JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå blir feriepenger på dagpenger en valgkampsak

Ikke aktuelt å innføre feriepenger på dagpenger permanent, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Ikke aktuelt å innføre feriepenger på dagpenger permanent, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Leif Martin Kirknes

Mange trodde Frp og regjeringen punkterte en sentral sak for opposisjonen i valgkampen da det plutselig ble feriepenger på dagpenger. Men saken er likevel ikke punktert.

2021042909433820210429094337

helge@lomedia.no

Både regjeringen og Frp er klare på at feriepenger på dagpenger bare er et koronatiltak. Spørsmålet som er innført, fjernet, gjeninnført og fjernet igjen under forskjellige regjeringer, blir ikke gjeninnført på permanent basis hvis regjeringen får ny tillit etter valget.

Dermed blir feriepenger på dagpenger en sentral del av høstens valgkamp.

En midlertidig håndsrekning

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er helt uaktuelt å gjeninnføre feriepenger på dagpenger som en permanent ordning. De rødgrønne er like klar på at de vil gjeninnføre det på permanent basis.

– Det var helt riktig å fjerne feriepenger på dagpenger i 2015. Det er også riktig at opposisjonen var mot at vi fjernet det. Det er en ryddig politisk uenighet. Jeg mener fortsatt at det var en riktig prioritering å fjerne det. Ikke fordi jeg ikke unner ledige feriepenger, men fordi det er en riktig prioritering, sa, Torbjørn Røe Isaksen da saken ble debattert i Stortinget mandag.

– Nå har vi vært med på å gå inn for en midlertidig løsning fordi vi ikke er i normale tider, påpekte han.

– Arbeiderpartiet ønsker å bruke tre milliarder kroner på å gjeninnføre en fast regel om feriepenger på dagpenger. Det kommer i tillegg til alt det andre partiet vil bruke penger på. Vi mener dette må være en midlertidig ordning, akkurat som en forhøyet dagpengesats er det samme. Dette er ingen ny permanent ordning. Men en midlertidig håndsrekning, sa Torbjørn Røe Isaksen.

Feriepenger på dagpenger var en permanent ordning før Solberg-regjeringen fjernet den allerede i 2014, i sitt første år i regjering.

Mye lest: Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

Tvangssparing

Arbeiderpartiet vil ha tilbake den samme ordningen som gjaldt før 2015.

– Vi har ikke tenkt å bruke 3 milliarder kroner på en slik ordning. Vi har tenkt å være mer offensive i forhold til å få ledigheten ned enn det regjeringen er. Da blir kostnadene mye mindre, svarte Rigmor Aasrud.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også klar i sin tale:

– Ledige må sikres retten til feriepenger. Dette er viktig for dem som har mistet jobben på grunn av pandemien, men også for alle andre som har gått ledige eller permitterte. Ledige har også barn som skal ha ferie og regninger som skal betales. Høyresidens løsning øker bare de sosiale forskjellene enda mer. Vi mener derfor ordningen må gjeninnføres permanent, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Heidi Nordby Lunde (H) har en annen tilnærming.

– Feriepenger er arbeidstakernes penger som er tvangsspart av en arbeidsgiver som holder tilbake pengene hver måned. Det er en del av lønna din. De som får dagpenger får ikke penger holdt tilbake på samme måte, sier Nordby Lunde.

Usikkerhet og sirkus

SVs representant i arbeids- og sosialkomiteen, Solfrid Lerbrekk, synes det er pinlig å være vitne til hvordan Fremskrittspartiet nå forsøker å fremstå som redningsmenn for de permitterte.

– I realiteten var det de som gikk i front for å avskaffe ordningen med feriepenger på dagpenger, sier Solfrid Lerbrekk til FriFagbevegelse.

– Dette handler om tusenvis av mennesker som har hatt det forferdelig krevende altfor lenge. Måten regjeringa og Frp skaper frykt, usikkerhet og sirkus samtidig som saken skal avgjøres i Stortinget, er uverdig. SV har gang på gang sammen med Ap og Sp foreslått å gjeninnføre feriepengene for arbeidsledige og permitterte slik modellen var før 2015. Med nytt flertall må vi gi folk tilbake tryggheten i ordningen, sier Solfrid Lerbrekk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy