JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrev hjerteskjærende dikt om nattevakta

Monica er ikke lenger aleine på natta

Nattevaktene er blitt flere på Havøysund helsesenter siden Monica Nergård skrev dikt om hektiske netter i fjor. Nå truer igjen innsparingstrollet i mørket.

2016021610401420160218100857

karin.svendsen@fagbladet.no

– Vi har fått det helt fantastisk på natta nå, forteller Monica Nergård.

Sykepleieren er kjent for Fagbladets nettlesere og Facebook-venner fra diktet hvor hun skildrer det hektiske nattelivet på Havøysund helsesenter slik det kunne være før.

Diktet er trolig lest av over 300.000 personer, og Monica har fått en mengde positive tilbakemeldinger på situasjonsbeskrivelsen. Hun tror likevel ikke det er hun som skal ha æren for at situasjonen for pasienter og pleiere er blitt bedre.

Men noe skjedde ved årsskiftet; bemanninga på natt ble forsterket.

– Nå gruer jeg meg ikke lenger til nattevaktene, sier Monica til fagbladet.no.

En tredje nattevakt trår til

Monica Nergård har 75 prosent fast stilling og går i tredelt turnus på helssesenteret i Målsøy kommune. Hun har fire nattevakter og tre bakvakter i løpet av seks uker. Diktet hennes beskriver hvordan nattevaktene og pasientene hadde det inntil nyttår.

•Inspirert av Monicas sterke historie kan også du dele dine jobberfaringer med fagbladet nos lesere.

Tre avdelinger på sykehjemmet

Den delen av helsesenteret som utgjør sykehjemmet, består av tre avdelinger med til sammen 23 pasienter; 14 på somatisk, fem på skjerma og fire på rehabilitering/korttids. En av sengene her var sykestueplass for legene. På natta var de to pleiere og en bakvakt som ble oppringt ved behov. Hjemmetjenesten, som holder til et par hundre meter unna helsesenteret, hadde to pleiere på vakt.

Siden nyttår har en av hjemmetjenestens nattevakter kommet til sykehjemmet når de er ferdige med sine faste gjøremål. Med tre nattevakter store deler av natta, har trivselen ifølge Monica økt både blant både pleiere og pasienter på sykehjemmet.

– Det er jo pasientene som er viktigst. Det er dem vi er her for å hjelpe. Det var også først og fremst med tanke på de eldre og demenssyke at jeg skrev diktet, understreker Monica.

Alle har fått det bedre

En annen side av saken er at arbeidsforholdene til pleierne er blitt bedre. Etter at bemanninga på natt er blitt bedre, er Monica Nergård og kollegene hennes fornøyd.

Hun sier det kan være vanskelig å ringe bakvakta som ligger hjemme og sover før neste dagvakt.

– Da er det lett å håpe at uroen på avdelingen ikke vil bli langvarig, og ikke forstyrre bakvakta, forklarer sykepleieren.

Men bakvakt må de likevel ha på Havøysund helsesenter. For her er også legevakt og sykestue. Legevakta blir betjent av nattevaktene, og hvis det oppstår en akutt situasjon, tilkaller de lege. Dersom legen trenger sykepleier, må en av nattevaktene forlate avdelingen og bakvakta må erstatte ham eller henne.

Stor forskjell

– Tidligere brukte vi nattevakta fra hjemmetjenesten til å hjelpe hvis de hadde mulighet. Ellers måtte vår bakvakt kalles ut, forteller Monica.

Nå er situasjonen omvendt; en av hjemmetjenestens to nattevakter er på Helsesenteret store deler av natta og rykker ut når hjemmetjenesten trenger det.

– Dermed er vi nå totalt tre til å serve de to etasjene, der vi tidligere bare var to stykker.

Behovene svinger

Ann Jorunn Stock, helse- og omsorgsleder i Måsøy kommune, er blant de mange som har lest diktet til Monica Nergård, og som likte det godt.

– Det er veldig godt skrevet. Monica beskriver utfordringene på en mer konkret måte enn vi ellers gjør. Det virker nok sterkere, mener hun.

På spørsmål om hun tror den nye ordningen med støtte fra hjemmetjenesten på natta vil vedvare, tør hun ikke si noe sikkert.

– Pasientenes behov svinger. Akkurat nå er det mulig. Men vi må vurdere dette kontinuerlig i lag. Det er jo pasientenes behov som er avgjørende for hvordan vi disponerer pleierne.

Ønske om trivsel

Helse- og omsorgslederen har et sterkt ønske om at sykehjemmet skal være en trivelig arbeidsplass der pleierne kan gå hjem med en følelse av å ha gjort en god jobb. Hun er derfor glad for at de nå har mulighet til å bruke en tredje person deler av natta.

– Det er viktig å beskrive konsekvenser når politikerne ønsker å spare, sier Stock. Vi må også evne å være åpne for nytenkning, utvikling og gode løsninger. For å lykkes med det, er det helt avgjørende å involvere alle ansatte på en god måte.

Akkurat nå er alle kommunale virksomheter i Måsøy bedt om å se på mulighetene for å kutte i utgiftene. Det gjelder også helse- og omsorgssektoren.

Samtidig opplyser Stock at de har meldt inn behov for to nye stillinger.

Håper på forståelse

Monica Nergård håper at de gode tidene ikke skal bli en kortvarig glede.

– Jeg er redd politikerne ikke helt skjønner hvordan det er her på natta, sier Monica. Hun tror de ville lært mye om de hadde hatt ei seng eller gikk på vakt på sykehjemmet ei ukes tid.

LES OGSÅ:

Når natta blir lang

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy