Arbeiderpartiet og Senterpartiet med bra partimåling

Nå har Arbeiderpartiet og Senterpartiet nesten reint flertall sammen

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til å få til sammen 83 mandater på Stortinget, skal vi tro Opinions partimåling for juni. Det er bare to mandater unna flertall.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ligger an til å få til sammen 83 mandater på Stortinget, skal vi tro Opinions partimåling for juni. Det er bare to mandater unna flertall.

Terje Bendiksby, NTB scanpix/ANB

Ap og Sp mangler bare to mandater for å få flertall sammen, ifølge en ny meningsmåling.

2017061508230020170615100831

tips@fagbladet.no

Ap går fram 3,2 prosentpoeng i en ny måling. Opinions partibarometer for juni viser et solid rødgrønt flertall. Frp er den store taperen.

Ap, Sp og SV ville til sammen ha fått 90 mandater på Stortinget dersom målingen, som er utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), hadde vært valg. Det trengs 85 stortingsrepresentanter for å ha flertall i det norske parlamentet.

Samtidig har Arbeiderpartiet og Senterpartiet til sammen 83 mandater på denne målingen. Dermed mangler partilederne Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum bare to mandater for å få flertall sammen.

Jonas Bals mener det nærmest pågår en styrt avvikling av byggebransjen i Oslo

Klar framgang

Arbeiderpartiet får 32,6 prosent oppslutning på ANBs måling. Det er en framgang på 3,2 prosentpoeng siden forrige måling og den høyeste noteringen siden februar. Høyre kan notere 23,1 prosent, en oppslutning som er en framgang på 1,3 prosentpoeng siste måned.

Valgforsker og professor Bernt Aardal merker seg spesielt at Frp går tilbake 3,1 prosent, og dermed lander på 12 prosent i oppslutning.

– Fremskrittspartiets tilbakegang er klart utenfor feilmarginen, og partiets lojalitet er overraskende lav. Her kan det være tegn på et raknemønster, sier Aardal til ANB. Bare 46 prosent av velgerne som stemte på Frp i 2013 holder nå fast på Siv Jensens parti, og 22 prosent av dem har satt seg på gjerdet.

– LO kan avgjøre valget

Sp holder koken

På den annen side er det Senterpartiet som kan skilte med en lojalitet på 84 prosent og en oppslutning på 12,8 prosent. Sp øker for sjette måned på rad. Det hører med til historien at partiet fikk 5,5 prosent ved stortingsvalget i 2013.

– Senterpartiet holder koken. Sp plukker velgere fra alle andre partier, sier Aardal og legger til at Sp dermed også har en lav andel usikre.

Også KrF har en relativt høy lojalitet og ser ut til å kunne holde seg over den magiske sperregrensen på fire prosent. KrF får 5,3 prosent i målingen.

Verre er det med Venstre, som har vært under sperregrensen på de fleste av Opinions målinger i år. En lojalitet på 40 prosent bør være et klart faresignal for partiet.

Interessant å merke seg er at Erna Solberg, ut fra denne målingen, vil være langt unna flertall selv om Venstre skulle klare å kare over sperregrensen og dermed få 7-8 mandater.

SV ligger farlig nær sperregrensen med en oppslutning på 4,1 prosent og lav lojalitet. Miljøpartiet De Grønne ligger tett oppunder med 3,8 prosent. Partiet Rødt faller betydelig og lander på skarve 1,6 prosent.

ANBs partibarometer, juni 2017

ANBs partibarometer, juni 2017

Frode Rønning

• Følg oss på Facebook

– Frp blir straffet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg naturlig nok over gode Sp-tall og merker seg spesielt Fremskrittspartiets tilbakegang. Sp er nå hårfint større enn Frp.

– Jeg tolker dette som tegn på at Frp blir straffet fordi partiet overkjører folket i spørsmålet om sammenslåing til større kommuner og større regioner. Vi i Sp er tydelige på at vi ønsker å legge lokale beslutninger til grunn, sier Vedum.

– Dette er ikke godt nok. Vi skal ha et betydelig bedre resultat ved valget. Målingene spriker veldig, sier parlamentarisk leder Harald T. Nesvik i Frp. Han trøster seg med at snittet på målingene for både mai og juni har vist oppgang. Nesvik vil slett ikke være med på at Frp blir straffet for holdningen til kommunereformen.

Ap fornøyd

Ap-leder Jonas Gahr Støre gleder seg over ANB-målingen.

– Denne målingen viser et klart flertall for regjeringsskifte, det er hyggelig. Norge trenger en ny regjering som får opp veksten i nye arbeidsplasser og prioriterer en god skole og trygg eldreomsorg framfor skattekutt som ikke virker, sier Støre.

Opinion-målingen er tatt opp på telefon i perioden 6. til 12. juni. 935 personer er spurt og 72 prosent har angitt partipreferanse for hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen.

Avisenes Nyhetsbyrå er oppdragsgiver for målingen.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy