JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mette Nord om regjeringens krisepakke: – Bra, men sent

– Det er tøffe tak, jeg er kjempestolt av den jobben ansatte i offentlig sektor gjør. De trengs mer enn noensinne. Derfor er det bra at vi fikk de 7 milliardene nå, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

– Det er tøffe tak, jeg er kjempestolt av den jobben ansatte i offentlig sektor gjør. De trengs mer enn noensinne. Derfor er det bra at vi fikk de 7 milliardene nå, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Jan-Erik Østlie

Kommunene får 7,3 milliarder kroner for å kompensere for koronapandemien.

2020111109382620201111093819

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Det er bra at det kommer, men det var jammen sent. For nå sitter det ene kommunestyret etter det andre og ser på hvordan de kan justere budsjettene, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Tirsdag la regjeringen fram en krisepakke på totalt 17,7 milliarder kroner, hvor den største posten går til kommunene. Landets 356 kommuner skal få 7,3 milliarder kroner for å dekke utgifter og manglende inntekter som følge av koronapandemien.

{f1}

– Oppsigelser har blitt vurdert

Pengene var varslet allerede for over en måned siden, men Nord mener at milliardene burde ha kommet på bordet tidligere. Slik ville kommunene ha hatt en større forutsigbarhet i arbeidet med kommunebudsjettene, som for lengst er i gang.

– At det kommer noe, har man visst lenge, men man kan ikke budsjettere med underskudd. Mange har ikke turt å gjøre annet enn å ta ned utgiftene, og det går på bekostning av tjenester folk i aller høyeste grad trenger, sier hun og legger til:

– Jeg vet det har vært vurdert oppsigelser i enkelte kommuner.

Marit (36) ble oppsagt og fikk jobben tilbake: – En seier med bismak

Må stramme livreima

De rundt syv ekstra milliardene skal dekke kommunenes manglende inntekter og ekstra utgifter i første halvår av 2021. Pengene skal deles ut både ut fra hvor mange som bor i de enkelte kommunene, men også ut fra hvor hardt de har blitt truffet av koronapandemien.

Fagforbundet-leder Mette Nord mener at krisepakken bør være raus, da den skal legges oppå allerede stramme kommunebudsjetter. I det ordinære budsjettforslaget legger ikke regjeringen opp til stor nok økning i de frie midlene til å takle eldrebølgen, mener hun. Dermed må mange kommuner stramme livreima neste år.

Helsefagarbeidere sier de ble presset på jobb med koronasymptomer

– Ekstreme utgifter

Om 7,3 milliarder kroner faktisk er nok til å takle den andre bølgen i koronapandemien, og hva som nå enn vil komme i de neste månedene, vil tiden vise.

– Når det er så usikkert som det er, er det veldig viktig at kommunene kan ta de ekstreme utgiftene, slik at de kan håndtere smittesporing, karantene og konsekvenser av lockdown. Hele arbeidslag blir satt ut av spill – dette er folk som ikke kan gjøre jobben hjemmefra. Alle ansatte i kommunen har samfunnskritiske roller, sier hun.

– Mange jobber ekstremt mye

Hun sier at det kommer meldinger fra tillitsvalgte i kommunene om at bekymringene dreier seg rundt å ha nok folk med riktig kompetanse til å ta den daglige driften i tillegg til smittesporingen. Mange har fått nye oppgaver, i tillegg til det man gjorde fra før.

– Dette er en maraton som vi ikke vet enden på – vi har folk som er slitne, mange jobber ekstremt mye. Det går stumpene løs. Det som er viktig, er å ha tilgang på folk med kompetanse, slik at man får gjort den daglige driften i tillegg til smittesporingen, sier hun.

Krisepakke til kommunene

Krisepakken er et såkalt tilleggsnummer til regjeringens forslag til statsbudsjett for 2021. Den kommer dermed i tillegg til det som tidligere har blitt foreslått i statsbudsjettet.

Pakken er på 17,7 milliarder kroner. Den største posten er koronakompensasjon til kommunesektoren på 7,3 milliarder kroner.

Av dette går 5,9 milliarder kroner til kommunene, der 4,4 milliarder gis som økt innbyggertilskudd, og 1,5 milliarder kroner fordeles som skjønnsmidler.

I tillegg får kommunene 321 millioner kroner over rammetilskuddet til stillinger knyttet til kontroll med etterlevelse av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere mv.

950 millioner kroner går til fylkeskommunene gjennom økt skjønnstilskudd.

Det kan brukes til å dekke tapte billettinntekter i kollektivtrafikken, redusere brukerbetalinger i tannhelsetjenesten og merutgifter i videregående opplæring.

I tillegg går 100 millioner kroner til at flere kan benytte voksenretten til videregående opplæring.

Det ble gitt 1,3 milliarder i koronakompensasjon i det ordinære forslaget til statsbudsjett i oktober. Samlet sett er koronakompensasjonen på 8,6 milliarder kroner.

Krisepakken gjelder for første halvdel av 2021. Behovet skal deretter vurderes fram til revidert nasjonalbudsjett.

Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy