FAGBREV: Mariann Røed tok sitt fagbrev på jobb for fem år siden. Nå har Stortinget gjort dette til en allmenn ordning.
Grethe Nygaard
titti.brun@fagbladet.no
– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta de fag- og svennebrevene de allerede nesten er kvalifisert for sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.
Nytt vedtak i Stortinget
Stortinget vedtok i dag regjeringens forslag om endring i opplæringsloven. Dermed er åpnet for å ta fagbrev på jobb fra høsten 2018. Hittil har du enten måttet ha fullført læretiden som lærling, eller ha minimum fem års heltidspraksis i faget for å melde seg opp til fagprøven.
– Behov for faglærte, sier Jan Tore Sanner
Sanner trekker spesielt frem de mange ufaglærte i helse- og omsorgssektoren som nå kan få muligheten til å opparbeide seg formell kompetanse.
– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren.
Tidlig ute
52-åringene Mariann Røed og Sissel Tvedt fra Sevland barnehage på Karmøy våget allerede i 2013. De sa ja til å være deltakere i et nasjonalt pilotprosjekt for å øke den formelle kompetansen i barnehagene. De satte seg på skolebenken og besto eksamen med glans.
Også nå må alle kandidatene gå opp til samme fag- eller svenneprøver som lærlinger. Men den nye ordningen gjør det lettere å ta fagbrev.
– Terskelen for å ta fagbrev kan være veldig høy når det å signere en lærlingkontrakt også betyr at familien mister en viktig inntekt. Jeg håper og tror at den nye ordningen senker terskelen og styrker sårbare gruppers mulighet til å få et viktig kompetansebevis, sier kunnskaps- og integreringsminister Sanner.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat