JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mira Craig mener det er diskriminerende og rasistisk at afrohår ikke er obligatorisk for frisørutdanningen

RASISME: Artisten Mira Craig og frisør Pål Berdahl mener det er rasistisk at mange mennesker med afrohår blir avvist hos mange frisører og krever at afrohår blir tatt inn som en del av læreplanen for frisørfaget.

RASISME: Artisten Mira Craig og frisør Pål Berdahl mener det er rasistisk at mange mennesker med afrohår blir avvist hos mange frisører og krever at afrohår blir tatt inn som en del av læreplanen for frisørfaget.

Colourbox.com

Artisten har nå starta en underskriftskampanje for å få afrohår inn som en del av læreplanen frisørutdanningen. Leder i Fagforbundet Frisørenes fagforeningen støtter ikke utspillet.

2020071514531320200716135840

baj@fagbladet.no

– Jeg mener det er diskriminerende og rasistisk at man kan komme inn i en frisørsalong og få beskjeden «vi gjør ikke din type hår». Flere titalls folk har sitert akkurat denne setninga, sier Mira Craig til NRK.

Derfor har artisten startet en underskriftskampanje for å få afrohår inn som en obligatorisk del av lærerplanen for frisører.

Temaet er tidligere omtalt av Melk og Honning.

– Frisører i Norge har svært dårlig opplæring i afrohår. Lærerplanen nevner det så vidt. De fleste som jobber i salong har ingen kunnskap, og ender med å avvise kunder. Dette er uakseptabelt, sier frisør Pål Berdahl i et opprop som siden midten av juni har fått over 600 signeringer, hvorav halvparten av disse er frisører.

Kunnskapsmangel skaper frykt

Berdahl mener dette ikke bare skaper avstand mellom kulturer, men at det også er direkte rasisme.

– Mangel på kunnskap er lik mangel på erfaring, er lik frykt. Vi må integrere kunnskap om afrohår, og vi må hente inn lærere og kursholdere som har bakgrunn og god kunnskap om denne typen hår. Vi må også betale de deretter, sier han til nettstedet.

Den londonbaserte frisøren har tidligere prøvd å få afrohår inn i læreplanen via nettsiden til Norske frisører- og velvære bedrifter (NFVB).

– Det var en veldig komplisert prosess, og jeg hørte ikke noe mer fra dem, sier han til Melk og Honning.

I dagens læreplan står det at elevene skal kunne håndtere kunder med ulik kultur og bakgrunn. Både Berdahl og Craig menere ifølge NRK at dette må spesifiseres bedre.

Tilbakeviser rasisme

Vivian Jacobsen er leder for Fagforbundet Frisørenes Fagforening og har selv deltatt i arbeidet med læreplanen som skal til høring i høst. Da kan alle komme med innspill.

VANSKELIG: Vivian Jacobsen tror det blir vanskelig å lage læreplanen så spesifikk at den omfatter spesielle hårtyper. Men hun mener afrohår absolutt er noe som flere frisører bør lære seg.

VANSKELIG: Vivian Jacobsen tror det blir vanskelig å lage læreplanen så spesifikk at den omfatter spesielle hårtyper. Men hun mener afrohår absolutt er noe som flere frisører bør lære seg.

Privat

Jacobsen støtter ikke Mira Craigs rasismepåstand:

– Jeg er ikke enig at det er rasisme, sier Jacobsen.

Hun peker på at læreplanen ikke er så spesifikk at den har med om man har krøllete eller slett hår, afro eller asiatisk hår.

– Afrohår er absolutt noe som flere bør lære seg, men det å få det inn i læreplanen tror jeg blir vanskelig. Det å lage den veldig spesifikk fikk vi beskjed av Udir (Utdanningsdirektoratet) om at det kan vi ikke gjøre, forklarer hun.

Ber arbeidsgiverne ta ansvar

Denne kunnskapen er det salongeierne selv som må stå for, mener hun:

– Det blir veldig opp arbeidsgiveren ute i bedriftene å sørge for at frisørene får den kompetansen, sier hun.

Jacobsen mener frisører må kurses opp for å kunne håndtere denne typen hår og at det er et problem at så få kan dette.

– For det er ikke en type hår man bare kan klippe uten å vite hva man gjør. Så det er nok mye frykt for å gjøre feil. Måten man blir møtt på er også viktig. Det en ting å være ærlig, si at man har lite erfaring og anbefale folk videre. Men det må nesten bli opp til arbeidsgiverne å innhente den kunnskapen og sørge for at folk blir kurset, sier Vivian Jacobsen.

Kompetanseheving pågår

Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) representerer de aller fleste frisørbedrifter i Norge. Ifølge Jan Kristian Pettersen er de godt i gang med et arbeid rundt nettopp dette. Et arbeid som ble utsatt da koronaen slo over landet, men som starter opp igjen i løpet av høsten.

– Vi er i dialog med aktører for å få i gang et etter- og videreutdanningsopplegg på blant annet dette området. Men arbeidet ble forsinket på grunn av koronasituasjonen. Vi måtte utsette alt i midten av mars. Tråden tas opp igjen etter ferien. I august skal vi komme i gang igjen og få dette på plass, forklarer Pettersen til Fagbladet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy