Meningsmåling: Frp faller – Ap stiger
OPPTUR: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre får en sjeldent god måling.
Leif Martin Kirknes
Fremskrittspartiet har gått fram på Norstats målinger for NRK og Aftenposten sju ganger på rad. I juni snudde det.
Denne gangen falt nemlig Frp med 1,7 prosentpoeng til 16,8 prosents oppslutning, skriver Aftenposten.
Samtidig får Arbeiderpartiet en sjeldent god måling på dagen for statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) oppsummerende pressekonferanse for halvåret.
Partiet ligger på 22 prosents oppslutning, en framgang på 2,4 prosentpoeng. Høyre rager alene på topp med 25 prosents oppslutning (1,4 prosentpoeng fram).
STØRST: Høyre og Erna Solberg er landets største parti i denn målingen.
Leif Martin Kirknes
Samtidig påpeker både Aftenposten og NRK at den eneste statistisk signifikante endringen tilhører KrF. Partiet faller fra 4,8 til 2,8 prosent. Borgerlig side beholder likevel flertallet på partimålingen, med 86 mot 83 mandater.
{f1}
NEDTUR: Frp og Sylvi Listhaug faller for første gang på lenge.
Terje Pedersen/NTB
Partienes oppslutning er som følger, sammenlignet med målingen i mai: Høyre 25 (1,4), Ap 22 (2,4), Frp 16,8 (-1,7), SV 8,6 (-0,7), V 6,5 (uendret), Rødt 6,1 (0,4), MDG 4,7 (0,9), Sp 4,5 (-0,7), KrF 2,8 (-2), Andre 3 (-0,1).
Undersøkelsen er utført av Norstat for Aftenposten og NRK mellom 11. og 15. juni. 761 av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginene ligger mellom 1 og 3,2 prosentpoeng, og kun KrFs endring er utenfor feilmargin.
(©NTB)
kenneth.kandolf.haug@ntb.no
Feilmargin og statistisk signifikans
Feilmargin: Tenk på feilmargin som et estimat på usikkerheten i en meningsmåling eller studie. Det forteller oss hvor mye de ekte verdiene kan variere fra det tallet som er oppgitt i undersøkelsen. For eksempel, hvis et valgresultat sier at 50% støtter en kandidat med en feilmargin på 3%, betyr det at den ekte støtten sannsynligvis ligger et sted mellom 47% og 53%.
Statistisk signifikans: Dette er et mål brukt for å finne ut om resultatene fra en undersøkelse eller studie faktisk reflekterer virkeligheten, eller om de bare kunne ha skjedd ved en tilfeldighet. Når noe er statistisk signifikant, betyr det at forskerne er ganske sikre på at det de observerer faktisk er sant, og ikke bare en tilfeldig flukt.
Sammenhengen mellom dem: Feilmargin og statistisk signifikans henger ofte sammen. Statistisk signifikans hjelper oss med å forstå om vi kan stole på resultatene, mens feilmarginen gir et spekter av hvor nøyaktige disse resultatene sannsynligvis er. Sammen gir de oss et klarere bilde av hva dataene faktisk sier.
Denne faktaboksen er generert av en kunstig intelligens (KI), og sjekket av Fagbladets redaksjon.