JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vold og trusler på jobb

Mest vold mot helse- og sosialarbeidere

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i helse- og sosialsektoren har mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler på jobb enn alle yrkesgrupper sett under ett.

2021100609172620211006091726

kathrine.geard@fagbladet.no

Stami (Statens arbeidsmiljøinstitutt) forsker på arbeidsmiljøforhold som har betydning for yrkesaktives helse, blant annet vold og trusler mot ansatte. Instituttets nasjonale overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) viser at vernepleiere, sosialarbeidere, pleie- og omsorgsarbeidere og sjukepleiere topper statistikken over de mest utsatte yrkene. Faktisk har ansatte i helse- og sosialsektoren mer enn dobbelt så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler på jobb enn alle yrkesgrupper sett under ett.

Mange rammes

Men også lærere, barnehage- og skoleassistenter, politi, parkeringsvakter og badevakter, leger, saksbehandlere og sjåfører er utsatte arbeidstakere.

I 2019 oppga 7,1 prosent av alle arbeidstakerne at de hadde vært utsatt for trussel og/eller vold i løpet av det siste året. Det tilsvarer ca. 187.000 sysselsatte personer. I samme undersøkelse oppga 27 prosent av vernepleiere/sosialarbeidere og pleie-/omsorgsarbeidere at de hadde vært utsatt for vold/trusler om vold.

Dette regnes som vold og trusler

Arbeidstilsynet definerer vold og trusler slik:

• «Vold og trusler» er hendelser hvor arbeidstakere blir fysisk eller verbalt angrepet i situasjoner som har forbindelse med deres arbeid, og som innebærer en åpenlys eller antydet trussel mot deres sikkerhet, helse eller velvære.

• «Trusler» er verbale angrep eller handlinger som tar sikte på å skade eller skremme en person.

• «Vold» er enhver handling som har til hensikt å føre til fysisk eller psykisk skade på person. Det inkluderer også hendelser der den som skader en annen person ikke er klar over eller vurderer konsekvensene av handlingen sin – for eksempel på grunn av rus, psykisk/somatisk sykdom, mental og emosjonell tilstand eller liknende.

Det kan også defineres som vold når arbeidstakere opplever utagerende handlinger hvor det utøves stort skadeverk på inventar og utstyr.

Arbeidsgivers ansvar

Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstakerne så langt det er mulig beskyttes mot vold og trusler. I 2017 kom en ny forskrift om prosedyrer, trening og oppfølging av ansatte som er i risikosonen eller som har blitt utsatt for vold/trusler.

Arbeidstilsynet understreker at vold og trusler ikke er et individuelt problem, men et arbeidsmiljøproblem som angår hele virksomheten. I et videointervju råder direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, arbeidsgivere til å forebygge vold og trusler gjennom god opplæring og øvelser med ansatte, kartlegging og risikovurderinger. Dessuten må ansatte som har vært utsatt for vold og trusler i forbindelse med sitt arbeid følges opp og ivaretas.

– Vold og trusler på jobb kan og skal forebygges, slår Vollheim fast.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy