Millioner fra fagbevegelsen til Norsk Folkehjelps flyktningsarbeid

BIDRAR MED MAT: Millioner av syrere er drevet på flukt. Norsk Folkehjelp bidrar med å få inn mat i krigsherjede Syria.

BIDRAR MED MAT: Millioner av syrere er drevet på flukt. Norsk Folkehjelp bidrar med å få inn mat i krigsherjede Syria.

Julie Strand Offerdal/Norsk Folkehjelp

LO og forbundene har på to måneder samlet inn over fire millioner kroner til mennesker på flukt. – Et fantastisk bidrag, sier Julie Offerdal i Norsk Folkehjelp.

2015113015295420151201134717

simen.grimsrud@fagbladet.no

Givergleden i Fagbevegelsen har vært stor i forbindelse med flyktningkrisen. Både LO sentralt, LO-forbundene og lokale klubber har deltatt i innsamlingsaksjonen LO-leder Gerd Kristiansen tok initativ til 9. september.

Fagforbundet er nest største bidragsyter. Landsstyret bevilget 200.000 kroner, og med bidrag fra fylker og lokale foreninger, har tallet steget til 750.000 kroner fordelt på 88 donasjoner.

Fellesforbundet har gitt 1,5 millioner kroner, og dermed mest av alle i fagbevegelsen. Til sammen har fagbevegelsen samlet inn over 4 011 668 kroner på under to måneder – én million kroner mer enn målsetningen.

– Det er helt fantastisk og over all forventning. Ekstra fint er det å se at små klubber, foreninger og enkeltpersoner bidrar med flere tusen kroner, sier Julie Offerdal, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp.

Farlig matutdeling i Syria

Pengene kommer godt med i arbeidet Norsk Folkehjelp gjør for flyktningene i disse dager – både i Syria, nærområdene og her hjemme.

– Det er en helt ekstraordinær situasjon, og vi trenger all hjelp vi kan få, sier Offerdal.

Først og fremst skal pengene brukes i Syria og nabolandene. Norsk Folkehjelp bruker mye av ressursene på å få etterlengtede matforsyninger inn i det krigsherjede landet. Det er verken enkelt eller ufarlig.

– Vi får inn matrasjoner over grensa fra Tyrkia til Syria ved hjelp av lokale partnerorganisasjoner. Det er veldig krevende. Matutdelinger i Aleppo har blitt avbrutt av bombing. Partnerorganisasjonene må passe på at utdelingene ikke tiltrekker seg for mye uheldig oppmerksomhet og store folkemengder, da det kan være farlig, sier Offerdal.

Hjelper flyktninger på Balkan og i Norge

Norsk Folkehjelps arbeid følger flyktningene. Det vil si at organisasjonen hjelper flyktningene både i nabolandene Libanon og Irak, i Europa og hjemme i Norge.

– På Balkan bruker vi vår ekspertise på minerydding til å kartlegge hvor det kan ligge miner, og sørge for at flyktningene unngår disse rutene på sin flukt gjennom Europa, forteller Offerdal.

I tillegg skal en del av pengene brukes på arbeidet ved Norsk Folkehjelps ni asylmottak her hjemme. Noen av pengene som er samlet inn vil gå til ulike fritidsaktiviteter i mottakene og til rekruttering av frivillige norsklærere.

– Vi er opptatt av å rekruttere frivillige, og har merket det siste året at folk vil bidra med både penger og frivillighet. Det er helt fantastisk, sier Offerdal.

Dette har LO og forbundene gitt (inkludert lokale foreninger og klubber):

• Fellesforbundet: 1 572 450 kroner

• Fagforbundet: 746 827 kroner

• LO: 519 250 kroner

• Norsk Tjenestemannslag: 352 816 kroner

• Industri Energi: 276 065 kroner

• EL & IT Forbundet: 113 760 kroner

• Forbundet for Ledelse og Teknikk: 111.000 kroner

• Handel og Kontor: 92 500 kroner

• Norsk Arbeidsmandsforbund: 64 000 kroner

• Musikernes fellesorganisasjon: 50 500 kroner

• Fellesorganisasjonen (FO): 53 000 kroner

• NNN: 48 500 kroner

• Norsk Transportarbeiderforbund: 11 000 kroner

Kilde: Norsk Folkehjelp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy