JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om forslaget til revidert budsjett: Regjeringen styrker velferden og reduserer forskjellene

– Forslaget til revidert budsjett er godt nytt både for befolkningen og for Fagforbundets medlemmer som jobber i velferdstjenestene, mener Mette Nord

– Forslaget til revidert budsjett er godt nytt både for befolkningen og for Fagforbundets medlemmer som jobber i velferdstjenestene, mener Mette Nord

Per Flakstad

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er godt fornøyd med regjeringas forslag til revidert nasjonalbudsjett.

2023051111155820230511111558

tips@fagbladet.no

Fagforbundet skryter av regjeringen for å prioritere helsevesenet, bidra til å redusere forskjellene i samfunnet og øke innsatsen for å få folk i jobb.

– Dette er godt nytt både for befolkningen og for Fagforbundets medlemmer som jobber i velferdstjenestene, mener Mette Nord i en pressemelding..

– Noe av det viktigste regjeringa gjør er å satse på de offentlige velferdstjenestene. Det er godt å se at regjeringa tilfører kommunene mer penger. Dette gjør at vi kan opprettholde gode velferdstjenester i en krevende tid med lønns- og prisvekst, mener hun.

I revidert nasjonalbudsjett foreslås det å gi kommunesektoren en kompensasjon for prisvekst på 3,2 milliarder kroner. I Kommuneproposisjonen for 2024 er det en foreslått vekst i frie inntekter for kommunesektoren på mellom 5,6 og 5,9 milliarder kroner.

– Det er kommunene som leverer velferdstjenestene som innbyggerne er helt avhengige av, blant annet helse- og omsorgstjenester, barnehage- og skoletilbud. Da er det avgjørende at kommunene har en trygg og forutsigbar økonomi, og det får de med disse forslagene, sier Nord.

Hun er også veldig fornøyd med at regjeringen gir 260 millioner kroner mer til barnevernet.

Reduserer forskjellene

Forbundslederen peker på at regjeringens viktigste jobb er å skape trygghet for folk flest gjennom ansvarlig økonomisk styring i en svært krevende tid. Hun viser til at Fagforbundets medlemmer det siste året har blitt sterkt rammet av økte priser og renter, og at dette er verst for dem med minst. 

– Heldigvis har vi en regjering som prioriterer å redusere forskjellene, framfor å kutte skattene til de rikeste. Det er bra at regjeringa styrker velferdstjenestene for alle og gir ekstra hjelp til dem som trenger det mest, sier Mette Nord.

Hun er særlig glad for at regjeringen vil øke bostøtten med 519 millioner kroner, noe som er

svært viktig for mange av dem som har det mest krevende.  

Mer til eldreomsorgen

Regjeringen styrker også eldreomsorgen med 200 millioner kroner. 

– Det er flott av folk lever lenger og at det blir flere eldre. Da er det også viktig at kommunene kan gi god pleie og omsorg til flere. Derfor trenger vi en satsing på eldreomsorgen framover. Dette er et kroneksempel på tiltak som monner. I tillegg er Fagforbundet glad for at Tørn-prosjektet får tilskudd, noe som kan gi bedre oppgavedeling og flere heltidsstillinger i helsesektoren.

Skal få flere i jobb

Norge har et skrikende behov for flere helsearbeidere i framtida. Derfor er det positivt at regjeringa nå intensiverer arbeidet med å folk i jobb ved å bevilge 250 millioner kroner til arbeidsmarkedstiltak og styrking av Nav.

– Det er fortsatt altfor mange som står utenfor arbeidslivet. Å få flere i jobb er det viktigste vi kan gjøre for å redusere forskjeller og fattigdom. Samtidig vet vi at denne arbeidskraften er helt nødvendig for at vi skal kunne levere gode velferdstjenester, slår lederen av Fagforbundet fast.

Gjennomslag for Fagforbundet

Ifølge Mette Nord har Fagforbundet fått gjennomslag for flere viktige krav i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

• Styrking av eldreomsorgen med 200 millioner kroner til heldøgns omsorgsplasser.

• 6,2 milliarder kroner mer til sykehusene, hvorav 2,5 milliarder er varig budsjettøkning.

• Kraftig økning i støtten til kommuner som tar imot flyktninger fra Ukraina.

• 250 millioner kroner til arbeidsmarkedstiltak for å få folk inn i arbeidslivet.

• Statlig barnevern får 260 millioner kroner. 60 millioner skal gå til økt kapasitet og kvalitet i statlige barnevernsinstitusjoner, noe som er et viktig bidrag til utfasing av kommersielle aktører.

• Styrket heltidssatsing i helsesektoren med 30 millioner kroner.

• Prioritering av yrkesfagene, blant annet med ekstra tilskudd for å få raskere godkjenning av nye fagskoleutdanninger.

• Reduserte økonomiske belønninger for kommunesammenslåinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy