Barnehagedagen 2020:

Mer tid til å være ulike sammen

Fagforbundet

I 15 år har Barnehagedagen blitt markert over hele landet. Årets tema er tilhørighet og slagordet er «ulike sammen».

2020031009330020200310101004

ingeborg.rangul@fagbladet.no

– Å være ulike sammen er et verdisyn som både ansatte, foreldre og samfunnet bør strekke seg etter. Det er oss voksne som kan være garantister for et fellesskap der alle har en mulighet til å ytre seg, delta og bli hørt, sier May-Britt Sundal, leder i Yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.

Tid til å se hvert barn

Barnehagedagen markeres for å synliggjøre kvaliteten i barnehagene. I barnehagen skal de ansatte bidra til at barna, i fellesskap med andre, utvikler et positivt forhold til seg selv og en tro på egne evner. Alle skal ha like muligheter til å bli sett, hørt og oppmuntret til å delta i fellesskap i barnehagen.

– De senere årene har vi opplevd at ansatte ofte er alene med store barnegrupper. Dette gjør at de ansatte ikke får gitt hvert enkelt barn den anerkjennelsen som man skulle ønsket, sier Sundal.

Hun peker på at det i en stressa hverdag, ikke er enkelt for de ansatte å sette av tid til å reflektere sammen rundt de faglige og etiske problemstillingene.

– Vi i Fagforbundet ønsker at de ansatte skal få mer tid til å se det enkelte barnet og få muligheten til å ha faglige diskusjoner med sine kolleger slik at de kan skape en trygg og innholdsrik hverdag. De ansatte er selv et mangfoldig fellesskap som hver dag gjør det godt for barna å være ulike sammen, påpeker hun.

Kveldskafé og fagartikler

Barnehagedagen ble markert for første gang i 2005. Målet er å synliggjøre kvaliteten i norske barnehager, hvert år med nytt tema.

«Ulike sammen» er en tematisering av familiemangfold som tilhørighetsskapende i barnehagen.

Tidligere år har sittende kunnskapsminister blitt invitert til en barnehage.

Et år kom kronprinsesse Mette-Marit og fikk mat og turtips av en barnehage.

I år har Fagforbundet sammen med Utdanningsforbundet og FUB (Foreldreutvalget for barnehager) inviterte på kveldskafé dagen før barnehagedagen.

I tillegg ligger det fagartikler på Fagforbundets nettsider som har med temaet tilhørighet og det å være ulike sammen å gjøre. Her er det mulig å lese seg opp på flerkultur, rosa kompetanse og minoritet/majoritetstankegangen i barnehagen.

Bestemmer flertallet?

Spaltist og barnehagelærer Anne-Linn Bang har skrevet om flerkultur og det å lære av å leve sammen. Hun ønsker seg barnehager hvor det er en selvfølge at ulike språk, religioner og kulturer blander seg og hvor barna føler at det er rom for å diskutere og spørre hverandre og voksne om det de lurer på.

Sunniva Jarmann, pedagog og leder for Rosa kompetanse barnehage, og Synne Hall Arnøy, pedagog, familieterapeut og avdelingsleder i Rosa kompetanse skriver at mye av dagens barnekultur fortsatt tar utgangspunkt i en familie bestående av mamma, pappa og barn. Vokser man opp i andre familievarianter, eksempelvis i familier med én forelder, flere foreldre enn to, to mammaer eller to pappaer, møter man i mindre grad sin familie i barnekulturen.

Vibeke Glaser, dosent i barnehagepedagogikk, Dronning Mauds Minne Høgskole spør om i hvilken grad foreldrene i barnehagen opplever at de er en del av et fellesskap? I barnehagen, som i samfunnet for øvrig, utvikles det dominerende «sannheter» om hva som er en god omsorg for barn. På den måten utelukkes andre praksiser.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy