JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelp der ungdommene bor

Mirjam og Magnus hjelper de som skal hjelpe

UNNGÅ FLYTTING: Magnus Brække, barnevernspedagog, og Mirjam Nuttall, miljøarbeider, er to av Støttespillerne som skal hjelpe institusjoner med tiltak for barn og unge som er til fare for seg selv eller andre slik at de skal slippe å flytte.

UNNGÅ FLYTTING: Magnus Brække, barnevernspedagog, og Mirjam Nuttall, miljøarbeider, er to av Støttespillerne som skal hjelpe institusjoner med tiltak for barn og unge som er til fare for seg selv eller andre slik at de skal slippe å flytte.

Kathrine Geard

Redde, sinte, triste ungdom som er til fare for seg selv eller andre risikerer å stadig måtte flytte fra institusjonen sin. Da er Støttespillerne gode å ha.

2022041208502820220412085029

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Noen ungdommer strever og trenger ekstra støtte. De som skal hjelpe dem, kan trenge støtte for å klare oppgaven.

Her kommer Støttespillerne inn, en tjeneste laget for vanskelige tider.

De skal stabilisere en eskalerende situasjon og kartlegge og mobilisere tjenester som ungdom trenger. Slik skal forhindre at ungdommer må flytte fra institusjonen sin når livet er ekstra utfordrende.

Behov for tjenesten

Støttespillerne er navnet på tjenesten som Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) prøver ut.

Magnus Brække, barnevernspedagog i ambulant team, og Mirjam Nuttall, miljøarbeider ved institusjonsavdelingen, er to av Støttespillerne.

TIDSBEGRENSET LØSNING: Mirjam Nuttall, miljøarbeider, Hege Dammeyer, teamleder institusjonsavdelingen og Magnus Brække, barnevernspedagog, overtar ikke jobben til noen, men er et team som hjelper med å stabilisere en situasjon.

TIDSBEGRENSET LØSNING: Mirjam Nuttall, miljøarbeider, Hege Dammeyer, teamleder institusjonsavdelingen og Magnus Brække, barnevernspedagog, overtar ikke jobben til noen, men er et team som hjelper med å stabilisere en situasjon.

Kathrine Geard

Brække har jobbet ved en institusjon de siste 15 årene og syntes dette virket spennende.

– Jeg har tanker om hva som er et godt barnevern som jeg vil dele med andre, sier Brække.

Nuttall jobbet også i 15 år ved en institusjon, og ville være med på prosjektet og bygge opp noe nytt.

– Det var trygt å søke. Vi er flere som har fått permisjon fra jobbene våre. Vår erfaring så langt er at dette er en tjeneste institusjonene virkelig trenger. Oppdraget vi har fått ser ut til å hjelpe slik at ungdom unngår unødvendig flytting.

BYGGER KOMPETANSE: Anne Lise Aadahl er leder for Støttespillerne som styrke det direkte arbeidet med ungdommen og med institusjonene som system. Miljøarbeider Mirjam Nuttall (til høyre) er en av støttespillerne.

BYGGER KOMPETANSE: Anne Lise Aadahl er leder for Støttespillerne som styrke det direkte arbeidet med ungdommen og med institusjonene som system. Miljøarbeider Mirjam Nuttall (til høyre) er en av støttespillerne.

Kathrine Geard

Viktig tverrfaglig samarbeid

I første omgang vil Støttespillerne forsøke å hjelpe barnet der det allerede bor, ved at et ambulant team på to stykker reiser ut til institusjonene. De skal kartlegge ungdommens behov og mobilisere tiltak og sørge for at det faktisk skjer.

Det ambulante teamet består av fagpersoner med bakgrunn fra barnevern, psykisk helse og skolevesen. – Et absolutt kriterium er at institusjonen ber om bistand selv, sier Brække.

Både Brække og Nuttall trekker fram det tverrfaglige samarbeidet som viktig.

– Vi ser av henvendelsene vi får at det er sammensatte utfordringer. Da kommer det godt med at vi har tverrfaglig kompetanse, mener Nuttall.

Praktisk hjelp

Tilbakemeldinger fra institusjoner sier at de ikke har opplevd denne typen hjelp før, og mange har følt seg alene. De opplever en nærhet og tilgjengelighet, og hjelpen de får, er helt konkret og praktisk anvendbar.

– Den største fordelen er at vi ser problemene med helt nye briller, sier Brække.

Ansatte på institusjonene som står midt i det kan bli følelsesmessig engasjert.

– Det kan være en fare for at vi ikke ser kompleksiteten, men dette har vi ikke opplevd annet enn som en teoretisk mulighet. Vi treffer institusjon og ungdom der de trenger at vi skal være. Ingen skal oppleve å føle seg overkjørt. Noen vi ha hjelp en gang, andre over tid, sier Brække.

Tidsbegrenset tiltak

Løsningen kan ligge i omgivelsene – noe kan ligge i institusjonen. Tjenesten fra Støttespillerne skal være tidsbegrenset. Etter en tid med ro og kartlegging blir ungdommen enten boende i det opprinnelige tiltaket eller flyttet til et nytt tiltak.

Støttespillernes styrke er at de ikke er grodd fast i en teori eller et fag. Utfordringen ligger i å sy sammen dette.

– Vi overtar ikke jobben til noen, men vi er et team som hjelper til med å stabilisere en situasjon, sier Hege Dammeyer, teamleder ved institusjonsavdelingen.

Når behovet er kartlagt, vil teamet anbefale om ungdommen skal tilbake til det opprinnelige tiltaket eller om det er behov for noe annet enn institusjonen klarer å gi.

– Hvis vi med dette kan være med å gi støtte og mobilisere de ulike tjenestene, så er det kjempeviktig, sier hun.

Bygger kompetanse

På Skiptvet er det også to institusjonsplasser hvor ungdommene kan plasseres kort tid før de enten tilbakeføres eller får ny bolig.

Tanken med avlastningsavdelingen er å kunne ta imot en ungdom for en periode dersom det er nødvendig. Noen har store behov. Andre ganger kan det være best av hensyn til en beboergruppe å flytte ut en ungdom til en avlastningsavdeling,

– Det blir en måte å styrke både det direkte arbeidet med ungdommen og med institusjonene som system. Ved å få inn et ambulant team kan vi bidra til å bygge kompetanse i de ordinære institusjonene samtidig, sier Anne Lise Aadahl, leder for Støttespillerne.

Hun forteller at tre av fire beboere i institusjon også trenger hjelp fra helsetjenester eller andre instanser, og at det er utfordringer med systemenes evne til å finne hverandre og samarbeide. Dette ønsker de å få på plass med Støttespillerne.

– De skal gi støtte til ungdom som strever og til dem som hjelper. Hvis en institusjoner ser at de ikke lykkes med en ungdom, kan de ta kontakt med Støttespillerne, sier Aadahl.

Prøveordning ut året

Det ambulante teamet bruker rundt en arbeidsdag per uke på hver institusjon hvor de lager mål og tiltak og hva som skal gjøres til uken etter. Til sammen er det satt av 8 - 12 uker til hver institusjon.

Prøveordningen begynte i fjor vår og skulle egentlig avsluttes denne sommeren, men er nå videreført ut året. Støttespillerne holder til i Skiptvet og er en avdeling under Ås ungdomssenter. I juni flytter de til Vestby.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy