Store oppgaver for tillitsvalgte

Mona var fersk tillitsvalgt – fikk korona-permitteringer rett i fanget

RAMMET: Ved Unicare Landaasen ble 17 medarbeidere permittert som en følge av korona-utbruddet.

RAMMET: Ved Unicare Landaasen ble 17 medarbeidere permittert som en følge av korona-utbruddet.

Privat

Rundt om i Norge er fagforeningsfolk plutselig kastet ut i vanskelige drøftinger under korona-utbruddet. – Det er ikke småtteri, sier Fagforbundets plasstillitsvalgt Mona Haug Ludvigsen.

2020040309410820200403094104

Jeg er jo helt fersk i dette. Så blir permitteringer min første sak. Det er ikke småtteri.

Mona Haug Ludvigsen, plasstillitsvalgt i Fagforbundet

kathrine.geard@fagbladet.no

Hvem skal jobbe, hva skal de jobbe med og hvordan skal eventuelle unntaksordninger se ut under det som kanskje er den største utfordringen samfunnet har stått overfor siden krigen?

Disse spørsmålene har vært tema på arbeidsplasser rundt om ikke bare i Norge, men i de fleste deler av verden de siste ukene.

En av deltakerne i slike diskusjoner er Mona Haug Ludvigsen, plasstillitsvalgt for Fagforbundet ved Unicare Landaasen i Søndre Land kommune. For henne har forløp situasjonen slik:

Ti medlemmer

Det private helseforetaket Unicare har rammeavtale med Helse Sør-Øst og tar imot pasienter med ulike diagnoser og med behov for aktiv rehabilitering. Rehabiliteringssenteret Unicare Landaasen ligger i Søndre Land kommune, nord for Gjøvik. Det er plass til rundt 70 pasienter ved institusjonen. Men etter myndighetenes koronatiltak 12. mars ble alle, så nær som noen få pasienter, sendt hjem. Og nye er ikke tatt inn.

Fagbladets spesialside om korona

Etter litt fram og tilbake om senteret skulle holde åpent eller ikke ble 17 ansatte permittert fra mandag 30. mars. Blant dem er ti medlemmer av Fagforbundet.

– De som er permittert av våre medlemmer, jobber med renhold og servicearbeid i spisesal, resepsjon og så videre, opplyser Fagforbundets plasstillitsvalgte Mona Haug Ludvigsen.

Hun er selv blant de permitterte.

Mona Haug Ludvigsen

Mona Haug Ludvigsen

Privat

Kort frist

Direktør for Unicare Norge, Trine Berntsen, bekrefter at bakgrunnen for delvise permitteringer på enkelte av Unicares virksomheter er færre pasienter.

– Permitteringene som er innført, gjelder stillinger innenfor administrasjon og service, sier hun.

Ludvigsen forteller at de ansatte fikk varselet om permittering, som i første omgang gjelder til 24. april, rett før helga. Det vil si med bare to dagers frist. Det reagerte begge berørte fagforeninger, Fagforbundet og Delta, på, uten at reaksjonene førte fram.

Knapt noen steder i Norge har høyere korona-andel enn bydelen der Arnelle jobber

– Vi skjønner ikke hvorfor de ikke kunne bruke 14 dagers frist, sier Ludvigsen, som føler hun ble kastet litt på dypt vann som tillitsvalgt.

– Jeg er jo helt fersk i dette. Så blir permitteringer min første sak. Det er ikke småtteri.

Hun understreker at hun har fått god hjelp underveis av både Fagforbundet Søndre Land og av kompetansesenteret i regionen. Hun har også hatt kontakt med Fagforbundets tillitsvalgte ved Unicare Steffensrud (Vestre Toten) der det også er permitteringer på trappene.

Optimisme

Selv om situasjonen skaper en viss usikkerhet om hva som skjer i framtida, er medlemmene ved godt mot, opplever Ludvigsen.

– Ingen har vært fortvilet. Vi ser positivt på det og håper og tror ting kommer i gjenge igjen og ordner seg til slutt, sier Ludvigsen.

Med bare ett års fartstid i jobben er hun ikke bare fersk som tillitsvalgt – hun er også ganske ny på arbeidsplassen.

– Men det er folk her som har vært her i 40 år, så dette er et sted folk trives.

Gunn Hege fikk sjokk da hun ble korona-omplassert fra barnehage til pleiehjem. Nå trives hun som bare det

Berntsen understreker at det på ingen måte er ønskelig å måtte permittere helsepersonell.

– Verken for oss eller for de regionale helseforetakene. Ingen av våre virksomheter er stengt, og vi er i tett dialog med de regionale helseforetakene om videre drift. Vi er i beredskap og skal være klare til å ta imot de pasientene som helseforetakene ønsker at vi skal ta inn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy