SKATT: Kjøregodtgjørelsen i staten er 4,10 kroner, men snart blir bare 3,80 kroner skattefrie. Det gir finansminister Siv Jensen (Frp) 250 millioner kroner i inntekter årlig.
Martin Guttormsen Slørdal
anders@lomedia.no
I budsjettavtalen ble regjeringspartiene og Venstre og KrF enige om å legge skatt på en del av kjøregodtgjørelsen.
Satsen er 4,10 kroner per kilometer, men i budsjettavtalen heter det at bare 3,80 kroner av kjøregodtgjørelsen blir skattefri.
De 30 resterende ørene legges det skatt på, noe som utgjør 250 millioner kroner årlig.
SKATTESJOKK: Siv Jensen innfører skatt på sluttvederlag
– Politisk inngrep
LO Stat-leder Tone Rønoldtangen misliker grepet.
– Når stortingsflertallet skattlegger deler av kjøregodtgjørelsen i staten er det et politisk inngrep mot en framforhandlet avtale, noe jeg reagerer sterkt på. Dette vil føre til merarbeid, ikke bare i staten, men også i det næringslivet, sier hun og poengterer at dette ikke er noe partene har forhandlet seg fram til.
Følg oss på Facebook
Skaper merarbeid
Rønoldtangen tror også kostnadene ved merarbeidet denne skatten medfører blir store.
– Dette vil føre til merarbeid, ikke bare i staten, men også i det private næringslivet, som jo benytter den samme ordningen, mener hun og oppfordrer politikerne til å gjøre det samme med nyvinningen som de gjorde med plastposeavgiften, nemlig skrote den, sier hun i en pressemelding.
Økonomirådgiver Espen Øren i Infotjenester AS, sier til eget nettsted at dette vil påvirke alle, også i det private næringslivet, som følger statens satser:
– Regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om å redusere den skattefrie kilometergodtgjørelsen til 3,80 kroner. Siden de aller fleste arbeidsgivere har forpliktet seg til å betale kilometergodtgjørelse etter statens satser, som fortsatt vil være 4,10 i 2016, betyr det at 30 øre pr. kjørte kilometer blir skattepliktig, sier Øren.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat