JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Millionløft til Ungdom og Fritid

Thomas Brun NTB Kommunikasjon

Ungdom og fritid har fått innvilget 270 millioner kroner for å styrke ungdomsklubbene.

2024092710125020240927144524

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Gjensidigestiftelsen har innvilget Ungdom og Fritid millionstøtten. Midlene skal bidra til at flere barn og unge bruker fritidsklubb og er fornøyde med klubben sin, i tillegg til at de skal få oppfølging av kompetente ungdomsarbeidere.

– Vi håper satsingen blir et stort og varig løft for fritidsklubber i Norge, sier kommunikasjonskonsulent i Ungdom og Fritid, Marte Emilsen.

Ungdom og Fritid

* Rusfri demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon for deltakere, ansatte og frivillige i kommunalt støttede fritidsklubber

* Stiftet i 1978

* Bygget opp som en demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon hvor ungdom er representert og har beslutningsmyndighet i alle ledd

* Representerer rundt 2500 ungdomsarbeidere og 120 000 ungdommer

Løft over fem år

«Et løft for fritidsklubbene» skal foregå de neste fem årene. Målet er at flere barn og unge skal bruke klubben sin og oppleve mestring, mening og tilhørighet i nærmiljøet.

For å sikre dette skal organisasjonen sikre seg et faglig grunnlag gjennom forskning for hva som fungerer og gir effekt slik at stat og kommuner skjønner det viktige arbeidet som klubbene gjør. Arbeidet skal både forankres lokalt og fungere med fritidsklubbenes hverdag. Samtidig som at arbeidet må forankres statlig.

– Uten en statlig forankring vil fritidsklubbene fortsette å være en salderingspost på kommunebudsjettene. Fritidsklubbene bidrar hver eneste dag over hele landet til at barn og unge får god livskvalitet. Derfor har de gjentatte ganger gitt tydelig utrykk for at de ønsker seg flere og bedre fritidsklubber der de bor. Siden det er opp til hver kommune om og i hvilken grad fritidsklubber prioriteres har sektoren lav status og ustabile rammevilkår, mener Emilsen.

Hun sier at dette var bakgrunnen for at Ungdom og Fritid i fjor mottok støtte fra Gjensidigestiftelsen til å gjennomføre forprosjektet «Fritidsklubbløftet» i samarbeid med Redd Barna.

Ny kunnskap til ungdomsarbeiderne

For å nå målene om styrke ungdomsklubbene skal flere fritidsklubber etableres og kvaliteten løftes. 25 nye fritidsklubber skal gi 4000 unge et nytt fritidstilbud. 250 fritidsklubber skal forbedres og gi 40.000 unge et bedre fritidstilbud. I tillegg skal 2000 ungdomsarbeidere få et kompetanseløft som igjen skal gi 80.000 ungdommer bedre oppfølging.

De 25 nye fritidsklubbene skal etableres ulike steder i landet. Utvelgelsen vil skje ved offentlig utlysning der motiverte kommuner kan søke om etableringsmidler forvaltet av Ungdom og Fritid. 

– Når prosjektet er ferdig, forventer vi at flere barn og unge bruker fritidsklubb og at de er mer fornøyde med tilgangen, sier Emilsen.

Ungdom og Fritid er en medlems- og interesseorganisasjon som representerer cirka 700 fritidsklubber med 120.000 ungdommene som bruker dem jevnlig og 3000 frivillige og ansatte som jobber der.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy