Mette Nord raser mot pensjons-avslag

Ole Palmstrøm

Reaksjonene mot at Oslo kommune sier nei til kommunal pensjon for to hjelpepleiere på Rødtvet er overveldende. Leder i Fagforbundet, Mette Nord, krever at kommunen snur og gir de to en verdig avgang.

2015020212000020150204150404

Byråd Eirik Lae Solberg (H) vil nå til bunns i spørsmålet.

Saken, som står i LO-Aktuelt nr 2, samt ble lagt ut på fagbladet.no og frifagbevegelse.no fredag, viser at hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen skulle gå av med pensjon fra Oslo kommune i høst. Men Rødtvet sykehjem ble konkurranseutsatt og overtatt av Attendo 1. september. Det førte til at de to mistet AFP`en fra Oslo kommune og ikke kunne gå av. De må jobbe fem år til.

Selv trodde de ikke at en slik behandling ville være mulig, og får nå massiv støtte.

Reagerer med avsky

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, er en av de som reagerer med avsky over kommunens behandling av de to hjelpepleierne:

– Det er grovt uverdig at Oslo kommune ikke sørger for at de to kan gå av på en anstendig måte. Det kunne Oslo kommune lett ha sørget for ved å la dem få bli i kommunene den korte tiden de hadde igjen fram til 62 år.

– Byråden for finans i Oslo, Eirik Lae Solberg (H), svarer LO-Aktuelt at det for dem som er i denne spesielle situasjonen burde være muligheter for å søke seg annet arbeid i kommunen.

På den andre siden sa kommunen nei til alle smidige løsninger fra Fagforbundet i Oslo. Kommentar?

– Så lenge finansbyråden sier dette, er det jo bare å gå fra ord til handling. Andre kommuner har klart å skjerme disse gruppene, så dette er veldig lett hvis det fins politisk vilje til å gjennomføre det.

– Hva om byrådet i Oslo ikke snur?

– Da vil Fagforbundet i Oslo ta denne saken opp igjen, sier Nord. Hun understreker at behandlingen av de to er helt grotesk, ikke minst når man tenker på at de to hjelpepleierne i en årrekke har betalt inn til pensjon. Nord understreker at alle over 55 år burde vært tilbudt annet arbeid i kommunen når sykehjem eller barnehager blir privatisert, slik at de kan gå av på en verdig måte.

Verre enn private bedrifter

Saken har versert på sosiale medier og kommentarene er mange. Stein Stugu i forskningsstiftelsen De Facto sier det slik til LO-Aktuelt:

– I mine mange år som tillitsvalgt i norsk industri opplevde jeg aldri kynisme på dette nivået. Selv ved outsourcing var det standard prosedyre å sikre de ansatte over en viss alder, slik at de for eksempel ikke mistet retten til AFP. Han mener Høyre-byrådet her opptrer verre enn mange private bedrifter med respekt for partsforholdet i arbeidslivet. Stugu var i mange år tillitsvalgt i Orkla og sier at selskapet forsøkte å skjerme eldre ansatte fra uvilkårlig tap av rettigheter, som for eksempel tap av AFP ved outsourcing.

– Det kunne være å prøve å holde dem i bedriften, finne retrettstillinger osv. Stugu viser til at Mesta fikk på plass en ordning etter privatisering, ved at bedriften betalte verdien av egenandelene, slik at det statlige bidraget og Mestas egen andel førte til at arbeidstakere på 62 år kunne gå av uten å bli straffet urimelig. Oslo kommune kunne lagt inn noe tilsvarende i sine anbudsdokumenter og dermed sikret eldre arbeidstakere mot det de to hjelpepleierne på Rødtvet nå opplever, sier Stugu.

Til bunns i saken

Finansbyråd Eirik Lae Solberg har så langt ikke svart på LO-Aktuelts siste henvendelse, men har tidligere gitt uttrykk for at saken bør undersøkes nærmere. Dagbladet, som nå har skrevet om saken på bakgrunn av LO-Aktuelts reportasje, har fått skriftlig svar fra byråden, som sier at kommunen skal komme til bunns i saken.

– Det virker urimelig at medarbeidere som har jobbet så lenge i Oslo kommune og har så kort tid igjen til de kan gå av med AFP likevel ikke kan gå av, skriver Høyre-byråden i en e-post til avisen.

Har et håp nå

En av hjelpepleierne, Karin Rones, sier til LO-Aktuelt at hun nå øyner et håp, men at hun ikke tør tro noe sikkert før hun ser det svart på hvitt.

– Til det har det vært for mange skuffelser, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy