Thomas Brun NTB Kommunikasjon
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Gjensidigestiftelsen har innvilget Ungdom og Fritid millionstøtten. Midlene skal bidra til at flere barn og unge bruker fritidsklubb og er fornøyde med klubben sin, i tillegg til at de skal få oppfølging av kompetente ungdomsarbeidere.
– Vi håper satsingen blir et stort og varig løft for fritidsklubber i Norge, sier kommunikasjonskonsulent i Ungdom og Fritid, Marte Emilsen.
Ungdom og Fritid
* Rusfri demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon for deltakere, ansatte og frivillige i kommunalt støttede fritidsklubber
* Stiftet i 1978
* Bygget opp som en demokratisk barne- og ungdomsorganisasjon hvor ungdom er representert og har beslutningsmyndighet i alle ledd
* Representerer rundt 2500 ungdomsarbeidere og 120 000 ungdommer
Løft over fem år
«Et løft for fritidsklubbene» skal foregå de neste fem årene. Målet er at flere barn og unge skal bruke klubben sin og oppleve mestring, mening og tilhørighet i nærmiljøet.
For å sikre dette skal organisasjonen sikre seg et faglig grunnlag gjennom forskning for hva som fungerer og gir effekt slik at stat og kommuner skjønner det viktige arbeidet som klubbene gjør. Arbeidet skal både forankres lokalt og fungere med fritidsklubbenes hverdag. Samtidig som at arbeidet må forankres statlig.
– Uten en statlig forankring vil fritidsklubbene fortsette å være en salderingspost på kommunebudsjettene. Fritidsklubbene bidrar hver eneste dag over hele landet til at barn og unge får god livskvalitet. Derfor har de gjentatte ganger gitt tydelig utrykk for at de ønsker seg flere og bedre fritidsklubber der de bor. Siden det er opp til hver kommune om og i hvilken grad fritidsklubber prioriteres har sektoren lav status og ustabile rammevilkår, mener Emilsen.
Hun sier at dette var bakgrunnen for at Ungdom og Fritid i fjor mottok støtte fra Gjensidigestiftelsen til å gjennomføre forprosjektet «Fritidsklubbløftet» i samarbeid med Redd Barna.
Ny kunnskap til ungdomsarbeiderne
For å nå målene om styrke ungdomsklubbene skal flere fritidsklubber etableres og kvaliteten løftes. 25 nye fritidsklubber skal gi 4000 unge et nytt fritidstilbud. 250 fritidsklubber skal forbedres og gi 40.000 unge et bedre fritidstilbud. I tillegg skal 2000 ungdomsarbeidere få et kompetanseløft som igjen skal gi 80.000 ungdommer bedre oppfølging.
De 25 nye fritidsklubbene skal etableres ulike steder i landet. Utvelgelsen vil skje ved offentlig utlysning der motiverte kommuner kan søke om etableringsmidler forvaltet av Ungdom og Fritid.
– Når prosjektet er ferdig, forventer vi at flere barn og unge bruker fritidsklubb og at de er mer fornøyde med tilgangen, sier Emilsen.
Ungdom og Fritid er en medlems- og interesseorganisasjon som representerer cirka 700 fritidsklubber med 120.000 ungdommene som bruker dem jevnlig og 3000 frivillige og ansatte som jobber der.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB