Nå kan du ta fagbrev på jobb
Stortinget har vedtatt ny ordning
FAGBREV: Mariann Røed tok sitt fagbrev på jobb for fem år siden. Nå har Stortinget gjort dette til en allmenn ordning.
Grethe Nygaard
Stortinget har vedtatt at alle kan ta fagbrev på jobb.
titti.brun@fagbladet.no
– Vi vet at det i dag er mange som står som ufaglærte i yrker de både mestrer og trives i. Nå skal vi gjøre det enklere for dem å ta de fag- og svennebrevene de allerede nesten er kvalifisert for sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.
Nytt vedtak i Stortinget
Stortinget vedtok i dag regjeringens forslag om endring i opplæringsloven. Dermed er åpnet for å ta fagbrev på jobb fra høsten 2018. Hittil har du enten måttet ha fullført læretiden som lærling, eller ha minimum fem års heltidspraksis i faget for å melde seg opp til fagprøven.
– Behov for faglærte, sier Jan Tore Sanner
Sanner trekker spesielt frem de mange ufaglærte i helse- og omsorgssektoren som nå kan få muligheten til å opparbeide seg formell kompetanse.
– Vi vet at mange som jobber i helse- og omsorgsyrker, jobber deltid og sliter med å oppnå fem års praksis for å ta fagprøven. Dette er en veldig god nyhet for dem, og så er det godt nytt for kommuner og andre arbeidsgivere. Det er stort behov for flere faglærte i denne sektoren.
Tidlig ute
52-åringene Mariann Røed og Sissel Tvedt fra Sevland barnehage på Karmøy våget allerede i 2013. De sa ja til å være deltakere i et nasjonalt pilotprosjekt for å øke den formelle kompetansen i barnehagene. De satte seg på skolebenken og besto eksamen med glans.
Også nå må alle kandidatene gå opp til samme fag- eller svenneprøver som lærlinger. Men den nye ordningen gjør det lettere å ta fagbrev.
– Terskelen for å ta fagbrev kan være veldig høy når det å signere en lærlingkontrakt også betyr at familien mister en viktig inntekt. Jeg håper og tror at den nye ordningen senker terskelen og styrker sårbare gruppers mulighet til å få et viktig kompetansebevis, sier kunnskaps- og integreringsminister Sanner.