JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommunestyret med overraskende vedtak:

Nå frykter Geir og Jana for jobbene: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Tillitsvalgte er i harnisk etter at det borgerlige flertallet vedtok å privatisere deler av renholds- og vaktmestertjenestene, uten at hverken de eller ledelsen fikk vite noen ting.

2021011511174020210115142117

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Et politisk vedtak i Strand kommune like nord for Stavanger vekker nå stor oppsikt. Uten at de tillitsvalgte fikk beskjed, gikk kommunestyret inn for å privatisere renholds- og vaktmestertjenestene ved to kommunale bygg. Det skriver avisen Strandbuen.

– Jeg leste det i avisa rett før jul. Litt av en start på julefeiringen. Jeg blåste meg opp og hørte med mine ledere. De ble like overrasket, sier tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, til Strandbuen.

Pilotprosjekt

Han reagerer på at det ikke kom noen informasjon om dette i forkant av kommunestyremøtet.

– Vi fikk ikke anledning til å respondere. Da jeg leste det, var det vedtatt, sier han.

Det var i desember i fjor at et flertall i kommunestyret i Strand kommune vedtok at vaktmester- og renholdstjenestene ved to kommunale bygg skal settes ut på anbud. Ett av byggene er en ny flerbrukshall.

Privatiseringen av de kommunale arbeidsplassene omtales som et pilotprosjekt. Ut fra erfaringene skal politikerne vurdere om de skal gjøre det samme ved alle kommunens bygg.

Over 40 årsverk i fare

Totalt står dermed 12,5 årsverk i vaktmestertjenestene og 29 årsverk innen renholdstjenester i fare. De ansatte frykter for jobbene sine.

– Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen, sier Jana John, tillitsvalgt for renholdsarbeiderne.

Hun påpeker at renhold er en kjerneoppgave, som har vært ekstra viktig under pandemien.

SV og Ap støtter ikke

Strand kommune har borgerlig flertall, med ordfører fra Høyre og varaordfører fra KrF. Opposisjonen kommer med krass kritikk mot vedtaket.

Kommunestyrepolitiker Anniken Heimdal Tjøstheim fra SV sier blant annet dette:

– Det er ikke mye å spare på dette. Dette er to sektorer som fortjener en klapp på skulderen. Samfunnet stopper opp uten dem.

Også Arbeiderpartiet i kommunen er tydelige på at de ikke støtter privatisering av tjenestene.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy