JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gigantkostnad:

Nå åpner nødnettet i Norge

KLART: Det nye nødnettet åpner i hele landet nå.

KLART: Det nye nødnettet åpner i hele landet nå.

Per Flakstad

Kan koste 6.4 milliarder kroner.

2015120113220020151202090746

Knut A. Nygaard

knut.nygaard@fagbladet.no

Også frivillig redningstjeneste på nødnettet

I løpet av 2015 skal det nye nødnettet være landsdekkende. Det er bygget ut i to trinn.

LES OGSÅ: LO advarer mot lovendring

Sluttsummen kan komme opp i 6,4 milliarder kroner (se faktarammen).

Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) forteller til NRK at nødnettet nå dekker så å si hele landet.

– Vi dekker 86 prosent av hele landets flate. Til sammenligning kan jeg nevne at Telenors GSM-nett dekker omlag 82 prosent, sier han, ifølge NRK Finnmark

Videre skriver NRK på sin nettutgave:

Hovedmålet er at det nye digitale nettet skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise – eller terrorsituasjon.

– Vi kan sette opp samtaler utrolig raskt hvor som helst i landet, etatene kan snakke avlyttingssikret så ingen kan nå lytte på sambandet. Vi har dekning i lufta, vi har dekning i over 300 tunneller, og det er byttet kontrollrom i alle landets mottak av 110, 112 og 113, ramser Lyngstøl opp.

Se nødetatene i aksjon: NM i hurtigfrigjøring

Nytt nødnett

*11. september i år var det nye nødnettet ferdig utbygd i hele landet. Målet er at det skal være et landsdekkende, digitalt radiosamband for nød – og beredskapsetatene, og er blant regjeringens største satsinger innen samfunnssikkerhet.

*Vedtaket om å sette i gang første byggetrinn for det nye nødnettet ble gjort i 2006, og Stortinget bevilget 900 mill. kr til utbyggingen.

*I Stortingsvedtaket fra 2011 fastsettes styringsrammen for utbyggingen av trinn 2 (resten av fastlands-Norge) til 3,9 milliarder kroner og kostnadsrammen til 4,7 milliarder. Legger vi til grunn sluttkostnaden for utbyggingstrinn 1 og vedtatte styrings-/kostnadsrammer for utbyggingstrinn 2, så vil gjennomføring av utbyggingen av et landsdekkende Nødnett bli realisert med en sluttkostnad mellom 5,6 og 6, 4 milliarder kroner.

* Hovedmålet er at det digitale nettet skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise – eller terrorsituasjon.

*I 22. juli-kommisjonens rapport heter det at mange av sambandsproblemene man opplevde da terroren rammet Norge, oppstod i møtet mellom ulike sambandsløsninger.

*Planen er at nødnettet skal være bygget ut i hele Norge innen 2015.

Nødnettet er allerede i bruk i det sentrale Østlandsområdet.

(Kilder: NRK, DNK, DSB, regjeringen.no.)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy