Mødre i Gaza leter desperat etter mat til barna sine
GAZA: Flere barn sulter til døde i Gaza.
NTB/Reuters
Amira al-Taweel lette i dagevis etter morsmelkerstatning til gutten sin, men forgjeves. Nå ligger han på et sykehus i Gaza og kjemper for livet.
– Youssef trenger melk, men det fins ikke i Gaza, forteller den 33 år gamle palestinske moren.
– Jeg ga ham hvetemel, men det gjorde ham bare oppblåst, forteller hun.
Til slutt tok hun den kraftig underernærte gutten med til al-Aqsa-sykehuset, der han nå får sårt tiltrengt næring og medisiner intravenøst.
Bombet i grus
Minst 32 mennesker, mange av dem barn, har ifølge helsearbeidere sultet til døde på Gazastripen siden oktober i fjor.
Det reelle tallet er trolig langt større ettersom store deler av helsevesenet er bombet i grus og de israelske angrepene har hindret mange fra å ta seg fram til ett av de gjenværende sykehusene.
SHIFA: En gang var det et sykehus her.
Mohammed Hajjar / AP Photo
22 sykehus er ifølge FN satt helt ut av spill, og de gjenværende 14 fungerer bare delvis og er overfylt av syke og sårede.
Sulter
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har fire av fem barn i Gaza gått uten mat i opptil 72 timer siden krigen brøt ut.
– Barna sulter, sier WHOs talsperson Margaret Harris.
MATMANGEL: Barn står i kø for å få mat.
NTB/REUTERS
Israel slipper ifølge FN og hjelpeorganisasjoner ikke inn nok nødhjelp, og som følge av krigshandlingene er det svært vanskelig å distribuere det som slipper inn.
FNs nødhjelpskontor (OCHA) har siden januar undersøkt over 93.000 barn under fem år på Gazastripen og fant at nærmere 8 prosent var akutt underernærte.
Lite nødhjelp
Situasjonen er særlig kritisk nord på Gazastripen, der svært lite nødhjelp ankom de første månedene av krigen.
Etter omfattende internasjonalt press og gjentatte advarsler om fare for hungersnød, har Israel de siste ukene åpnet flere grenseoverganger og sluppet inn noe mer.
For mange palestinske barn kan det imidlertid være for sent.
Våker
På al-Aqsa-sykehuset våker flere mødre og fedre over syke og underernærte barn.
– Vi er helt avhengige av at det slipper inn hjelp slik at vi kan få gitt det til barna våre, sier Noha al-Khaldi. I sengen ved siden av henne ligger den radmagre sønnen Saif.
– Han lider hele natten. Han skulle hatt en operasjon, men den er utsatt, forteller hun.
Rafah-offensiv
Barnelegen Hazem Mostafa gir den israelske offensiven i Rafah skylden. Den resulterte i at grensa til Egypt ble strengt.
Mesteparten av nødhjelpen kom tidligere via denne grenseovergangen, og det var også via Rafah-overgangen at alvorlig syke kunne evakueres til Egypt. Siden 7. mai har ingen sluppet over.
Ifølge FN har stengingen redusert den fra før knappe tilgangen på nødhjelp med 67 prosent.
RAFAH: Sist uke ble en teltleir i Rafah truffet av israelske raketter.
Jehad Alshrafi / AP Photo
– Helsetjenester, humanitær nødhjelp og sosiale tjenester i Rafah blir tvunget til å legge ned virksomheten en etter en som følge av opptrappingen av kampene i Rafah, usikkerhet og evakueringsordre, konstaterte OCHA i helgen.
Ubeskrivelige forhold
Over 1,1 millioner internt fordrevne palestinere søkte tidlig i krigen tilflukt i Rafah, men er nå på nytt drevet på flukt. Tusenvis av familier har søkt tilflukt i den utbombede byen Khan Younis lenger nord.
– Forholdene der er ubeskrivelige, konstaterer FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
– Okkupantene har hindret at vi får mat, særlig melk til barna, og dette har gjort mange svært svake. Det hemmer også veksten og øker antallet infeksjoner, forteller legen Hazem Mostafa ved al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah, en drøy mil lenger nord.
– Vi krever at de slipper inn nok melk slik at mødrene her kan gi barna sine mat og holde dem friske, sier han.
(©NTB)
nils.inge.kruhaug@ntb.no