JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meklingen strandet: Nå blir det streik i private barnehager

Sidsel Valum

Etter at meklingen brøt sammen natt til lørdag går 1007 barnehageansatte i 112 private barnehager ut i streik mandag morgen.

2022101508375620221015100818

per.flakstad@fagbladet.no

Striden står først og fremst om pensjon. De ansatte organisasjoner, Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta, mener PBL har forpliktet seg til en overgang til Fellesordningen for avtalefestet pensjon (AFP) fra og med neste år. Dette har Private Barnehagers Landsforbund avvist.

– Vi har virkelig jobbet for å komme i havn, men partene sto så langt fra hverandre at det ikke var mulig å få til et resultat, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

– Overraskende og svært beklagelig at fagforeningene velger å gå til streik på dette grunnlaget og etter å ha fremsatt helt urealistiske krav, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

I disse barnehagene blir det streik fra mandag morgen

Dette står striden om

Fagforbundet, Utdanningsforbundet og Delta står sammen om kravene overfor arbeidsgiver. Det er spesielt to punkter knyttet til pensjon som partene ikke klarer å bli enige om:

* Alle ansatte i PBL skulle ifølge protokollene fra de tre foregående lønnsoppgjør meldes inn i Fellesordningen for AFP senest fra 1. januar 2023.

* Ansatte i PBL-barnehagene har på bakgrunn av enigheten om omleggingen av pensjonsordningen i 2019 midlertidig betalt en høyere egenandel til pensjon enn andre private og kommunale barnehager.

Arbeidstakerorganisasjonene mener at for hvert år innføringen av Fellesordningen med livsvarig AFP utsettes, vil stadig flere ansatte miste rettigheter til denne ordningen for alltid.

– PBL må ta ansvaret for streiken

– Vi er opprørt og forbannet på vegne av medlemmene. Det er et avtalebrudd når PBL nå går tilbake på løfter de etter vår mening har forpliktet seg til i skriftlige protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier fra venstreTrond Ellefsen, Delta, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet og Anne Green Nilsen, Fagforbundet.

– Vi er opprørt og forbannet på vegne av medlemmene. Det er et avtalebrudd når PBL nå går tilbake på løfter de etter vår mening har forpliktet seg til i skriftlige protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier fra venstreTrond Ellefsen, Delta, Terje Skyvulstad, Utdanningsforbundet og Anne Green Nilsen, Fagforbundet.

Ellisiv Solskinnsbakk, Fagforbundet

– Vi er svært skuffet over at arbeidsgiver ikke står ved løftet om å innføre livsvarig AFP for våre medlemmer i private barnehager, slik kommunale og de fleste private barnehager har. Dette er en streik PBL må ta det fulle ansvaret for, sier en samlet arbeidstakerside, representert ved forhandlingslederne i henholdsvis Fagforbundet, Anne Green Nilsen, Utdanningsforbundets Terje Skyvulstad og Deltas Trond Ellefsen.

– Vi er opprørt og forbannet på vegne av medlemmene. Det er et avtalebrudd når PBL nå går tilbake på løfter de etter vår mening har forpliktet seg til i skriftlige protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier forhandlingslederne.

– Forutsetningen er ikke lenger til stede

– Det er riktig at vi i forbindelse med enigheten om Barnehagepensjon hadde punkter i protokollen der vi tegnet opp en ønsket vei videre for AFP og fordeling av pensjonskostnader. Men det lå noen forutsetninger til grunn for denne enigheten, ikke minst at eventuelle endringer skulle skje innenfor gjeldende kostnadsramme for arbeidsgiver.

– Når politikerne har kuttet pensjonstilskuddet med mange hundre millioner kroner, er forutsetningene for å følge opp intensjonene ikke lenger til stede. Derfor vil det være uansvarlig av PBL å anbefale medlemsbarnehagene disse ekstra kostnadene nå, sier Jørn-Tommy Schjelderup i PBL.

Streik mange barnehager

Tre av fire private barnehager er organisert i PBL. Det jobber til sammen over 36.000 mennesker i barnehagene.

Arbeidstakersiden har allerede varslet en opptrapping og ytterligere uttak fra torsdag på 492 medlemmer. Dermed kan det totale antall medlemmer i streik bli på 1.499 medlemmer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy