Mette Nord holdt orden på smelteverkets lønninger

ANSVAR: Den 14 år gamle Mette Nord hadde som sommerjobb å passe på at alle ved smelteverket fikk riktig lønn.

ANSVAR: Den 14 år gamle Mette Nord hadde som sommerjobb å passe på at alle ved smelteverket fikk riktig lønn.

Ole Palmstrøm

SERIE: Min første sommerjobb

2015070212000020150706115736

Mette Nord var 14 år gammel da hun hadde sin første sommerjobb på smelteverket Metallurgen (Porsgrund Elektrometallurgiske Aktieselskab). Allerede da fikk hun stort ansvar.

– Min første sommerjobb var på Metallurgen, der jeg hadde ansvar for å kontrollere stemplingsuret. Jeg førte opp timene, som igjen var grunnlaget for lønnsutbetalingene. Jobben var å holde oversikt over dette. Jeg satt på et kontor inne i fabrikkområdet, og hadde dessuten ansvar for å passe telefonen og gi beskjeder til formannen. Den gangen fikk man lønnen i poser. Det var kjempestas å hente den i vakta da vi gikk ut på lønningsdagen.

Lønn:

– Jeg fikk 8,50 kroner timen. Jeg syntes jeg var styrtrik, og lønnen var grei etter datidens tariff. Det er jo tross alt 42 år siden. Hva jeg brukte pengene på husker jeg ikke. Det var vel feriepenger, vi dro på hytta. Regner med at det gikk noe til is og brus, og så tror jeg at jeg fikk kjøpt meg en Levi’s-bukse som jeg syntes var helt himmelsk.

Beste minne:

– Jeg følte meg veldig voksen. Det å sykle inn gjennom fabrikkportene var kjempespennende, og ovnsarbeiderne var veldig hyggelige.

Råd til ungdom som skal ut og jobbe:

For det første: Vær nøye med deg selv, vær punktlig. Pass på at du har ordentlige forhold, riktig tariff, at arbeidstiden er i orden og at du ikke blir utnyttet. Meld deg inn i et av LO-forbundene – her har vi forbund som dekker alle behov – uansett. Det er viktig å begynne tidlig, meld deg inn som student- eller elevmedlem.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy