Gigantkostnad:

Nå åpner nødnettet i Norge

KLART: Det nye nødnettet åpner i hele landet nå.

KLART: Det nye nødnettet åpner i hele landet nå.

Per Flakstad

Kan koste 6.4 milliarder kroner.

2015120113220020151202090746

Knut A. Nygaard

knut.nygaard@fagbladet.no

Også frivillig redningstjeneste på nødnettet

I løpet av 2015 skal det nye nødnettet være landsdekkende. Det er bygget ut i to trinn.

LES OGSÅ: LO advarer mot lovendring

Sluttsummen kan komme opp i 6,4 milliarder kroner (se faktarammen).

Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK) forteller til NRK at nødnettet nå dekker så å si hele landet.

– Vi dekker 86 prosent av hele landets flate. Til sammenligning kan jeg nevne at Telenors GSM-nett dekker omlag 82 prosent, sier han, ifølge NRK Finnmark

Videre skriver NRK på sin nettutgave:

Hovedmålet er at det nye digitale nettet skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise – eller terrorsituasjon.

– Vi kan sette opp samtaler utrolig raskt hvor som helst i landet, etatene kan snakke avlyttingssikret så ingen kan nå lytte på sambandet. Vi har dekning i lufta, vi har dekning i over 300 tunneller, og det er byttet kontrollrom i alle landets mottak av 110, 112 og 113, ramser Lyngstøl opp.

Se nødetatene i aksjon: NM i hurtigfrigjøring

Nytt nødnett

*11. september i år var det nye nødnettet ferdig utbygd i hele landet. Målet er at det skal være et landsdekkende, digitalt radiosamband for nød – og beredskapsetatene, og er blant regjeringens største satsinger innen samfunnssikkerhet.

*Vedtaket om å sette i gang første byggetrinn for det nye nødnettet ble gjort i 2006, og Stortinget bevilget 900 mill. kr til utbyggingen.

*I Stortingsvedtaket fra 2011 fastsettes styringsrammen for utbyggingen av trinn 2 (resten av fastlands-Norge) til 3,9 milliarder kroner og kostnadsrammen til 4,7 milliarder. Legger vi til grunn sluttkostnaden for utbyggingstrinn 1 og vedtatte styrings-/kostnadsrammer for utbyggingstrinn 2, så vil gjennomføring av utbyggingen av et landsdekkende Nødnett bli realisert med en sluttkostnad mellom 5,6 og 6, 4 milliarder kroner.

* Hovedmålet er at det digitale nettet skal gi brannvesen, helseetater, politi og PST muligheten til å kommunisere direkte med hverandre i en krise – eller terrorsituasjon.

*I 22. juli-kommisjonens rapport heter det at mange av sambandsproblemene man opplevde da terroren rammet Norge, oppstod i møtet mellom ulike sambandsløsninger.

*Planen er at nødnettet skal være bygget ut i hele Norge innen 2015.

Nødnettet er allerede i bruk i det sentrale Østlandsområdet.

(Kilder: NRK, DNK, DSB, regjeringen.no.)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy