Mette Nord håper på ro i partiet etter at Trond Giske trakk seg

Trond Giske har trukket seg som nestleder på permanent basis.

Trond Giske har trukket seg som nestleder på permanent basis.

Leif Martin Kirknes

– Jeg tar avgjørelsen hans til etterretning og har respekt for at han trekker seg til side både som nestleder og finanspolitisk talsperson, sier Mette Nord. – Jeg håper at vi nå kan få ro i partiet, sier hun.

2018010807330020180108131630

helge@lomdia.no

Mette Nord er en av flere fagforeningstopper som har uttalt seg til frifagbeveglse.no, etter at Trond Giske trakk seg som nestleder og finanspolitisk talsmann søndag. Fellesforbundets Jørn Eggum tror at AP nå kjører videre med bare en nestleder.

– Nå har Trond Giske valgt å stille seg selv til side for at partiet skal få drive med det partiet skal drive med, nemlig politikk. Jeg registrerer samtidig at varslingene som har kommet inn behandles på en slik måte som det skal behandles i partiet, sier Jørn Eggum.

Sammen med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og Fagforbundet-leder Mette Nord sitter han i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

Fellesforbundet-lederen tror ikke Giske blir erstattet som nestleder.

– Vedtektene sier at partiet skal ha en nestleder, og det er normalen. Men det kan også velges to. Derfor er jeg rimelig sikker på at Hadia Tajik fortsetter som nestleder og at hun blir alene i den posisjonen, sier Jørn Eggum.

Det har stormet rundt Ap-nestlederen siden midten av desember etter at Dagens Næringsliv publiserte den første artikkelen om at flere i partiet hadde varslet partiledelsen om upassende oppførsel og seksuell trakassering. Første nyttårsdag valgte han å be om midlertidig fritak fra vervet som nestleder i partiet. Nå trekker han seg altså på permanent basis.

– Hvor mye har partiet tapt på denne saken?

– All negativ publisitet vil gjøre noe med både meningsmålinger og hva folk flest tenker om Arbeiderpartiet mens vi står midt i skuddlinjen. Men måten vi håndterer dette på betyr mer enn noe annet. Om Arbeiderpartiet får et banesår eller om ledelsen kan vise seg handlekraftig har stor betydning for hvordan dette vil slå ut, mener Eggum.

Det var ved nitiden søndag kveld Trond Giske la ut Facebook-meldingen hvor han offentliggjorde at han trekker seg som Ap-nestleder på permanent basis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- En klok avgjørelse, mener Jørn Eggum.

- En klok avgjørelse, mener Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Vil ha ro

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier han har respekt for beslutningen, og at han håper dette kan bidra til å skape ro rundt prosessen videre.

– Nå skal sentralstyret sette seg ned og diskutere veien videre. Jeg vil avvente partiledelsens orientering der, sier Gabrielsen.

Mette Nord, leder i Fagforbundet uttrykker respekt for nestlederens beslutning.

– Jeg tar avgjørelsen hans til etterretning og har respekt for at han trekker seg til side både som nestleder og finanspolitisk talsperson. Håper at vi nå kan få ro i partiet, sier Mette Nord til frifagbevegelse.no

Hun vil ikke kommentere spørsmålet om dette er et ledd i en maktkamp i partiet.

– Det er spekulasjoner jeg ikke vil forholde meg til. Dette er en sak som handler om varslere. Nå får den saken bli behandlet til den får sin ende, så får vi ta det derfra, legger hun til.

Det er sentralstyremøte i Arbeiderpartiet mandag ettermiddag.

Jørn Eggum innrømmer at han stiller seg litt undrende til pressens omtale av denne saken.

– Jeg leser at vi i Fellesforbundet er med i en Giske-front og at dette er en maktkamp mellom venstresiden og høyresiden i partiet. Det er ikke slik. Som forbund har vi like mye kontakt med alle i ledelsen og et godt samarbeid med alle. Det er partiets landsmøte som bestemmer partiets politikk og mye av det som er vedtatt i partiprogrammet kjenner vi oss godt igjen med i forhold til Fellesforbundets politiske ståsted, mener Eggum.

Klok avgjørelse

Sentralstyremedlem og stortingsrepresentant Else-May Botten mener Trond Giske tok en klok beslutning.

– Det er en klok avgjørelse for alle parter, sier hun til frifagbevegelse.no.

– Det er svært krevende å stå i et sånt press for Trond og familien. Og det er krevende for partiet som de siste ukene ikke har fått arbeidsro til å løfte fram får politikk. Vi er et parti som skal ta vare på både Trond og varslerne på en ordentlig måte, sier Botten videre.

– Jonas Gahr Støre har ledet oss gjennom noen meget krevende uker og tatt kloke beslutninger. På dagens sentralstyremøte (mandag ettermiddag) skal vi fokusere på at saken håndteres på en skikkelig måte for alle. Og vi skal jobbe med hvordan vi skal stå sammen og løfte partiets politikk framover. Sentralstyret består av flinke tillitsvalgte som tar ansvar, poengteter Else-May Botten.

Her er meldingen

Trond Giske publiserte nyheten om at han trekker seg på Facebook-siden sin i går:

– Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på permanent basis, skrev Giske.

Han poengterte også at han stiller sin plass som leder av finansfraksjonen til Ap på Stortinget til disposisjon, dersom det er partiets ønske.

Han orienterte Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om dette samme kveld.

– Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er glad i og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver Giske selv.

– Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for all støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet. Samtidig vet jeg hvor fortvilet mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk, skrev han videre.

Nå ønsker han at partiet skal bruke alle sine krefter på å skape det samfunnet vi brenner for, fortsetter Giske.

– Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for, skriver Trond Giske.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy