– Vi er glade for at vi fra neste uke kan betale ut et forskudd på dagpenger, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.
Eirik Dahl Viggen
ida.bing@lomedia.no
Det var før helgen at regjeringen kom med enda et nytt korona-tiltak. Det sier at Nav nå skal betale ut dagpenger på forhånd – før søknadene er ferdig behandlet.
I dag, mandag, la Nav ut et skjema for å søke om forskudd (se lenke lenger nede i saken).
Forhåndsutbetalingen vil være på 60 prosent av dagpengegrunnlaget.
– Mange som har mistet jobben eller er permittert, er i en svært vanskelig situasjon og har ikke anledning til å vente på lang saksbehandlingstid hos Nav før de får tilgang til dagpenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding som kom ut fredag.
• Regjeringen forlenger dagpengeperioden
Utbetaling allerede fredag
Ordningen skal gjelde for både permitterte og arbeidsledige. Man må fra før av ha søkt om dagpenger og oppfylle kravene for å ha rett til dagpenger.
Deretter må man konkret legge inn en egen søknad om forskuddsutbetaling, opplyser Nav.
Søknadsskjema for forhåndsutbetaling av dagpenger ble i dag gjort tilgjengelig på Nav side nettsider. Mandag ettermiddag har siden imidlertid stor trafikk, og noen opplever feilmelding når de trykker seg videre til skjemaet.
Lenke til skjemaet ligger her.
– Systemene våre må utvikles til å håndtere nye regler, og bemanning må på plass til saksbehandling. Derfor er vi glade for at vi fra neste uke kan betale ut et forskudd på dagpenger. De løsningene som vi kommer med nå, er laget med en hastighet som er helt uvanlig både når det gjelder regelverksarbeid og utvikling av IT-løsninger, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.
Det betyr at de første kan regne med å få pengene inn på konto allerede i løpet av fredag 3. april, altså førstkommende fredag.
Ordningen med forskuddsutbetaling vil i første omgang gjelde for en måned, opplyser regjeringen. Det er også frivillig for dem som søker dagpenger om de ønsker seg denne forhåndsutbetalingen, eller om de heller vil vente til det endelige vedtaket om dagpenger blir fattet.
Forskudd på 60 prosent
Forskuddet som utbetales, vil være litt i underkant av hva søkeren ville fått i dagpenger. Forskutteringen er på 60 prosent, mens dagpengesatsen er på 62,4 prosent for inntekter fra 300.000 og opp mot 600.000 kroner (og 80 prosent for inntekter under 300.000, ifølge de nye, midlertidige dagpengereglene).
Nav forklarer det med at de forskutterer dagpenger for en måned, og at det beløpet vil være omtrent 60 prosent av tidligere lønn opp mot 6G – seks ganger beløpet i folketrygden, som ligger på nær 600.000 kroner.
Forskuddet Nav betaler ut vil senere bli avregnet mot det endelige dagpengevedtaket, altså når søknaden om dagpenger er ferdig behandlet.
Det betyr at Nav holder tilbake 25 prosent av forskuddsbeløpet til forskuddstrekk for skatt, som beregnes etter skattekortet når dagpengesøknaden er ferdig behandlet, og avregnes mot det endelige vedtaket.
Gjelder ikke frilansere og selvstendige
Den nye forskutteringsordningen gjelder imidlertid ikke for frilansere og selvstendig næringsdrivende. For denne gruppen jobber regjeringen videre med å finne en løsning, heter det av regjeringens pressemelding i forbindelse med forskutteringsordningen.
Stortinget er enige om å sikre inntekter til selvstendige som mister hele eller deler av inntektsgrunnlaget sitt som en konsekvens av koronautbruddet. Men det er ikke endelig vedtatt hvordan ordningen skal utformes.
Nå jobbes det med å avklare regelverket og den praktiske gjennomføringen av ordningen som sikrer selvstendige inntekter. Vi oppdaterer informasjonen løpende, skriver Nav på sine sider.
Løser akutt behov
Nav har i løpet av de siste to ukene mottatt nesten 300.000 søknader om dagpenger. For mange er behovet for støtte akutt, og med dagens søknadsantall blir ventetiden på en ferdig behandling «kritisk lang», skriver regjeringen.
– Pågangen er enorm. I dag kan vi dessverre ikke gi et svar på hvor lang tid det vil ta å få behandlet og betalt dagpenger til alle de som nå har søkt, men vi vil komme tilbake med klarere svar så raskt som mulig. Det sa beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav, samme dag som regjeringens tiltak kom på plass.
Arbeidsministeren mener at denne forskutteringsordningen løser deler av det akutte behovet mange har for inntekt.
Nav skriver at systemet for forskuddsutbetalinger er enklere og mer automatisert, og at det gjør det mulig for etaten å sikre at folk får penger å leve for mens øvrig regelverk og IT-systemer skal tilpasses Stortingets vedtak.
Stortingets vedtak går blant annet ut på at de som permitteres fra 20. mars, blir sikret inntekt i 20 dager, samt at dagpengegrunnlaget økes til 80 prosent for inntekt opp mot 300.000, og deretter blir det gitt 62,4 prosent i dagpenger for øvrig inntekt opp til 600.000 kroner.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet