreduksjon for nyansatte prester. Det kunne vi selvsagt ikke akseptere, fortsetter han.

Fare for kirkestreik

Uenige om lønn

Ifølge Nygård er kjernen i konflikten at arbeidsgiverne ikke ville videreføre et lønnstillegg som prestene har gjennom en avtale som ble inngått for fem år siden.

Saken fortsetter under bildet:

– Vi ønsker ikke konflikt, men nå hadde vi ikke noe annet valg. Vi er når som helst villige å gå tilbake til forhandlingsbordet. Men det krever at arbeidsgiver gir et akseptabelt tilbud, sier Fagforbundets forhandlingsleder Kai Nygård.

– Vi ønsker ikke konflikt, men nå hadde vi ikke noe annet valg. Vi er når som helst villige å gå tilbake til forhandlingsbordet. Men det krever at arbeidsgiver gir et akseptabelt tilbud, sier Fagforbundets forhandlingsleder Kai Nygård.

Katharina Dale Håkonsen

Ordningen skulle kompensere prestene for at de ikke lenger hadde boplikt. Arbeidstakersiden har i årets oppgjør krevd at lønnsnivået dette tillegget ga skulle videreføres og at KAs tilbud ville innebære et lønnsnivå som ligger inntil 50-60.000 kroner under dagens nivå.

– Kirken står i en rekrutteringskrise. Hovedkravet vårt er ikke høyere lønnsnivå, men å opprettholde dagens nivå for framtidens prester, sier Presteforeningens forhandlingssjef Kristian Mollestad til Unios nettside.

– Streik for å sikre framtida

– Streiken handler om noe mye større enn vår egen lønnslipp. Vi streiker for å sikre fremtida for kirken vår. Vi hadde håpet vi skulle ha unngått dette, men det virker som om arbeidsgiver ikke ser alvoret i rekrutteringskrisen vi er midt oppe i. Vi mener arbeidsgiver viser at de i praksis ikke interessert i å gjøre sitt beste for å møte utfordringene kirken står overfor fremover. 1 av 6 prestestillingene vil stå vakante om fire år, 200 menighetsprester vil mangle, sier lederen for Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen.

– Hvem tør skifte jobb når en risikerer å gå ned i lønn? Dette vil merkes særlig i distrikt-Norge der en allerede sliter med å få kvalifiserte søkere. Det som står på spill er så viktig at vi måtte gå til streik. Vi streiker for en forsvarlig bemanning i fremtidens kirke.

– Der det ikke finnes prester, vil det ikke være kirkemusikere, kateketer, diakoner eller kirketjenere heller. Et helt arbeidsmarked risikerer å forvitre og kirker vil legges øde hvis KA får gjennomslag for sin avvisning av garantilønn, sier Wiig Andersen.

KA: – Kjenner oss ikke igjen i fagforeningenes beskrivelse

– Når prestenes fagforeninger snakker om dette som en kamp om kirkens fremtid, er det en virkelighetsbeskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i. Vi er opptatt av å sikre folkekirkens fremtid som attraktiv arbeidsplass med gode og bærekraftige betingelser for alle ansatte, sier administrerende direktør Marit Halvorsen Hougsnæs i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter til organisasjonens nettside.

Hun mener KA har strukket seg til det ytterste for å imøtekomme fagforeningenes krav innenfor ansvarlige rammer.

– For oss er det derfor veldig krevende å forstå at disse velger å ta i bruk streikevåpenet i denne situasjonen. Jeg vil beklage situasjonen overfor dem blir berørt. Dette er en trist situasjon, sier Hougsnæs.

– Klar til å forhandle mer hvis vi får et akseptabelt tilbud

– Vi ønsker ikke konflikt, men nå hadde vi ikke noe annet valg. Vi er når som helst villige å gå tilbake til forhandlingsbordet. Men det krever at arbeidsgiver gir et akseptabelt tilbud som bidrar til å hindre lønnsnedgang og sikre helt nødvendig fremtidig rekruttering, sier Fagforbundets forhandlingsleder Kai Nygård.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy