Bufetat og Fagforbundet skal samarbeide:
Miljøarbeidere skal bli miljøterapeuter
SAMARBEIDER: Tillitsvalgt i Fagforbundet John Talley og direktør Ingrid Pelin Berg i Bufetat vil at de barnevernsansatte skal få etterutdanning for å møte krav til formell kompetanse.
Kathrine Geard
Bufetat og Fagforbundet går sammen om å skreddersy etterutdanning for miljøarbeidere.
kathrine.geard@fagbladet.no
Barnevernsreformen som trer i kraft om to år skjerper kravene til kompetanse for barnevernsansatte.
Det har fått direktør Ingrid Pelin Berg i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) Region Øst til å invitere Fagforbundet til samarbeid om å etablere et etterutdanningstilbud for miljøarbeidere, som er yrkesgruppa det handler om.
I dag er kravet at andelen faglærte i institusjoner skal ligge nær 50 prosent. Det er ikke avgjort hva andelen blir i framtida, men Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har foreslått at ansatte som hovedregel skal ha minst bachelorutdanning.
Samarbeidsprosjekt
Av de 531 medarbeiderne på institusjoner og omsorgssentre i Region Øst mangler 36 prosent relevant treårig høyskoleutdanning. Mange medarbeidere har imidlertid lang fartstid og stor kompetanse som er bygd opp over mange års arbeid. Berg understreker at mange av dem er viktige nøkkelpersoner i miljøarbeidet.
– Derfor tar vi som arbeidsgiver ansvar, sammen med fagorganisasjonene, for å kvalifisere våre ansatte for nye krav som måtte komme når barnevernsreformen trer i kraft, sier hun.
Godt mottatt
Det er Fagforbundet som organiserer de fleste miljøarbeiderne i Bufetat. Mye tyder på at samarbeidet blir fruktbart. Da regiondirektøren la fram prosjektet for en samling tillitsvalgte fra Fagforbundet var det stor begeistring. Regiontillitsvalgt John Talley har ansvaret for samarbeidet fra Fagforbundets side.
– Vi gleder oss veldig til dette prosjektet. Region Øst er den største regionen med fleste miljøarbeidere, så vi kan sette en standard, sier Talley.
Taus kunnskap
Det viktigste for Fagforbundet er at miljøarbeidere får mulighet til å få formell kompetanse.
– Målet er at miljøarbeiderne blir godkjente miljøterapeuter. Vi håper en skreddersydd løsning vil gjøre veien dit lettere, sier Talley.
Hege Dammeyer, tillitsvalg i Fagforbundet ved Ås ungdomssenter, er opptatt av at den tause kunnskapen miljøarbeiderne sitter på kan bli anerkjent. Mange har mellom 10 og 20 års ansiennitet.
– Det er veldig bra hvis våre miljøarbeidere kan få et formelt bevis og anerkjennelse for det de kan, sier hun.