Et smutthull i loven har gjort det lovlig å forsøke å kjøpe sex. Nå endres loven.
Robert Schlesinger, NTB scanpix/ANB
Rundt juletider i fjor kom en sjokkbeskjed fra Riksadvokaten.
På grunn av en uforutsett virkning av den nye straffeloven var det plutselig ikke lenger ulovlig å forsøke å kjøpe sex – det var kun ulovlig dersom man faktisk gjennomførte handelen.
Det gjorde politiets arbeid med å håndheve forbudet mot sexkjøp svært vanskelig.
Regelrot
«Riksadvokaten har i et brev til departementet gitt uttrykk for at forsøk på kjøp av seksuelle tjenester fra voksne ikke lenger kan straffes, og at denne avkriminaliseringen synes å være en utilsiktet konsekvens av at skillet mellom forbrytelser og forseelser ble forlatt ved innføringen av den nye straffeloven» skrev daværende justisminister Sylvi Listhaug i et skriftlig svar til Stortinget om saken.
Men nå rydder Stortinget opp i problemet. I dag vedtar et samlet storting en formulering der de ber regjeringen rydde opp i regelrotet, og endre straffeloven slik at det igjen blir ulovlig å forsøke å kjøpe sex.
Forslaget innebærer at det skal framkomme tydelig i straffeloven at også forsøk på sexkjøp er ulovlig.
Fem bøter
Regjeringspartiene Høyre og Frp støtter forslaget under tvil. I sine kommentarer til forslaget understreker partiene at støtten til forslaget kommer for å rydde opp i regelverket, og ikke henger sammen med forbudet mot kjøp av sex generelt.
Begge partier har lenge vært motstandere av forbudet mot sexkjøp.
I fjor skrev Dagbladet at det i 2017 ble utstedt fem bøter for brudd på sexkjøpsloven. Noe av årsaken til at så få ble tatt var blant annet at politiet syntes det er vanskelig å håndheve loven så lenge forsøk på sexkjøp var er lovlig. (ANB)
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
BLIR LYTTET TIL: Tobias Baudin, leder for Kommunal i Sverige, opplever at politikerne i Sverige endelig lytter på hans råd om eldreomsorgen.
Fredrik Sandin Carlson
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Erik Cato Haug, leder i Fagforbundet i Østre Toten, kaller utflyttingen av IT-tjenestene en fallitterklæring.
Werner Juvik
LANG ERFARING: Renholder Sissel Pedersen ble årets ansatt i en kåring utført av Helse Nord. Hun blir omtalt som et sosialt lim på avdelingen, noe som bidro til at hun nå blir hedret.
Sondre Skjelvik/NRK