colourbox.com
For å dempe på arbeidspresset hos primærhelsetjenesten, besluttet regjeringen 16. mars å utvide retten til bruk av egenmelding for arbeidstakere til 16. dager, står det i en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet.
– Dette var et helt riktig tiltak å innføre i mars. VI måtte sørge for at fastlegene og legevaktlegene kunne bruke all sin tid og arbeidskraft på å behandle pasienter og ikke skrive sykmeldinger. Nå som smittesituasjonen har endret seg, og det rapporteres om god kapasitet i helsetjenestene, fjerner vi retten til utvidet egenmelding, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Til tross for endringen kan fortsatt arbeidsgiver velge å gi rett til å bruke egenmelding de første 16 dagene.
Endringene gjelder også frilansere og selvstendig næringsdrivende.
Fra 1. juni må disse ha sykmelding fra lege for å ha rett til sykepenger fra fjerde dag i folketrygden. Retten til sykepenger fra fjerde dag for selvstendige næringsdrivende og frilansere gjelder fortsatt bare for sykefravær som skyldes covid-19-pandemien, opplyser regjeringen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat