JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stemte mot landsstyrets innstilling

Nå er ungdommene inne i Fagforbundets toppledelse

Får tale- og forslagsrett i arbeidsutvalget

JUBLER: Nestleder Jeanette Lea Romslo og leder Victoria De Oliveira i ungdomsutvalget jubler over økt medbestemmelse i saker som angår de 50.000 unge medlemmene i Fagforbundet.

JUBLER: Nestleder Jeanette Lea Romslo og leder Victoria De Oliveira i ungdomsutvalget jubler over økt medbestemmelse i saker som angår de 50.000 unge medlemmene i Fagforbundet.

Per Flakstad

– Dette er en ekstremt viktig seier på landsmøtets første dag, sier leder av ungdomsutvalget, Victoria De Oliveira.

2022101717470420221017184744

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Med 256 mot 201 stemmer vedtok Fagforbundets landsmøte at lederen av det sentrale ungdomsutvalget skal tiltre forbundets arbeidsutvalg med tale- og forslagsrett.

Ungdomsleder Victoria De Oliveira og nestleder Jeanette Lea Romslo jubler. Å få en stemme inn i de organene som betyr noe for ungdomsarbeidet, er noe de har jobbet for lenge.

Vil utgjøre en forskjell

Tidligere har forbundets vedtekter åpnet for at ungdomsutvalget kan tiltre AU når AU har ment det har vært naturlig, men det har ifølge dem omtrent aldri skjedd. Nå er det ungdommene selv som skal definere i hvilke saker de skal møte i det som er Fagforbundets daglige ledelse.

– Fram til nå er det de «voksne» som har definert når vi skal tiltre, det er det samme som aldri. Nå er det vi som skal bestemme, og dette viktige vedtaket vil bety noe for de unge medlemmene, sier De Oliveira til Fagbladet.

– Vi har blitt møtt med at vedtektene ikke hindrer det i dag, men nå har landsmøtet forpliktet AU til å ta oss som representerer de unge medlemmene med i saker vi mener er viktige, supplerer Romslo.

Krever medbestemmelse

Dette historiske vedtaket skjedde da Fagforbundets landsmøte debatterte representasjon i forbundets organer. Jeanette Lea Romslo var tydelig fra talerstolen:

– Veien mellom Fagforbundet Ung og arbeidsutvalget bør ikke være så lang som den er i dag. Vi bør få innsyn i sakspapirer før møtene, være oppdaterte, og få en medbestemmelse på hva som faktisk skjer i organisasjonen vår når det angår oss, eller de unge medlemmene våre. Vedtektene sier tydelig at vi skal være et talerør for de unge medlemmene, og da synes vi at vi må få lov til være nettopp det, sa hun og minnet om at Fagforbundet Ung representerer 50.000 av Fagforbundets 400.000 medlemmer.

Stor støtte

Romslo og ungdomsutvalget fikk støtte fra flere regioner i debatten.

Terje Strømsnes fra Oslo poengterte at det er vanskelig å være et rådgivende ungdomsutvalg dersom de unge medlemmene ikke får være med der politikken vedtas.

– Vi må gi dem plass og vi må vise at vi mener alvor med ungdomssatsingen, sa han.

Samme holdning hadde Kristine K. H. Akselsen fra region Vestfold og Telemark, Alexander Liane fra ungdomsutvalget, Hans Martin Gullhaug fra region Vestfold og Telemark og Maren Oddvang fra region Oslo.

– Fagforbundet Ung har en stemme, og den må bli respektert. Hvorfor har vi ungdomsorganisering dersom vår stemme ikke skal bli hørt? spurte Liane.

– Det er ikke ofte jeg går imot sentralledelsens meninger, men denne gangen må jeg. AU sier at de må endre arbeidsform dersom dette vedtas. Hva så? spurte Gullvåg.

Vant salen

Landsstyret innstilte på at dagens vedtekter fortsatt skal gjelde.

AUs Svend Morten Voldsrud understreket i at ungdomsorganiseringen er forankret i rammemodellen – som definerer hvordan Fagforbundet skal styre. Den gir ungdommene fulle rettigheter i forbundsstyret.

Under avstemningen vant ungdommene. De fikk salen med seg på en mer formell og forpliktende medbestemmelse og 256 stemte for, 201 stemte imot.

VANT SALEN: Etter en skriftlig avstemning ble det klart: 256 av delegatene stemte før økt medbestemmelse for de unge medlemmene. 201 stemte imot.

VANT SALEN: Etter en skriftlig avstemning ble det klart: 256 av delegatene stemte før økt medbestemmelse for de unge medlemmene. 201 stemte imot.

Per Flakstad

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy